Kök: när och hur tvättar du dina kökshanddukar?

Kökshanddukar är en av de viktigaste i köket som vi använder hela tiden. Men de tenderar att bli smutsiga mycket snabbt och bli bon för bakterier. Här är en kort guide till rätt användning av kökshanddukar för ett rent och hygieniskt kök.

Tvätta kökshanddukar

Kökshanddukar: bon för bakterier

Helst ska varje kökshandduk i köket ha sin egen nytta : kökshandduk för händerna, den för att torka av disken, den för att torka av bänkskivan eller till och med den för att ta ut disken ur ugnen ... Detta innebär att du smutsar ner dina kökshanddukar mindre snabbt eftersom de används mindre och det gör att i synnerhet för att undvika spridning av bakterier och bakterier. I själva verket är kökshanddukar bon för mikrober. Vissa bakterier kan verkligen vara ursprunget till'matförgiftning och ibland till och med allvarligare infektioner. Stafylokocker och enterokocker förökar sig lätt där. Detta utgör därför en risk för användarnas hälsa, och särskilt för små barn.

Det rekommenderas där det är möjligt byt dem varannan eller var tredje dag, se om de används mycket varje dag. Att tvätta dina kökshanddukar en gång i veckan visar sig vara det minsta om du vill förhindra spridning av bakterier.

Förtvätt vid envisa fläckar

Om kökshanddukarna är mycket smutsiga är det lämpligt att förtvätta dem innan de sätts i maskinen. Detta steg kan hoppas över om kökshandduken inte har använts mycket.

För att ta bort de mest envisa fläckarna är flera metoder möjliga:

  • Ta bort fläcken med Marseille-tvål. Gnid in det fläckiga och fortfarande fuktiga tyget med tvålen tills en skorpa bildas. Löddra med vatten och skölj sedan av kökshandduken.
  • Använd bakpulver och vinäger. Blötlägg kökshandduken i en bassäng med ljummet vatten, tillsätt 2 msk bakpulver och lite vit vinäger. Gnugga kökshandduken. Bakpulver gör också att kökshanddukarna kan hitta en lite vithet.
  • Använd ett fläckborttagningsmedel innan du tvättar. Det kan vara nyttigt att gå snabbare. Spray helt enkelt fläckborttagningsmedel på fläcken, låt den suga upp och tvätta sedan i maskin.
  • Använd väteperoxid för att lossa vissa fläckar: blod, gulnade sängkläder, vin ...

För en mer ekologisk tvätt av sina kökshanddukar, undvik att använda blekmedel, förorenande och potentiellt skadliga för hälsan.

Maskintvätt dina kökshanddukar

Efter förtvätt eller inte beroende på kökshanddukarnas skick, placera dem i tvättmaskinen. Olika tvätttemperaturer är möjliga:

  • Den rekommenderade temperaturen är 60° för kökshanddukar och hushållslinne i allmänhet. Välj även denna temperatur om en förtvätt har utförts.
  • En tvätt kl 90° är möjligt vid extremt fläckiga vita kökshanddukar, bomull eller linne.

Han är inget behov av att tvätta smutsiga kökshanddukar i 40° eftersom bakterier kan överleva vid en sådan temperatur, vilket gör rengöring onödig.

För en riktigt effektiv maskintvätt går det även att tillsätta ammoniak vid laddning. Detta är ett kraftfullt fläckborttagningsmedel och desinfektionsmedel, när användnings- och säkerhetsföreskrifterna har följts. Användningen av handskar är obligatoriskt, eftersom denna produkt är skadlig. Undvik absolut all kontakt med huden, och det är mycket viktigt att inte andas in produktens ångor. För maskintvätt, tillsätt ½ glas ammoniak utöver tvättmedlet. Det är inte riskabelt för kläderna och de behåller sin färg och kvalitet.

Vad händer om uppgifterna kvarstår efter att ha gått igenom maskinen?

För de mest motståndskraftiga fläckarna, som varken förtvätt eller tvättmaskin kunde ta bort, är det möjligt att utföra en ny rengöring med ammoniak. Säkerhetsvillkoren gäller även i detta fall och måste följas.

Instruktioner för användning av ammoniak:

  1. Placera envis tvätt i ett handfat;
  2. Späd ammoniak;
  3. Gnugga försiktigt tyget med en trasa indränkt i ammoniak;
  4. Skölj kökshanddukarna väl med vatten.

Praktiska råd för användning av kökshanddukar

För att slutföra denna hushållssyssla på ett exemplariskt sätt, kom alltid ihåg att vänta tills hushållslinne är mycket torrt innan det förvaras. Detta förhindrar att den möglar eller gulnar på grund av fukt.

En fuktig trasa är värdelös precis som en våt handduk. Måste alltså torka dem väl innan han lägger undan dem i sina köksskåp. När du har torkat klart händerna rekommenderas att du placerar trasan nära en värmekälla (ugn, radiator, mikrovågsugn) så att de kan torka ordentligt innan du använder dem igen.