8 tips för att använda din smartphone på ett miljöansvarigt sätt

Samtidigt som att ha en toppmodern smartphone ses som en nödvändighet för många människor, är det också möjligt att använda den på ett miljöansvarigt sätt. Med nya applikationer och allt kraftfullare funktioner har det blivit en vana bland många användare att byta smartphones. Denna konsumtionstrend har dock en miljöpåverkan. För att begränsa ditt ekologiska fotavtryck när du använder din smartphone, här är några tips att ta till sig.

Använd din smartphone på ett miljöansvarigt sätt

Välj rätt smartphone för dina behov

När du köper en ny smartphone är det absolut nödvändigt att överväga alla nödvändiga funktioner för att inte köpa en telefon som inte är riktigt användbar eller inte uppfyller dina förväntningar.

  • Se till att du väljer en telefon som är tillräckligt robust för att du inte kommer att bli frestad att köpa en annan när den är trasig;
  • Ta hänsyn till vissa punkter: det löstagbara batteriet, möjligheten att utöka det externa minnet samt nivån på reparationsbarheten, vilket särskilt resulterar i tillgången på olika reservdelar;
  • Välj en renoverad smartphone är en bra ekologisk gest. Denna typ av enhet har rengjorts och renoverats som en ny telefon. Proffs kontrollerar det innan det går ut på marknaden. Dessutom kräver lagen 6 månaders garanti. Så att använda en renoverad telefon är som att ha en helt ny telefon, men mindre miljökostnader.

Visst vet smartphonetillverkare och säljare hur man övertygar konsumenter om att deras enheter är föråldrade varje gång de släpper nya modeller. Det är dock intressant att notera att 80 % av Växthusgasutsläpp från smartphones är förknippade med produktionsprocessen. Så, redan från början, är att välja en smartphone av god kvalitet det första steget i att vara miljöansvarig när det kommer till smartphoneanvändning. Med hänsyn till mål förnoll avfall och föroreningshantering är smarttelefonens hållbarhet ett avgörande köpkriterium.

Ta hand om din smartphone

För att en telefon ska fungera i många år är det viktigt att ta hand om den. Att skydda enheten mot eventuella haverier förhindrar skador på den för tidigt. För detta finns flera alternativ tillgängliga för användaren:

  • Använda en skyddande skärm, ett skyddshölje eller ett skal. Dessa enheter gör det möjligt att skydda smartphonen från mekaniska stötar av alla slag;
  • Skydda batteriet effektivt. För detta måste olika gester antas inklusive laddning under lång tid (till exempel en hel natt) för att förhindra en negativ inverkan på batteriets livslängd.

Dessa enkla gester kommer att hjälpa till att skydda smarttelefonen för att njuta av den på bästa sätt och så länge som möjligt.

Uppdatera och reparera din smartphone

Släng en smartphone när den senare har problem eller inte längre uppfyller förväntningarna är en mekanisk vana, men det är kostsamt förmiljö. Innan du lämnar din telefon, varför inte fixa den? Varför inte sälja den eller ge den till någon annan? Detta kommer att undvika att generera avfall som förorenar den naturliga miljön. Dessutom låter flera applikationer på Internet dig uppdatera din smartphone för att inte behöva ändra den eller slänga den i papperskorgen.

Även gör-det-själv-entusiaster kan få tag på reparationsverktyg för smartphones. Genom att titta på de otaliga handledningarna, artiklarna eller videorna för demontering, reparation på Internet skulle det spara pengar, lära och skydda också miljön.

Byt till återvinning

Få uttjänta telefoner återanvänds för närvarande av konsumenter. Majoriteten av dessa enheter förvaras i lådor eller slängs i papperskorgen. Detta är dock skadligt för'miljö. Teknikentusiaster tenderar att byta telefon vartannat år. För att sätta stopp för ett sådant slöseri, återvinningen är en möjlig lösning. För närvarande ger många plattformar möjlighet att återvinna en telefon i utbyte mot pengar beroende på enhetens värde. Dessutom är det möjligt att byta den på en webbplats eller erbjuda den till insamlingscentraler för elektroniskt avfall. Detta skulle avsevärt minska de olika effekterna på miljön.

Spara energi

Ett tips att vara medveten om är minskning av energiförbrukningen när du använder smartphonen, särskilt el. Det är en bra idé att ladda din smartphone endast när batteriet nästan är tomt. Att ladda telefonen flera gånger påverkar dessutom dess autonomi och kommer att blåsa upp elräkningen. För att minska telefonens strömförbrukning, stäng av den under måltider, avaktivera vissa funktioner som t.ex GPS, Wi-Fi eller andra applikationer är bland lösningarna att överväga. Att koppla ur laddaren när den inte används förhindrar också onödig energiförbrukning.

I händelse av att batteriet laddas ur snabbt, är det lämpligt att byta ut det. Det bör nämnas att reservbatterier finns tillgängliga från lokala återförsäljare eller onlinebutiker. Vissa applikationer kan också upptäcka de funktioner som drar mest ström.

Använd smarttelefonen intelligent

Smarttelefonen har flera funktioner som gör att du kan minska pappersanvändningen. Det går till exempel att få skattebeskedet genom en ansökan istället för att få det i pappersversion. Denna applikation kan laddas ner gratis och tillåter en säker autentisering. Skatten betalas sedan med bara några klick. Detsamma gäller för vissa fakturor och för validering av onlinebeställningar. Flera applikationer erbjuder möjligheten att skanna dokument via smarttelefonen.

Välj hållbara smartphones

Smartphones tillverkade av rena, hållbara material är kommersiellt tillgängliga idag. På designsidan är de relativt sobra, men deras hållbarhet är en viktig garanti mhtpåverkan på miljön. Denna typ av telefon kännetecknas av funktioner som är lätta att reparera. Om det bland annat uppstår problem med mikrofonerna, batteriet eller kameran kan de enkelt bytas ut.

Lär dig att vara grön med appar

Flera appar ger lättlästa lektioner och tips för att bli miljöansvarig. Att installera dem på smartphonen och använda dem dagligen hjälper till att skydda miljön:

  • Ansökningar som anger vilka åtgärder som ska vidtas för att konsumera frukt och grönsaker på ett ekologiskt sätt. Bland dessa åtgärder är konsumtionen av säsongsbetonade produkter;
  • Ansökningar om kvantifiering av CO-utsläpp2 i kilo och liter vatten.