Optimera rengöring i en liten interiör

Rengöring i små utrymmen verkar a priori lätt, det finns mindre yta att rengöra. Ett av bekymmer med små interiörer är skrymslen och vrår som är svåra att nå med dammsugaren eller kvasten. Det är därför det är viktigt att ordna inredningen på rätt sätt för att optimera rengöringen. Här är några tips för att städa en liten lägenhet ordentligt.

Städning av en liten lägenhet

Hur gör man hushållsarbetet snabbt och effektivt?

Städning kan vara överväldigande och tröttsamt även när det handlar om en liten lägenhet. Denna operation kan dock utföras snabbt, effektivt eller till och med på ett lite roligt sätt, förutsatt att du använder rätt knep:

 • Planera arbetet som ska göras

Att städa din lägenhet handlar inte bara om att ta bort damm. Detta är summan av ett antal små uppgifter som:

 • Att dammsuga. Detta är utan tvekan det svåraste jobbet. Därför måste man bli av med det först när motivationen och styrkan fortfarande finns där;
 • Ta hand om smutstvätt;
 • Gör marken;
 • Rengör ytor som bänkskivor, bord, handfat etc.

Genom att planera allt som ska göras blir arbetet smidigare och därmed snabbare. Risken att glömma något blir också mindre.

 • Gör lite dagligt hushållsarbete

Genom att ägna lite tid varje dag åt städning kommer till exempel den veckovisa storstädningen att ta kortare tid. Dessutom kommer arbetsvolymen att minska. Detta gäller desto mer när det kommer till en liten interiör. Uppgiften blir då inte så svår.

 • Ställ in ett larm för en utmaningssida

Varning! Snabbhet och brådska ska inte heller förväxlas. Att sätta en deadline för städning betyder inte rusande och slarvigt arbete. Det handlar bara om att lägga till utmaningar till verksamheten för den roliga sidan. Dessutom kommer det att tillföra ett överskott av motivation.

 • Organisera hushållsutrustning

Att placera all underhålls- och rengöringsutrustning på ett ställe kommer också att spara dyrbar tid vid utförande av hushållet. Detta är dock inte alltid självklart i en liten lägenhet. Det finns dock även tips för att förvara hushållsprodukter i en liten lägenhet.

Hur förvarar man sina hushållsprodukter i en liten interiör?

Dåligt lagrade rengöringsprodukter och hushållsredskap kan hopa sig fult samtidigt som de tar upp ett redan begränsat utrymme. Dessutom kan produkter som är utspridda var som helst i lägenheten också öka svårigheten att städa. För att undvika detta, här är några förvaringsidéer:

 • Installera smarta förvaringsskåp och lådor

I små interiörer, är det viktigt att veta hur man utnyttjar varje skrymsle. Så för förvara rengöringsprodukter, allt du behöver göra är att sätta upp dedikerade lådor och skåp. Detta kräver förvaringsenheter med olika bredd och höjd som är lämpliga för varje verktyg och varje produkt.

För att optimera höjderna i skåpen är det dessutom en bra idé att montera skivor som hyllor. Detta kommer att skapa ytterligare platser för rengöringsprodukter. På samma sätt kommer en låda under diskhon också att hålla de mest använda materialen nära till hands (svamp, diskmedel, etc.). För praktiska och funktionella lådor är det lämpligt att placera avdelare i dem. Dessa tillbehör ger organiserad förvaring av olika hushållsprodukter.

 • Använd utrymmet under diskbänken

Utrymmet under diskbänken kan vara fult och göra hela köksinredningen ful. Det är dock möjligt att dölja rören och rören samtidigt som man skapar ett förvaringsutrymme för hushållsprodukter och material. Allt du behöver göra är att installera garderobsdörrar. Ett annat alternativ är att sätta upp mörkläggningsgardiner. Det är tillrådligt att matcha dem med resten av dekorationen av rummet för en harmonisk återgivning. Därmed kommer de mest använda produkterna eller de som är speciellt anpassade för disken eller för rengöring av diskbänken att kunna hitta en plats där. Det senare alternativet är dock inte lämpligt om barn bor i lägenheten, eftersom de lätt skulle kunna få tillgång till potentiellt giftiga hushållsprodukter.

Hur håller man alltid en liten lägenhet ren?

De flesta gillar inte att städa. Så det är bättre att hålla din lägenhet ren så länge som möjligt. Detta är möjligt i en liten lägenhet genom att tillämpa några grundläggande regler:

 • Vet hur man sorterar

Ansamling av föremål kan orsaka oordning. Det är därför det är nödvändigt sortera regelbundetspeciellt när det gäller små lägenheter. För att göra detta behöver du bara sortera kläder, krimskrams, tidningar, böcker och andra föremål och sedan behålla bara de som verkligen är användbara. Du måste göra dig av med allt som är överflödigt för att få plats. För att göra detta är det möjligt att:

 • Deponera oanvända föremål hos ett resurscenter eller andra föreningar;
 • Avled dem för annan användning;
 • Ge bort dem på en garagerea samtidigt som du tjänar fickpengar.

Likaså är ansamlingarna av oläst och obearbetad post också stora källor till stök i små interiörer. För att råda bot på detta måste man ta itu med administrativa brev så fort de kommer och göra sig av med allt som är prospekt och andra onödiga brev. Det är ännu bättre att skaffa ett "Sluta annonsera"-klistermärke för att undvika att få reklammail som riskerar att hopa sig.

 • Utrusta dig med förvaringsutrymme

Chansen att saker ligger och hopar sig var som helst är ännu större om det finns lite eller inget förvaringsutrymme i en liten lägenhet. Två alternativ är då möjliga: köp skåp eller skåp eller välj skräddarsydda. För detta sista alternativ räcker det att hämta inspiration från de många DIY tutorials finns på internet för att ordna hyllor, skåp eller annan förvaring. I en liten inredning rekommenderas det att välja vägghyllor och därmed investera höjderna för att spara golvyta.

Å andra sidan finns det idag trendiga förvaringskorgar eller kärl i flätad eller plast i olika storlekar på marknaden. Dessa ger extra förvaringsutrymme för små föremål eller kläder. Sedan är det bara att placera dem ovanpå skåpet eller på hyllorna.