Hur rengör och underhåller man en fickkniv?

Att få en fickkniv är att hoppas kunna använda den i flera år. För att optimera dess livslängd är regelbunden rengöring viktig. Denna operation visar sig vara ganska enkel. Det finns dock några försiktighetsåtgärder att ta hänsyn till. Här är några användbara tips för att underhålla en fickkniv på rätt sätt och kunna använda den i många år framöver.

Rengör och underhåll en fickkniv

Behåll bladet på en fickkniv

Bladet på en fickkniv tvättas aldrig, det torkar rent. Därför är det viktigt att undvika att köra den under rinnande vatten, blötlägga den i vatten eller ännu värre, sätta den i diskmaskinen. Idealet är att de’Torka noggrant med en fuktig trasa efter varje användning, se till att inga spår av fukt finns kvar i dess mekanism för att förhindra rost. Torkning med en torr trasa kommer att vara nödvändig, särskilt när det gäller ett kolblad. För att undvika korrosion rekommenderas det att olja in det ibland med oliv- eller linolja.

Att ta hand om en fickkniv handlar inte bara om att rengöra den. En kniv värd namnet måste också ska skärpas då och då. Denna operation görs beroende på designmaterialet. Här är några tips för att slipa bladet på en fickkniv:

 • Slipning av ett blad i rostfritt stål

Syntetisk sten är det perfekta verktyget för slipning av ett blad i rostfritt stål. Att göra detta :

 1. Sänk ned den syntetiska stenen i vatten i mer än 2 timmar;
 2. Ta upp stenen ur vattnet utan att torka den;
 3. Slipa knivbladet på stenen i en något sluten vinkel på 15 ° till 20 ° och på båda sidor;
 4. Skjut sedan stenen längs med bladet i samma vinkel på båda sidor lika.
 • Slipning av ett blad i kolstål

Natursten är idealisk för att slipa denna typ av blad. Att göra detta :

 1. Sänk ner stenen i vatten i 15 minuter innan du använder den för bättre skärpning;
 2. Ta upp stenen ur vattnet utan att torka den;
 3. Slipa knivbladet på stenen i en liten lutningsvinkel på cirka 15 °;
 4. Gör en regelbunden gest på varje sida, utan att tvinga;
 5. Undvik att gå fram och tillbaka.

Behåll handtaget på en fickkniv

Liksom bladet ska skaftet på en fickkniv inte heller vara nedsänkt i vatten när man rengör det, vare sig det är av trä, stål eller horn. Det är också idealiskt att olja den ibland med oliv- eller linolja för att ge näring till den. Det är samma sak för bolstern.

 • Behåll axlarna på en fickkniv

Yxorna på en fickkniv måste rengöras med en tandpetare för att ta bort de olika smuts som finns där. Då är det viktigt att fett då och då. Det kommer också att vara nödvändigt att få dem att leka för att penetrera fettet. Glöm inte att ta bort överflödigt fett, eftersom det kan samla mer damm och förstöra kläderna.