Använd utgången mjölk för att rengöra och fläcka

Utgått mjölk i kylen? För att ändra de vanliga användningsområdena (skönhetstips eller kulinariska förberedelser) är det också möjligt att använda det för daglig rengöring. Naturligt fläckborttagningsmedel eller växtgödsel, denna produkt kan användas på flera sätt för att undvika avfall. Översikt över några idéer för att inspirera dig.

Använd utgången mjölk

Använd utgången mjölk som ett naturligt fläckborttagningsmedel

Oavsett om det är för att ta bort fruktjuicefläckar, frukter Var bläck på kläder är utgången mjölk ett bra botemedel.

 1. Värm mjölken;
 2. Låt svalna;
 3. Sänk ned det fläckiga plagget i mjölken;
 4. Vänta några minuter innan du tar bort den;
 5. Skölj noggrant;
 6. Bearbeta den.

Svarvad mjölk: skydd för växter

Surmjölk är effektivt för stöta bort vilda djur hatar speciellt dess lukt. Häll det bara runt växterna för att hålla dem borta. Dessutom fungerar det som en naturligt gödningsmedel för krukväxter, buskar eller blommande växter. Rosorna uppskattar det särskilt. Häll lite vid foten av växterna för ett fantastiskt resultat.

Bearbetad mjölk: en rengöringsprodukt för septiktankar

För att upprätthålla en septiktank, inklusive att bli av med bakterier, är utgången mjölk ett effektivt alternativ. Behandlingen består i att hälla en tillräcklig mängd i skålen. Faktum är att dess bakterier läggs till de i groparna.

Använd utgången mjölk för att polera bestick

Surmjölk är effektivt för att få silverbestick att glänsa:

 1. Blanda 1 matsked vinäger med 240 ml mjölk;
 2. Sänk ner silverföremålen i den i ca. 30 minuter ;
 3. Skölj dem medtvåligt vatten varm;
 4. Polera dem med en mjuk trasa.

Underhåll läder med sur mjölk

För att ta hand om läderkläder och accessoarer är utgången mjölk ett intressant alternativ. Tack vare dess fläckavlägsnande egenskaper rekommenderas denna produkt starkt för dagligt underhåll.

 1. Låt det koka upp;
 2. Impregnera med en mjuk trasa;
 3. Gnid ytan som ska behandlas.

Utgått mjölk är effektiv för ta bort ömtåliga tyger som ull, den sammet där den nubuck.

Reparera repade skor med utgången mjölk

Det är möjligt att använda utgången mjölk för att ge tillbaka en ansiktslyftning till skavda läderskor.

 1. Ta en trasa och blöt den med mjölk;
 2. Torka av skorna med;
 3. Låt verka tills det torkar;
 4. Få dem att glänsa med en mjuk tvättlapp.

Reparera porslin med surmjölk

Utgången mjölk används också till återställa demgamla porslinsföremål.

 1. Koka en kastrull med mjölk;
 2. Sänk ner porslinsföremål i den;
 3. Lägg ner elden ;
 4. Låt verka i minst 45 minuter;
 5. Torka rent med en mjuk trasa.

Att göra miljövänliga textilier

Det är möjligt att omvandla den förvandlade mjölken till vävnad, från mjölkfiber. Denna upptäckt går tillbaka till 1930-talet. Men produkten var mindre miljövänlig vid den tiden på grund av kemikalierna som förknippas med formeln. Å andra sidan är ull och bomull ofta inkorporerade för bättre användning.

Mjölkfibrer, mer ekologiska, dök upp på 2000-talet. Denna naturliga process gör det möjligt att få en textil mjuk som silke. Detta tillvägagångssätt syftar till att minska textiliers miljöavtryck och att göra miljövänliga kläder. Stegen är som följer:

 1. Avsätt kasein från andra mjölkkomponenter;
 2. Blanda det med en syra som t.ex vinäger att lossa kaseinets molekyler med det flytande materialet;
 3. Torka det erhållna råmaterialet tills a vitt pulver ;
 4. Överlämna den till flera omvandlingar så att den kan snurras;
 5. Blanda det med vatten och andra naturliga ingredienser för att få fram trådar i olika storlekar.

Mjölkfiberns arbete tar över det silke och den visar samma motstånd som ull.

Gör ansvarsfulla kläder med mjölk

Det är nu möjligt att återvinna miljontals liter utgången mjölk tack vare Anke Domaske, grundaren av en Qmilch-startup.Med denna viktiga upptäckt är det faktiskt möjligt att göra miljövänliga kläder av miljontals liter bearbetad mjölk. Den här unga biologen och stylisten har lyckats omvandla proteinpulver till fluffigt material för att göra organiska bitar. Som en del av tillvägagångssättet "zero waste" gör denna teknik det möjligt att tillverka bland annat t-shirts 100% mjölkfiber.

För Anke Domaske börjar äventyret när han var 26 år gammal, period då hans far hade fått leukemi. Försvagad av sjukdomen kunde hennes hud inte längre tolerera kläder gjorda av kemikalier. Tillsammans med vänner söker Anke Domaske efter en ersättningsingrediens, bättre anpassad till hans tillstånd. Efter flera tester baserade i synnerhet på kemisten Antonio Ferreti, hittade gruppen unga entreprenörer äntligen formeln för att uppnå mjuka och starka kläder gjorda av naturliga produkter. Metoden använder samma princip som att tillverka mjölkfiber: torka produkten som härrör från bearbetningen av kasein och blanda det erhållna proteinpulvret med vatten och andra naturliga ingredienser för att få fram en mjukt material som bomull. Processen involverar endast 20 bönder och endast icke-säljbar mjölk för en win-win-process. Kläder gjorda av utgången mjölk har alla möjligheter att lyckas med den vanliga tillverkningstekniken och att bli en viktig ny komponent när det gäller hållbar utveckling.

Dessa antiavfallstekniker gör det möjligt att åtgärda de liter mjölk som slängs ut varje dag i världen samtidigt som de tillåter tillverkning av en 100 % ekologisk textil. I Tyskland är det faktiskt 2 miljoner ton mjölk per år som inte används av jordbrukare. I Frankrike utgör mjölk 12 % av de 10 miljoner ton mat som slängs i papperskorgen per år.