Hur rengör man ett campingtält ordentligt?

Liksom annan utrustning, kläder eller verktyg är regelbundet underhåll nödvändigt för att säkerställa hållbarheten hos campingtälten. Det bör noteras att rengöringsprodukterna varierar beroende på de material som tältduken är gjord i, samt vilka typer av fläckar som ska rengöras. Alla våra tips för att sköta ett campingtält på rätt sätt.

Underhåll campingtältduken ordentligt

Tvätta yttertältduken

Det enklaste sättet att tvätta ett tält är att först borsta duken av denna utomhus härbärge med en svamp indränkt i tvålvatten eller från Diskmedel. Då måste du Skölj försiktigt med en vattenstråle för att ta bort all tvål. Observera att tillämpningen av lösningsmedel rekommenderas inte, eftersom de minskar avsevärtogenomtränglighet canvas tält.

När alla tvålrester har tagits bort kan tältet vara lufttorkad. Den bör inte utsättas direkt för solen eftersom den UV är skadligt för beläggningar målningar. Detta är också den perfekta tiden att lufta tältet och ta bort alla dåliga lukter.

När väl torkat kan tältet vara vikta och förvarade i dess omslag. Annars kan det vara föremål för obehagliga lukter och forma. Det rekommenderas också att förvara det i en torr plats, som inte är alltför utsatt för fukt.

Rengör fläckar med lämpliga produkter

Att tvätta ditt tält är ett tillfälle att kontrollera förekomsten av särskilda fläckar, som t.ex spår av harts, av forma,eller från rost.

Ta bort en hartsfläck

Harts är en trögflytande vätska som fastnar, vilket gör det mycket svårt att ta bort. När man campar i skogen, särskilt i bergen, är det möjligt att droppar av denna vätska faller från träden på tältet. För att rengöra den måste du först vänta tills hartset torkar. När det väl är torrt, placera en isbit på insidan av tältduken på hartsfläcken. När den torkar blir den skör och lossnar lätt om den lämnas på repar känsligt.

A tallhartstvättmedel kan också ge bra resultat.

Ta bort en mögelfläck

Efter att ha campat i ett skog och fuktigt område kan tältet ha mögelfläckar. För att rengöra dem är lösningen att:

  • Stämpla duken av tältet med hjälp av en tvätt indränkt i ammoniak eller väteperoxid;
  • Strö bakpulver på mögelfläckar innan du tar bort dem. gnugga lätt och av dem skölj med vinägervatten ;
  • Applicera en slurry av senap, av vetemjöl och D'Kallt vatten på mögelfläckar. Låt agera åtminstone 3 timmar innan du rengör med en fuktig trasa.

Ta bort en rostfläck

För att rengöra rostfläckar måste du använda en rostskyddsprodukt för tvätt som appliceras direkt på tältduken, innan den sköljs med en blöt tvätt.