Zero-waste: hur återanvänder man gamla ark?

När det finns gamla lakan eller slitna lakan, när fantasin brister, hamnar de ibland i papperskorgen. Men med lite kreativitet kan lakan som inte längre används lätt få ett andra liv. Här är några tips för att återanvända använda ark.

Återvinn gamla lakan

Ge bort de gamla lakanen

Om de gamla arken fortfarande är presentabel, den mest enade lösningen att återvinna dem och till erbjuda människor i nöd. Det är t.ex. möjligt att lägga dem i de för detta ändamål avsedda klädkorgarna eller ta dem till ett Emmauscenter.

Gör kompost

Gamla lakan eller slitna lakan i naturliga fibrer, obehandlade, som bomull kan förena kökets eller trädgårdens olika organiska avfall för att omvandlas till kompost. Det är bara att skära dem i små bitar och lägga dem i en komposthög. Dessa vävnader tar cirka 5 månader att brytas ned.

Gör trasor

Det kanske enklaste sättet att återvinna gamla eller använda lakan är att förvandla dem till hushållstrasor. Du måste bara skär i små rektanglar eller rutor, hål sedan i ett hörn av tyget för att fästa en öljett. Det senare gör att kökshandduken enkelt kan hängas på en förvaringsstav eller en klädkrok.

Gör ett förkläde

Gamla lakan kan också göras till förkläden. För att göra detta, bara gör ett hål för huvudet i mitten av lakanet, och bär det när det behövs för att hålla kläderna rena.

Att göra dukar

För att slippa köpa nya dukar är det ett mer ekonomiskt knep att göra dem med gamla lakan. När arket är ordentligt klippt återstår bara att göra fållarna.

Att göra tygpåsar

Med tråd, nål, sax, ett måttband och en liten sybas kan ett gammalt lakan lätt förvandlas till en tygpåse eller tygkassar. Väskan kan sedan användas för shopping, picknick eller utflykter till stranden. Denna lösning kommer också att undvika att köpa de plastpåsar som förorenar planeten. Denna underbara idé är respekt för naturen. I samma anda kan tygpåsen även fungera som en rulle för plastpåsar som redan finns i huset för att förhindra att de ligger runt.

Gör örngott

De fortfarande presentabla lakanen kan även förvandlas till örngott eller kuddfodral. Du behöver bara ha de nödvändiga verktygen, såsom tråd, en nål, sax, ett måttband och ha lite grundläggande kunskaper i sömnad.

Gör ett skydd för kläder

Med några få idéer inom klippning och sömnad kan ett gammalt lakan också förvandlas till ett överdrag för kläder, i synnerhet för kostymer. Detta fodral skyddar effektivt dessa kläder från damm.

Gör en vit skärm för en videoprojektor

Ett gammalt vitt ark kan perfekt återanvändas som projektionsduk för en videoprojektor. Häng den bara högt och låt den hänga ner. Det är dock nödvändigt att kontrollera att arket inte uppvisar ett hål och till järn innan du använder den.

Gör en strand- eller picknickfilt

Två gamla ihopsydda lakan blir perfekta som strand- eller picknickfilt. Dessutom har de fördelen av torkar ganska snabbt efter ett tag på stranden och är bekväma för att bli bekväm på golvet med barnen.

Gör leksaker och kostymer för barn

De gamla lakanen kan faktiskt återanvändas för att göra olika spel för de små. Från den berömda spökdräkt till små tipier eller slott inne i deras rum, möjligheterna är många. Gamla lakan kan också göras till påsar för olika barnleksaker. Annars kan de också använda ett gammalt ark som stöd för sessioner av måla. För den som gillar att syssla kan gamla lakan även förvandlas till små kläder för barndockor.

Gör en leksak till hunden

För att göra en leksak för hunden från ett gammalt lakan är det nödvändigt att skära tyget i remsor och binda dem fläta tillsammans för att göra ett slags rep. Hunden kan då ha kul med den, och knapra den utan problem.

Det är också möjligt att integrera ett gammalt ark i strö av hunden. Förutom att ge värme kommer lakanet också att göra det möjligt för den att bättre uppfatta sin ägares doft.

För fågelbon

Av tunna tygremsor klippta från gamla färgglada lakan kan hängas över hela trädgården under våren. De kommer att användas av fåglarna som bygger sina bon. Plötsligt dyker färgglada bon upp över hela trädgården.

För reparationer eller gör-det-själv

Det är användbart att ha ett gammalt lakan i garaget eller bilens bagageutrymme för olika uppgifter. Under en däckpunktion eller bilhaveri, till exempel, kommer det att vara möjligt att sprida det gamla arket på marken för attundvika att bli smutsig.

I samma veva går det även att använda gamla lakan till skydda marken under målningssessioner eller för att täcka säten vid transport av smutsiga föremål.

För att isolera dörrar på vintern

Gamla lakan kan också bli till dörrstag. För att göra detta, ta helt enkelt måtten på dörren och skär arket därefter. Rulla sedan ihop lakanet eller fyll det med tygrester innan du syr ihop det. Detta trick kommer att spara på uppvärmningen.

För att skydda växter på vintern

Under vintern sätts växter vanligtvis på prov. För att skydda dem från kyla, frost, vind eller till och med regn, kan ett gammalt lakan perfekt fungera som en monterad plåt på ett växthus för växter.

För att skydda en soffa

Soffan är ofta offer för djurhår, kattrepor eller olika fläckar orsakade av barn. För att skydda den från alla dessa faror räcker det med omslag med ett gammalt lakan.