Hur håller man råttor ur huset för gott?

Råttor är bland de mest skadliga smågnagarna. De kan orsaka allvarliga skador genom att gnaga i fundament, golv, väggar, elkablar och rör. Dessutom är de mottagliga för att överföra sjukdomar. Av alla dessa skäl är det viktigt att hålla dem borta från huset för gott.

Bli av med råttor

Avvisa råttor

Råttor kan orsaka betydande skada när de kommer in i huset, eftersom de gnager på skiljeväggar, elkablar eller till och med kartonger. Dessutom är de ofta bärare av sjukdomar. För att skrämma bort dem finns det olika naturliga lösningar. De myntapepprig är ett av de mest kända naturliga avstötningsmedlen. Dess peppriga doft uppskattas knappast av gnagare. För att hålla dem borta från huset, sätt en myntaväxt i trädgården, på terrassen, på balkongen och i huset. Pepparmynta är särskilt effektivt. Förutom att skrämma bort råttor stöter den tillbaka möss och andra smågnagare. Förutom myntan går det att göra en kryddigt repellerande. För att göra detta, här är stegen att följa:

 1. I en skål, lägg en matsked av Tabasco och en matsked cayenpeppar ;
 2. Tillsätt en halv sked tvål ;
 3. Blanda ingredienserna med två koppar vatten ;
 4. Spraya detta repellerande på gården eller trädgården.

Dessa naturliga tips dödar inte råttor, utan stöter bort dem. Här är andra effektiva repellenter:

 • Peppar ;
 • färsk eller torr bukett av salvia;
 • lagerblad.

Effektivare än mynta,Änglalik är också ett utmärkt naturligt repellerande medel. Denna växt är dock inte lätt att hitta. För de lyckliga, placera Angelica kvistar i hörnen av huset. Råttor är också känsliga för lukten av eukalyptus. Lägg bara eukalyptusblad längs väggar och i områden som besöks av gnagare.

Tveka inte att blanda eteriska oljor effektiv mot råttor som citrongräs, lagerblad, salvia, pepparmynta och eukalyptus. Blötlägg sedan bomullsbitar eller granulat med lavasten, lägg dem sedan i hörnen som brukar locka till sig smågnagare.

Repellera råttor med ultraljudsmedel

På marknaden erbjuder specialiserade varumärken ultraljudsapparater som stöter bort råttor med ljudvibrationer som bara gnagare kan höra. Denna typ av repellerande medel är effektiva för att skrämma bort råttor, möss, mullvadar och andra gnagare. Observera att vibrationerna som produceras av enheten inte passerar genom väggar. Således är det bättre att placera en enhet i varje rum för att öka dess effektivitet (garage, kök, källare, etc.).

Adoptera en katt

De katter är formidabla musjägare, men de jagar också råttor. Så varför inte låta dem ströva omkring och befria utomhusutrymmet och huset från dessa skadedjur för gott? Man måste dock se till att katten inte tar in en död råtta i huset.

Fånga råttorna

För dem som inte vill döda råttor är det att använda en bur den bästa lösningen, oavsett om det är i eller utanför huset. Oavsett vilket, alla fällor fungerar bäst med bete (ost, bröd, mjöl, flingor, frukt, kött, bacon, jordnötssmör, etc.). Deras hantering kräver att vissa försiktighetsåtgärder vidtas. Det är bättre att bära handskar för att inte lämna en lukt på fällorna och göra råttorna misstänksamma.

Håll råttor borta

För att förhindra att råttor invaderar ditt hem igen, här är några användbara tips:

 • Fyll sprickor och öppningar genom vilka de kan klämmas;
 • Fråga några rutnät i änden av rören och på källaröppningarna;
 • Lägg soporna i en tättsluten behållare;
 • Förvara maten på en stängd plats oåtkomlig för råttor;
 • Samla inte i en källare, vind eller källare en hög med föremål där råttor kan bosätta sig.

Vid en invasion av råttor är det lämpligt att ringa en råttbekämpningsföretag eller kontakta rådhusets hygientjänst för att eliminera dem permanent.