Allt om hamstrar

Hamstern är ett bedårande djur och älskad av både unga och gamla. Men även om det ser ut som en mjuk leksak är det en levande varelse. Dess antagande kräver efterlevnad av olika villkor för att säkerställa god komfort och längsta möjliga livslängd.

Adoptera en hamster

Allt du behöver veta innan du adopterar en hamster

Innan man adopterar en hamster är det viktigt att tänka på och lära sig om dess egenskaper. Faktum är att detta djur kräver särskild omsorg.

Nattdjur, kan hamstern göra mycket ljud. Sover större delen av dagen, det här lilla djuret aktiveras bara på natten. När huset är tyst vaknar han för att äta, dricka och träna medan han utforskar sin bur. Så även om han är liten kan han vara en källa till sömnlöshet. Därför rekommenderas det inte att placera din bur i sovrummet.

Nämligen att hamstern är ett djur enslig inte tycker om att leva med andra varelser eller ännu mindre med djur av en annan art. Karaktären varierar dock från djur till djur. Vissa kan tolerera närvaron av en medmänniska och andra inte. Vissa kan också vara milda och tillgivna, medan andra är aggressiva. I denna mening kan guldhamstrar inte tolerera närvaron av en annan hamster, medan andra arter anpassar sig väl till ett liv tillsammans. I synnerhet är det lämpligt att sätta ihop en hanhamster och en hamsterhona. Däremot måste man tänka på möjliga värdfamiljer för deras framtida barn. Att placera två hanar i en enda bur rekommenderas dock inte, eftersom de riskerar att slåss och skada varandra. Det rekommenderas inte heller att ha två kinesiska hamstrar honor, eftersom de är aggressiva.

Dessutom är hamstern ett djur som lev inte länge. Han har en förväntad livslängd på cirka två till fyra år. För att förlänga dess livslängd är det därför lämpligt att föda upp den under bra förhållanden.

Hur utbildar man en hamster?

När det gäller ett djur nattlig, hamstern gillar lugnet. För att respektera sin ämnesomsättning måste han få vila under dagen och placera sin bur på en plats borta från störande ljud och skrik. Den bör dock inte isoleras så att den anpassar sig till sin miljö och till mänsklig närvaro.

Någon gång på dagen måste man också tänka på Ta ut det så att han kan utforska huset. För detta rekommenderas att:

  1. Lägg ett solrosfrö på handen och lägg det platt i buren;
  2. Vänta tills det närmar sig för att ta det försiktigt;
  3. Om den biter, skälla inte ut gnagaren utan ta snabbt bort fingret innan du upprepar operationen.

Man måste dock se till att den inte tappas ur sikte med risk för att den krossas eller inte hittar den. Eftersom hamstern gillar att knapra är det också lämpligt att hålla viktiga dokument och kablar utom räckhåll.

Dessutom rekommenderas det att förbättra hans levnadsvillkor och ge honom belöningar så att han kan tämjas. Sedan, för att han ska kunna anpassa sig till sina mästares närvaro, måste han vänja sig vid deras röster. Därför är det lämpligt att prata med honom eller sjunga sånger för honom i en lugnande ton. Du måste också ta dig tid att stryka den.

Att välja rätt husdjur

Den skötsel som krävs liksom den lätta anpassningen beror främst på valet av djur. Alltså för den som vill adoptera en följeslagare dynamisk och aktiv, är det lämpligt att välja en kvinnlig hamster. Å andra sidan, a hanhamster visar sig vara mer lugna och fogligare. Angående ålder är det bäst att ta en gnagare som varken är för ung eller för gammal för att den ska få en bättre förväntad livslängd. Idealet är att välja en hamster från 5 till 10 veckor.

När det gäller arten är dessa guldhamstrar som lättast anpassar sig till domesticering. Det är möjligt att välja andra sorter som Roborovski hamstrar, Campbells hamstrar och kinesiska hamstrar, men de senare är mer skygga och gillar inte mänsklig kontakt för mycket.

Vid köp, men också under hela djurets liv, måste du också vara vaksam på dess hälsotillstånd. En rinnande näsa eller ögon, sårskorpor på kroppen, en grov päls, håravfall och en blöt botten är alla tecken på dålig hälsa. I detta fall minskar det sjuka djurets förväntade livslängd avsevärt.

Gör ett mysigt bo

Till skillnad från de flesta husdjur, den hamster lever inte i frihet och måste vara sätta i en bur för att säkerställa deras välbefinnande och säkerhet. Dess livsmiljö måste i synnerhet vara tillräckligt stor och ha olika utrustning som behövs för dess utveckling. Behöver en hamster mycket utrymme för att ströva och träna, behöver en hamster åtminstone en låda med dimensioner 70 cm x 40 cm.

När det gäller materialet är det möjligt att välja mellan plexiglasmodellerna och stångversionerna. De senare rekommenderas för att djuret ska kunna ha kul med att klättra. Var försiktig, det är viktigt att se till att avståndet mellan stängerna är tillräckligt smalt så att hamstern inte kan passera igenom.

När buren väl är på plats är allt som återstår strö insidan med pappersnäsdukar, rester av oparfymerat toalettpapper och bomull så att djuret kan göra sig ett mysigt bo. Du bör också sätta upp en matplats med lite vatten i en flaska och en liten skål för mat.

Så att han kan träna, sätta upp en lekplats med rör, ett hjul och stegar är att rekommendera. Slutligen måste man se till att täcka buren väl så att gnagaren inte rymmer eller attackeras av ett rovdjur.

Att ta hand om en hamster

Även om den är mindre är hamstervården inte försumbar. Dess antagande innebär arbete och tid.

  • Även om den måste födas upp i en bur, gillar den här husdjursgnagaren den kontakt med sina mästare. Så han måste vara det ut ur sin bur minst 20 minuter om dagen.
  • Det är också nödvändigt att kontrollera om han har tillräckligt med mat kvar, att regelbundet förnya sitt vatten och till att rengöra på djupet dess bur varje vecka.
  • Det är också viktigt att respektera viloperioden av djuret. Visserligen, någon gång på året går den lilla pälsbollen in i en period av letargi. Hans kroppstemperatur såväl som hans hjärtslag minskar drastiskt. Men för tamhamstrar är letargi inte permanent under vintern. Den kan vakna vid vissa tider för att äta. Under denna period är det mycket viktigt att placera på en lugn plats långt från buller och minska temperaturen

Mata en hamster

För att säkerställa en optimal livslängd för ditt husdjur är det lämpligt att förse det med en bra försörjning. När det gäller en hamster är det lämpligt att variera din kost. Det är faktiskt ett allätande djur som livnär sig på både kött och växter.

Att blanda frön är det bästa sättet att mata din hamster.

Det är också normalt att hamstern konsumerar sin egen spillning, eftersom den är naturligt koprofag. Den får på så sätt vissa vitaminer som syntetiseras av bakterier som lever i tarmarna.