Hur blir man effektivt av med trämaskar?

Försvagande trästöd, trämaskar (liten, stor eller bibliotek) betecknar xylofhaga insekter. Dessa skadliga insekter och deras larver cirkulerar i trästöden, gräver små hål och smälter cellulosan. Med tiden kan de föröka sig. Det är därför viktigt att eliminera dem för att undvika allvarliga skador på huset.

Tips för att eliminera trämaskar

Upptäck närvaron av trämaskar

För att bli av med trämaskar måste du börja med att upptäcka deras närvaro. Dessa skadliga insekter stannar dock inte där för att leva i skogen. För att veta om huset är utsatt för en invasion krävs verifiering av vissa punkter.
 • Inspektera våta hörn hem och titta efter svamp. Faktum är att stora skalbaggar i allmänhet lägger sina ägg nära svampar som kan bildas i icke-genomsläppliga trädelar, reglar ovanför fuktiga rum eller till och med golv och ramar med dålig vattentäthet.
 • Kolla förekomst av små hål i träföremål och konstruktioner. Det är också viktigt att undersöka kartonger, manuskript och andra papper som lockar biblioteksbaggar.
 • Identifiera essensen av barrträ och lövträ sannolikt mer attackerad av trämaskar, till skillnad från exotiska arter.

Jaga skalbaggar med naturliga metoder

För att bekämpa trämaskar är användningen av naturliga lösningar ett alternativ att överväga. Du bör veta att innan du applicerar en produkt ska du damma av de angripna delarna och sedan ta bort eller rengöra med en stålborste för att ta bort färg, fläckar eller lack. Detta rengöringssteg möjliggör bättre penetration av produkten i träet. När denna fas är över är det möjligt att ta till olika naturliga lösningar.
 • Eukalyptus eterisk olja : antibakteriell och insekticid, eukalyptusolja är särskilt effektiv för att eliminera trämaskar. För att använda den bör du regelbundet gnugga trästöden med en trasa indränkt i eterisk eukalyptusolja. Det rekommenderas också att injicera denna produkt i hålen med en spruta.
 • Lavendel: för att förhindra att trämaskkolonier angriper trämöbler, rekommenderas att placera lavendel blombuketter inuti, vars doft hjälper till att avvärja maskar. Vid varje säsongsbyte är det också lämpligt att borsta trälådorna och möblerna med en lösning baserad på en liter vatten, 250 ml vit vinäger och 2 matskedar lavendelblommor. Efter en 24-timmars maceration appliceras denna lösning direkt på möbeln. Den måste sedan få torka innan den återanvänds.
 • DE'Linfröolja Ett annat alternativ är att använda linolja för att förhindra att insekter fastnar i de små hålen som skapas i trästöden. Detta görs genom att injicera det i hålen med hjälp av en spruta.
 • DE'lök : för att skrämma bort skogsbaggarna är det nödvändigt att gnida träet, främst områdena med små hål, med en halv lök. En annan effektiv lösning är att använda denna grönsak som juice. För att använda den måste du vanligtvis blötlägga en pensel med lökjuice och kraftigt skrubba trämöblerna. Dessa ska sedan täckas tätt med plastfolie i två eller tre dagar.
 • DE'vitlök : Liksom lök är vitlök särskilt effektivt mot trämaskar. För att bli av med dessa skadedjur, gnugga de angripna områdena kraftigt med vitlöksklyftor och täck dem sedan med lufttät cellofan i flera dagar.
 • DE'neemolja : härrör från fröet från Margosier, neemolja är känd för sin akaricida, bakteriedödande och insekticida egenskaper. För att bli av med trämaskar måste de injiceras i hålen.
 • Citrusessens: precis som lavendel avger citrusessens en doft som skrämmer vedmaskar. Denna produkt ska injiceras i hålen, helst på våren, för att eliminera larverna.

Eliminera trämaskar med kemikalier

I händelse av att naturliga lösningar inte fungerar, användningen kemiska insekticider krävs. Dessa produkter appliceras vanligtvis genom att tråckla med en mjuk borste. Det är också möjligt att injicera insekticidet med en spruta. Det första steget är att borra 10 till 15 mm hål två tredjedelar av vägen genom träet med en liten vridning. När piercingen är klar kan injektionen utföras. Hålen ska sedan fyllas med trälim. DE'bleka kan även injiceras i de synliga hålen på trästöden. Trots dess effektivitet tenderar dock denna produkt att göra trä ljusare.

Andra sätt att döda trämaskar

Om skalbaggeangreppet är allvarligt kan andra metoder användas. Om dessa skadedjur har invaderat träföremål eller möbler är det möjligt att:
 • Placera tillräckligt små föremål i frys. Denna metod eliminerar maskar som inte stöder extremt kallt.
 • Omslut föremål eller möbler i ett vattentätt lock och dra sedan ut luften helt. Faktum är attanoxi eliminerar radikalt skadedjur.
 • Fortsätt att desinfektion för att bli av med trämaskar.
I händelse av att ramar och golv är angripna kan byte av träelement och ventilation av det drabbade området bli nödvändigt. När dessa steg har slutförts, specialisttjänster vem ska utföra sondering, loggning, borstning och damning av de angripna delarna. Detta steg följs av en djupgående behandling med en insekticid. Specialisten rengör sedan det drabbade området och applicerar en insekticid produkt på ytan. Det bör noteras att fumigation och anoxibehandlingar också måste anförtros till skadedjursbekämpningsspecialister som har den nödvändiga utrustningen och har den nödvändiga kompetensen.

Förhindra uppkomsten av trämaskar

För att undvika angrepp av skalbaggar är det tillrådligt att vidta vissa åtgärder för att förhindra deras utveckling:
 1. Undvik att överhetta huset under vintern.
 2. Kontrollera luftfuktigheten i huset (den bör inte överstiga 20%).
 3. Undersök regelbundet de träelement som sannolikt attraherar träbaggar (träföremål och möbler, bostadsstrukturer som ramar eller golv, etc.). I händelse av att minsta tecken på angrepp observeras, måste de drabbade områdena behandlas omgående.
 4. Vidta nödvändiga åtgärder för att förhindra fuktinfiltration (rörproblem, vattenläckor etc.) och utveckling av mögel och svamp.