De smutsigaste platserna och redskapen i köket

Oväntat är köket inte det renaste rummet i huset. Den innehåller en mängd smutsiga föremål som främjar spridningen av bakterier eftersom de kommer i kontakt med mat. Vilka är de smutsigaste fläckarna och redskapen i köket för bakterier? För att få en hälsosammare matlagning i ordets alla betydelser och för att undvika livsmedelsburna infektioner, här är en lista över dessa saker du bör känna till.

De smutsigaste platserna i köket

Köket, ett rum som bidrar till spridningen av bakterier

Många platser och föremål i köket kommer i ständig kontakt med mat, oavsett om det är för att tillaga, skära, laga eller konservera den. Om de är dåligt eller inte alls rengjorda, främjar de multiplikationen av bakterier, varav några är farliga för hälsan. Detta är till exempel fallet med salmonella, eller bakterierna Escheria Coli och Listeria, som orsakar mag- och/eller tarminfektioner. Därför är det viktigt att identifiera de smutsigaste föremålen i köket.

Skärbrädan

Efter en tids användning bildas mikrosprickor eller större hack på skärbrädorna i trä. Matrester fastnar där och en enkel tvätt kan inte alltid ta bort dem. Dessa organiska material - särskilt råa köttrester - främjar spridning av bakterie. Detta gör skärbrädan till ett bo av bakterier, bland de smutsigaste platserna och redskapen i köket. För att undvika kontaminering med bakterier är det lämpligt att använda en skärbräda i plast istället för en trä. Regelbunden rengöring och desinfektion kan dock minska ansamlingen av mat och därmed bakterier. För detta ändamål är ekologiska vinägerbaserade desinfektionsmedel och rengöringsmedel mycket effektiva för att desinficera en skärbräda av trä.

Kylskåpets grönsaks- och köttkärl

Kylskåpet ger en miljö som främjar utveckling av bakterier och mikrober i köket. Salmonella och escheria coli, bland annat, växer gärna i kött- och grönsaksbehållare. För att förhindra kontaminering är regelbunden rengöring och desinfektion viktigt. Återigen är vit vinäger ett bra alternativ till tvättmedel. Det räcker dock inte med att bara rengöra matkärlen. Varje fack och varje skrymsle och vrår på enheten måste behandlas. Dessutom är det viktigt att ta bort alla former av fukt, eftersom det orsakar uppkomsten av forma, lika skadligt för hälsan.

Kylskåpsdörrens tätning

Denna del av kylskåpet utsätts för smuts vid frekvent öppning och stängning. Det rekommenderas att rengöra packningen samtidigt som apparatens insida. Tveka inte att gnugga ytan som tätningen fästs på.

Diskbänken, som ska rengöras mycket regelbundet

Servering för diska och vid rengöring av mat koncentrerar diskhon ett stort antal bakterier. Att tvätta med diskmedel räcker inte för att döda bakterierna som kan häcka där. För att övervinna det består den bästa lösningen i att desinficera den genom att om möjligt privilegiera den ekologiska produkter som vit vinäger.

Kökssvampar

I ständig kontakt med smuts hyser kökssvampar miljontals bakterier, även om de flesta av dem är ofarliga. Det räcker alltså inte att köra dem i tvålvatten. En städningbleka utspädd bör utföras regelbundet. Naturligtvis är det lämpligt att byta dem så ofta som möjligt.

Rengör kökshanddukarna

De används ofta under tillagningen av rätter. Kökshanddukarna är därför äkta bakterier häckar. Därför är det nödvändigt att byta ut dem ofta och behandla dem med blekmedel.

Handtag

Kylskåp, ugnar, skåp, handtagen på dessa apparater och vardagsföremål är alla bon för bakterier i köket. Även om de inte uppenbarligen är smutsiga är det viktigt att desinficera dem. Som ett alternativ till desinfektionsservetter, är det möjligt att använda en hemgjorda desinfektionsmedel baserad på vit vinäger.

Blandaren

Använd efter användning, matrester kan fastna i mixern, men speciellt på lockets packning. Dessa rester avlägsnas inte systematiskt genom en enkel tvätt. För en noggrann rengöring är det nödvändigt att desinficera alla delar av mixern, förutom den fasta delen eller den som inrymmer motorn.

Lådor för att förvara mat

Oavsett om det är glas eller metall, har förvaringslådorna packningar. Dessa bidrar till utvecklingen av bakterier, liksom öppningen där de placeras på matlådan. De måste därför tas bort och sedan desinficeras efter en passage tilltvåligt vatten, alltid föredrar naturliga metoder. Glöm inte att behandla splittringen också.

Flasköppnaren och burköppnaren

Att vara en del av matlagningsredskap mest använda, flasköppnaren och konservöppnaren kommer i kontakt med mat. Ändå glömmer många att rengöra dem efter varje användning. Fel! De kan snabbt koncentrera ett stort antal bakterier. För att vara på den säkra sidan bör de också byta till diskmaskin och desinficeras regelbundet.

Spatlar av trä och gummi

Med små slitsar trä spatlar, men även gummi, kan hålla kvar fragment av mat som ofta är osynliga för blotta ögat. Därför måste de tvättas noggrant och desinficeras efter att de passerat genom varmt vatten.

Ismaskinen: rengör regelbundet

Tvärtemot vad många tror, ​​vissa bakterie gillar också låga temperaturer. Därför är isbitsbrickor potentiellt angripna platser med bakterier. De måste därför rengöras regelbundet.

Vattenfontänen

Ofta inbyggd i kylen kan vattenautomaten också bli en av de platser som är mest infekterade med bakterier. För att undvika kontaminering, regelbunden desinfektion av vattenkylarmunstycket rekommenderas.

Ugnar

Matrester eller spår av olja kommer ofta in i spisen eller mikrovågsugnen. Om dessa rester inte rengörs bidrar de också till förökningen av mikrober. Utöver enkel rengöring, a vit vinäger avfettning gör det samtidigt möjligt att rena ugnens inre ytor. Detta kan göras efter varje matlagningstillfälle.

Biologiskt nedbrytbara shoppingkassar

Återanvändbara flera gånger, biologiskt nedbrytbara shoppingkassar är också en av de smutsigaste tillbehören i köket. Placerade på marken eller placerade i bilens bagageutrymme är de riktiga magneter till smuts. De bör därför rengöras regelbundet för att undvika att maten smutsar ner. För att göra detta, lägg dem helt enkelt i tvättmaskinen, helst med resten av kökslinnet.

Rengör diskbänkens kran

Ofta våt, kan diskbänksblandaren också hysa mikrober, och rankas bland de smutsigaste platserna och redskapen i köket. Risken är ännu större om kranens ände ofta vidrörs av mat vid sköljning. Förutom avkalkning av vinäger rekommenderas även desinfektion med samma ekologiska produkt.