Rengör din fläktkåpa med naturliga produkter

Köket är utan tvekan det rum i huset som kräver regelbunden städning mest. Fläktkåpan är en av många avfettningsanordningar. Det är dock inte lätt att få bort huvfiltret från fettavlagringarna som sitter där. Översikt över tips och effektiva naturprodukter för rengöring av en fläktkåpa.

Rengör din fläktkåpa med naturliga produkter

Citron kokande vatten

Som namnet antyder är fläktkåpans uppdrag att suga in matlagningsångor i köket. Detta innebär att fettpartiklar fastnar på huvens filter och riskerar att täppa igen apparaten. Rengöring är därför nödvändigt för att befria filtret från fettavlagringar. Citronvatten är en av de effektiva naturliga produkterna för avfettning av hushållsapparater. Här är stegen att följa:

 • Aktivera ventilationen av fläktkåpa.
 • Ta en stor gryta fylld med vatten och tillsätt citronsaft, låt sedan blandningen koka upp. Syraångan kommer att göra det lättare att rengöra enheten, särskilt filtret.
 • Låt ångan från det kokande citronvattnet sitta på huven i cirka tio minuter och stäng av värmen.
 • Ta sedan bort filtret, lägg det i en skål och häll sedan i en generös mängd av den varma syralösningen. Använd en svamp, gnugga filtret för att ta bort feta fläckar eller använd lite vit vinäger för att underlätta rengöringen och skölj med rent vatten.
 • Rengör insidan av huven med denna lösning och en svamp, se till att vrida ut svampen i en skål så att vatten inte droppar över den.
 • Skölj sedan enheten med rent vatten och torka av med en torr trasa för att slutföra rengöringen.

Kalk och salt för att rengöra en fläktkåpa

Bakpulver är en mångsidig naturprodukt. Utöver de som finns på marknaden är det möjligt att tillverka dem för ekologiska rengöringsprodukter. För att göra detta räcker det att blanda kalksten eller kalciumkarbonat samt stensalt eller geologiskt salt. Sammansättningen av dessa två ingredienser ger bakpulver, mycket användbart för avfetta en fläktkåpa. Så här rengör du den här enheten med bakpulver:

 • Ta bort filtret från fläkten och doppa det i en skål med kokande vatten. Detta steg innebär att man tar bort fettet på filtret för enklare rengöring.
 • Sänk tillbaka filtret i en annan bassäng med varmt vatten medan du häller i bakpulver. Låt sedan produkten verka i en timme.
 • Gnugga fläktkåpans filter kraftigt med en svamp för att ta bort smuts.
 • Skölj allt med rent vatten och torka sedan med en trasa.

Observera att det krävs en stor behållare för att sänka filtret helt i vatten. Om så inte är fallet är det möjligt att gå vidare i två steg genom att först rengöra den nedsänkta delen, sedan den andra halvan efter. Varmvatten blandat med bakpulver är också effektivt för att avfetta insidan av huven.

Kokande vatten och bivax

Dessa är vanligtvis feta partiklar som täpper till filtren på en fläktkåpa. För att bli av med dessa smuts som består av fett, det tar värme. Inget som kokande vatten för enkel rengöring utan att riskera att skada enheten eller dess komponenter. Sedan, när fläktkåpans filter delvis har befriats från dessa föroreningar, måste en rengöringsprodukt användas. För att göra detta är bivax mycket effektivt för att få föremål av rostfritt stål att glänsa.

Häll bara en liten mängd på en trasa och gnugga det tidigare rengjorda filtret med varmt vatten. Gör sedan cirkulära rörelser för att få föremålet att glänsa, ta sedan bort resterna av vax med en torr trasa. Detta trick rekommenderas även för att skina den yttre delen av fläktkåpan eller något annat köksobjekt i rostfritt stål.

Potatisen för att få en fläktkåpa att glänsa

När smörjplattan och smutsen på fläktkåpan har torkats bort kan apparaten förbli matt. Om huven är gjord av rostfritt stål är potatisen en mycket effektiv naturprodukt för att få den att glänsa. För att rengöra, här är instruktionerna:

 • ta bort filtret från fläktkåpan;
 • skär en potatis i hälften;
 • gnugga filtret med potatisen med cirkulära rörelser;
 • rengör med en torr trasa för att ta bort spår av stärkelse som lämnats av grönsaken.

Detta trick rekommenderas också för att få alla apparater i rostfritt stål att glänsa i ett hus, som gasspis, kokplatta, ugn, etc.

Frekvens för rengöring av en fläktkåpa

En fläkt är en särskilt viktig apparat i ett kök. Det suger inte bara matlagningsångor från maten, utan förhindrar också att matlukt, särskilt stekning, tränger igenom hela huset. Det bör noteras att dess huvudfunktion orsakar ackumulering av fettplack på filtren och försämrar dess utseende. För ett glänsande och välskött kök, det rekommenderas att rengöra din huva så ofta som möjligt, det är :

 • Efter två till tre användningar: den mest rekommenderade underhållsfrekvensen, eftersom detta förhindrar att smuts samlas på filtret. Med andra ord, rengöring görs dagligen för att slippa den tunga uppgiften att avfetta ett huvfilter mättat med fett. Det är dock inte alla hushåll som har tid att sköta det dagliga underhållet.
 • En gång i veckan: Veckovis underhåll rekommenderas också för hem som inte har tid att ägna åt rengöring av köksmaskiner. Under den veckovisa storstädningen måste du också komma ihåg att avfetta din fläktkåpa för att förhindra att den blir mer smutsig.
 • Varannan månad: denna frekvens är gränsen för att ha ett funktionellt och perfekt rent kök. Om fläkten inte rengörs ordentligt efter två månader kanske den inte längre suger in rök och matlagningsångor.

Det bör noteras att hushåll som lagar mat i stor utsträckning bör rengöra sin fläkt minst en eller två gånger i veckan. En viktig uppgift eftersom filtret lätt kan sättas igen med fettpartiklar som riskerar att göra huven defekt.