Hur rengör man ett linoleumgolv effektivt?

Linoleum består till stor del av naturliga material (trämjöl, jute, kalksten, etc.) och är fortfarande särskilt populärt. Finns i olika versioner, detta golv passar in i alla rum. Med tiden kan lino förlora sin glans, bli fläckig eller uppvisa fula repor. För att återställa dess glans, här är några tips för att underhålla och rengöra den.

Lino rengöring

Daglig rengöring av linoleumgolv

För att underhålla ett linoleumgolv på en daglig basis, a lätt rengöring behövs. För detta är det nödvändigt att damma av beläggningen med en dammsugare eller kvast. Rengör sedan med en svamp eller mopp lätt fuktad med en blandning av varmt vatten och Marseille-tvål eller diskmedel. Det bör noteras att denna golvbeläggning stöder inte tvätt med stora mängder vatten.

Avfetta ett linogolv

För att avfetta ett linoleumgolv ska följande steg följas:

 1. I en stor hink med varmt vatten, tillsätt 2 matskedar av flytande svart tvål.
 2. Blanda och blötlägg en mopp i den.
 3. Vrid ur moppen och använd den för att torka golvet.
 4. Doppa ytterligare en mopp i en annan behållare med varmt vatten och vrid ur.
 5. Skölj linogolvet.

Rengöring av ett smutsigt linogolv

I händelse av att linoleumgolvet är särskilt smutsigt och igensatt, är det lämpligt att använda vatten med tillsats av svart tvål och sodakristaller. Dessa gör att smuts kan avlägsnas effektivt. Regelbunden användning av denna lösning rekommenderas dock inte eftersom den kan vara aggressiv för beläggningen.

Ta bort en linogolvbeläggning

Även om underhållet av linoleumgolv är relativt enkelt, bör vissa tekniker användas för att övervinna vissa fläckar:

 • Spår av gummi : radera bara fläcken med en sudd för pennor.
 • Limma fläckar : det är lämpligt att använda en blandning av vatten och Marseilles tvål. Det är också möjligt att försiktigt gnugga fläcken med en dyna av stålull blötlagd i tvålvatten eller med en svamp beströdd med bikarbonat.
 • Envisa svarta märken: det är tillrådligt att polera de fläckiga delarna med en svamp eller en trasa indränkt i90° alkohol.

Ta bort mögel från ett linogolv

Olika tips kan användas för att ta bort spår av mögel från linoleumgolv:

 • Senapsmjöl gröt : förbered gröten genom att blanda senapsmjöl och kallt vatten tills en slät pasta. Applicera denna blandning på fläckarna och låt verka i minst 3 timmar. Torka av golvet med en fuktig trasa och vax sedan.
 • Vit ande : polera fläckarna med en trasa indränkt i lacknafta och skölj med en ren, lätt fuktad mopp, låt sedan torka.
 • Ammoniak och tvålvatten : i en hink fylld med tvålvatten, häll några droppar ammoniak, blötlägg en svamp i den och gnugga sedan fläckarna. Under denna operation bör hushållshandskar bäras och en mask bäras för att undvika att andas ångan som frigörs av produkten.
 • Syresatt vatten : impregnera en trasa med denna produkt och dutta försiktigt på fläckarna. Skölj med en fuktig svamp eller mopp.

Shine linoleumgolv

Efter ett tag kan en linogolvbeläggning bli smutsig. Följ dessa steg för att återställa dess glans:

 • Rengör linoleumgolvet genom att damma det med en dammsugare och mopp lätt fuktad medtvåligt vatten för att ta bort alla spår av smuts. Du kan också borsta golvet med en borste doppad i en blandning av varmt vatten (1/2 liter) och sodakristaller (3 matskedar). Skölj måttligt och låt torka.
 • Bered en lösning baserad på ljummet vatten och två äggulor. Impregnera med en trasa, polera golvet och låt sedan torka.

För att återställa lyster till ett linoleumgolv är det också möjligt att applicera ett lack eller vax. Användningen av vax mjölk är en av metoderna som kan tillämpas.

För rutinunderhåll:

 1. Späd 4 matskedar av denna produkt i en 6 till 8 liters hink med vatten.
 2. Doppa en mopp i behållaren, vrid ur den och kör den sedan på golvet.
 3. Låt torka.

För att avsätta ett lager som ger ett vackert vaxat utseende, används produkten ren. För att göra detta, applicera det i ett tunt lager med en luddfri trasa och polera golvet. Denna operation kan upprepas så många gånger som behövs tills det önskade utseendet erhålls.

Desinficera och deodorisera linoleumgolv

I händelse av att husdjur har gjort avföring på linogolvet, efter rengöring av området, bör det desinficeras och deodoriseras. Olika lösningar kan användas:

 • Tea tree eterisk olja och bikarbonat : I en sprayflaska, kombinera 6 matskedar varmt vatten, 2 matskedar bakpulver och 8 droppar eterisk olja. Skaka och spraya lösningen på området som ska desinficeras och låt sedan torka.
 • Hushållssprit : blanda 1,5 dl hushållsprit med 5 droppar eterisk citronolja och 3,5 dl vatten i en sprayflaska. Spraya det på linoleumgolvet.
 • Bakpulver och vit vinäger : i en behållare, blanda en kopp bakpulver och 1 liter vit vinäger. Låt skumma, blötlägg en svamp och gnugga sedan kraftigt på den del som ska desinficeras.
 • Blandning av eteriska oljor : i en sprayflaska fylld med lite varmt vatten, häll 8 droppar eterisk olja av citrongräs, 8 droppar eterisk olja palmarosa, 8 droppar eterisk olja citron- och 8 droppar eterisk olja citrongräs. Skaka och spraya på golvet och låt sedan torka.
 • Hydroalkoholisk gel : Antibakteriella handgeler kan också användas för att deodorisera och desinficera linoleumgolv. Applicera produkten med en ren svamp och gnugga området. Låt verka, skölj med en fuktig trasa och torka sedan av med en torr trasa.

Bevara linoleumgolvet från fläckar

För att underlätta underhållet av linoleumgolv och skydda det från fläckar, användning av vax-terpentin rekommenderas. För att göra detta, applicera produkten med en mjuk trasa eller en mikrofiberkvast.