Hur eliminerar man den unkna lukten i huset?

När huset saknar ventilation börjar en unken lukt sätta in. Denna situation uppstår också på grund av fukt eller mögel. Denna obehagliga lukt är mycket störande. På lång sikt skadar det hälsan och blir inbäddat i bostadsutrymmet. Några tips kan bli av med denna irriterande emanation och hitta friskare luft.

Ventilera för att bekämpa unken lukt

Hitta källan

Den dåliga lukten kan komma från olika platser i huset. För att kunna bli av med det är det framför allt nödvändigt att upptäcka dess källa. Oftast kan envis dålig lukt komma från fuktproblem.

 • Taket : när han är avgrund, tillåter det vatten att sippra in i infrastrukturen. Således uppstår en obehaglig emanation och sprider sig i hela huset. När detta kommer från taket är det det svårt att upptäcka, eftersom det verkar som att hela den inre delen är påverkad. Eftersom taket är placerat i en strukturell sammansättning kan det avge en unken lukt.
 • Sängkläder : den vävnad behåller lukt under lång tid. Ibland när tvätten inte är helt torr har den ändå gjort det spår av fukt. Dessa gör att det bildas en mycket obehaglig lukt, oavsett om det är från dukar, kläder eller lakan. Detsamma gäller nallar med fiberfyllningar och kuddar.
 • Möblerna : allestädes närvarande i huset, de finns överallt. Möblerna som fungerar som lagring är mest benägna att avge unken lukt. Outnyttjade köksskåp, skåp och lådor kan med tiden utsöndra en obehaglig luft.
 • Taket : den läckor i taket orsakar fukt i taket. De forma kom och lämna. Ett mögligt tak, även delvis, har en viss lukt. Detta genomsyrar hela huset.
 • Väggarna : den ovanliga fläckar på väggarna måste hanteras snabbt. De kan signalera existensen av svamp. De bildas ofta i köket eller i badrummet. Så fort mögel angriper väggarna måste drastiska åtgärder vidtas, eftersom de är källan till många sjukdomar och allergier.

Bli av med den inaktuella lukten

När källorna har upptäckts måste de tas bort. För att helt rena luften i huset, här är några försiktighetsåtgärder att vidta:

 • Ta bort dålig lukt från sängkläder : den gardiner behåller lukter under lång tid, särskilt när fönstren ofta är stängda. När huset luktar unket framhäver dessa tillbehör doften. Vid rengöring, häll två koppar vinäger i trumman. Förutom att desinficera och mjukgöra sängkläder, deodoriserar det dem. I badrummet kan lukten komma från handdukarna. Det första man ska göra är att lämna handdukarna i solen efter varje användning. I maskinen är det lämpligt att separera den mögliga tvätten från resten för att säkerställa att den senare förblir intakt. Denna rekommendation gäller även lakan och kläder.
 • Torka sängkläderna väl : för att slutföra rengöringen är det nödvändigt att expandera sängkläder i en soligt ställe och välventilerad. Ofta kommer lukter från spår av fukt. Att torka tvätten ordentligt är det mest effektiva alternativet.
 • Skrubba tak : när de är täckta med svamp avger de en unken lukt. Om taket är tvättbart, vinäger förblir det bästa alternativet. I en spruta, kombinera vatten och vinäger. Ju större mögel, desto starkare bör lösningen vara koncentrerad vinäger. Använd en stege eller stege, skrubba de infekterade områdena med en borste. Om mögel kvarstår, att gnida med en tvållösning, skölj och spraya sedan med vinägerlösningen. När fläckarna är borta, torka av taket med en torr trasa. För att säkerställa att de rengjorda delarna är helt torra, är det lämpligt att föra in så mycket luft som möjligt i huset under en hel dag.
 • Eliminera lukten på väggarna : det är lätt att känna igen forma på väggarna. De kommer i form av halos eller vita, gröna, svarta eller blå skum. Dessa fläckar avger en mycket obehaglig lukt, särskilt när de invaderar ett stort område. För att permanent eliminera dem, användbleka. Utspädd i lite vatten dödar det dessa oönskade svampar och lukten de avger. Använd handskar och en mask, spraya vätskan på väggarna. Gnugga sedan med en borste. Om det är nödvändigt att upprepa operationen, låt vätskan verka i några minuter. Denna produkt är dock inte lämplig för gips. Använd istället vinäger eller tvål.
 • Kolla källaren eller vinden : Ibland kommer lukten inte från vardagsrum, utan snarare från bortglömda rum som källaren eller vinden. Sällan besöks, dessa platser brist på ventilation. Så snart de öppnas avger de en unken, ohälsosam eller till och med outhärdlig lukt. För att bli av med det måste du köpa en produkt som heter borax. Den appliceras med hjälp av dammsugaren, efter att alla spår av mögel har tagits bort. DE'ammoniakupplöst i vatten hjälper också till att bekämpa mögel. I det här fallet tar det två till tre timmar för produkten att fungera. Observera att blandning av ammoniak och blekmedel starkt avråds av säkerhetsskäl.
 • Lufta möblerna : Skåp, lådor och skåp kan avge unken lukt när de sällan används. För att fräscha upp dem, öppna dem bara en hel dag. Om lukten kvarstår bör de rengöras. För att göra detta, blanda en kopp ammoniak i en hink med vatten. Doppa en ylleduk i lösningen och skydda dig själv med handskar. Rengör sedan försiktigt insidan av möbeln. Efter tvätt är det nödvändigt att lämna möblerna öppet i minst en timme. Det andra knepet för att undvika unken lukt är att lägga saker i skåpen. Detta beror på att när hyllor och skåp innehåller tillbehör är det mer sannolikt att de öppnas oftare.

Deodorantprodukter

Kommersiella luftfräschare innehåller kemiska medel. Förutom att de är dyra kan de orsaka allergier hos känsliga personer. För att undkomma dessa riskabla produkter, fokusera på naturprodukter.

 • Bikarbonat

För att eliminera dålig lukt, bara häll en sked bakpulver i en halv liter vatten. Häll lösningen i en spruta. Skaka alltid behållaren innan du sprayar, eftersom bakpulveravlagringar sätter sig i botten. Blandningen kan även användas som sköljning. Denna metod gäller alla ytor, nämligen mattor, väggar och tak.

 • Eteriska oljor

De är kända för sötman i sin doft. Flera dofter finns tillgängliga, men de mest populära är de citron, lavendel och rosmarin. Några droppar räcker för att parfymera ett helt rum. Innan du använder dem, se till att formen har tagits bort ordentligt. Om lukten bildas som ett resultat av en uppdelning av huset, till exempel efter en semester, är detta trick det mest effektiva. Att göra en spray hemlagad med eteriska oljor, häll i en 10 cl sprayflaska en sked 70° alkohol, 10 droppar eteriska oljor och vatten. Skaka flaskan och spraya alla hörn av huset. Det är också möjligt att använda en doftspridare. Häll några droppar eterisk olja i detta tillbehör för att eliminera obehaglig lukt.

 • Potpurrin

Det här är en blandning av doftande torkade växter. Växtsammansättningen varierar beroende på individuella preferenser. Förutom att bekämpa dålig lukt är det ett väldigt dekorativt inslag i huset. Marknaden erbjuder olika sorter, men det är väldigt enkelt att göra en hemma. Placera i en glasbehållare lakan, från växter och bark väl torkad. Smak mer blanda med några droppar eteriska oljor. För bästa resultat, placera potpurrin på en solig plats inne i huset.