Hur väljer man sin kökssoptunna?

Mellan att ta emot sopor, innehålla förpackningar eller matrester, fyller kökssoptunnan många klassiska uppdrag på daglig basis. Idag är de mer skalbara för att anpassa sig till alla behov. Diskret eller original, kompakt, till och med osynlig, med automatisk öppning och stängning eller inbyggd, detta tillbehör är valt efter funktionalitet, önskad komfort och livsstil.

Vilken papperskorg ska du välja till ditt kök?

Var ska man lägga skräpet i köket?

Regeln är att papperskorgen kan installeras nära diskbänken där majoriteten av kulinariska aktiviteter bedrivs. Placera den helst under, med skåpdörrarna stängda och helt utom synhåll. Det här kökstillbehöret kommer sannolikt att belamra rummet, för att inte tala om dålig lukt.

 • Det är också möjligt att integrera den under ett skåp, a möbel Var låda, alltid nära diskbänken;
 • För mer praktiska, a inbyggd version under disken är ett utmärkt alternativ.

Dessutom kan den framtida placeringen av ett köksavfall variera beroende på dess typ och ergonomi. Det är därför viktigt att välja det väl efter det utrymme som finns i hemmet och dagliga behov.

Vilket öppningssystem?

Kökssoptunnan integrerar olika system beroende på dess användning och behov:

 • De klassisk papperskorg Var manuell: ett bastillbehör med lock. Detta är det mest ekonomiska systemet.
 • De pedalfack: öppen med foten, det skonar böjningen av ryggen för att lyfta locket, för att inte tala om en rörelseekonomi. En av de mest praktiska och vanliga versionerna.
 • De automatisk papperskorg: modern, men ofta dyr, en enkel passage av handen på locket räcker för att öppna den. Denna detektering tillhandahålls av ett infrarött system. Dess fördel: hygienisk och praktisk, speciellt när händerna är fulla.
 • De skjuta papperskorgen: med en öppning som sker genom enkel manuell tryckning. Ett effektivt system för att hålla din soptunna stängd. Dess öppning kräver lite kontakt, för extra bekvämlighet när händerna är fulla.
 • De "Bin" papperskorg: öppnas med ett lätt tryck, med endast ett finger. Det är samma sak för stängningen.

Det är också möjligt att hitta mer specifika modeller:

 • De integrerade papperskorgar: ger verkliga utrymmesbesparingar i skåpet eller under diskbänken;
 • De inbyggda papperskorgar: med ett lock med en öppningsmekanism, som imiterar bland annat en skåpsdörr. Detta minskar manuell kontakt.

Gröna människor i hjärtat, särskilt återvinningsentusiaster, kan välja selektiva sorteringskärl. De är vanligtvis gjorda med flera dedikerade papperskorgar för att separera vanligt avfall från plast och kartong.

Vilken kapacitet?

Det är viktigt att anpassa kapaciteten på din papperskorg efter det utrymme som finns i köket. För små utrymmen skulle det vara idealiskt att gömma dem i en möbel, till exempel under ett handfat. De skjutbara kärlen är de mest rekommenderade för garanterad utrymmesbesparing.

Familjens storlek bör också beaktas vid val av kapacitet:

 • För ett hushåll bestående av 2 personer, använd en soptunna av 16 till 20 liter;
 • I fallet med en familj på 4 personer, ge företräde åt soptunnor på 35 liter;
 • För en familj på mer än 4 personer är den idealiska kapaciteten 50 liter.

Vilka material?

För hygienens och robusthetens skull är de vanligaste materialen plast och metall:

 • De metallsoptunnor: resistent och finns i ett brett urval av ytbehandlingar: borstat i rostfritt stål eller i färg, matt eller krom. Rostfritt stål har många fördelar. Lätt att underhålla, en avtorkning av svampen räcker för att ta bort oönskade fläckar. Detta material är också uppskattat för sina hygieniska egenskaper, effektivt mot mikroorganismer. Dess eklektiska design förhöjer all dekoration.
 • De plast papperskorgar: hygienisk och lätt att underhålla, plast kombinerar både täthet och styrka, perfekt för denna typ av produkt, och särskilt för den inre delen av hinken.
 • De epoxibehållare: Detta material är uppskattat för sin motståndskraft mot kemikalier, hållbarhet och styrka. Det används vanligtvis för att avsluta med en färgad beläggning eller å andra sidan för att lägga till en textur, en matt, glänsande eller sammetslen finish. Idealisk för att ta fram ett designobjekt som är behagligt att ta på.

Vad slutar?

Ytbehandlingarna väljs efter diskretion och önskad återgivning. En fristående kökssoptunna är idealisk för att leka med ytbehandlingar och färger, vilket är fallet med pedalkärl i metall.

 • Alltså en pedalkorg matt effekt, svart Var krom, eller en automatisk soptunna i rostfritt stål är perfekta för att dekorera ett kök med modern design.
 • Skräp tillverkad av metall, rostfritt stål, galvaniserat stål grå eller rå färg är mer lämplig i ett industrikök.

Kökssoptunna: vilken design?

Förutom praktisk och funktionalitet är kökskärl också estetiska och designade. Som sådan räcker det till blanda material, former och färger att ta fram modellen i enlighet med andan i hans kök. Du är fri att hitta papperskorgen som passar perfekt med resten av din dekoration.

Kökssopor: vilka tillbehör?

Det är möjligt att förbättra den praktiska och funktionella sidan av en soptunna genom olika tillbehör såsom:

 • Omslag;
 • Binhållare;
 • Fixeringssats ;
 • Stöd och antiluktfilter för köket.

Kökssopor och sortering

Det är ofta svårt att genomföra sortering, med tanke på bristen på utrymme i köket. Grönt skräp och gult skräp kan bli ett varje dag. Lyckligtvis erbjuder vissa märken många tekniker, avsedda för att sortera avfall. Således erbjuder vissa versioner av papperskorgar två löstagbara innerbehållare tillägnad sortering. Nya modeller är också försedda med ett handtag, vilket gör det lättare att transportera till soprummet. Dessa är i synnerhet små 25-liters behållare, tillgängliga för 2 eller 3, och i olika färger. Allt du behöver göra är att rada upp dem på lämplig plats i köket:

 • En tillägnad mat;
 • En avsedd för papper;
 • En sista för plast.

Det ideala är att börja sortera från köket, vilket gör det lättare att transportera till soprummet och slänga. Allt som återstår är att hälla påsarna i varje dedikerat fack.