Hur man framgångsrikt öppnar ett fast fönster?

Ett fönster som vägrar att öppnas kan vara irriterande. Användning av våld för att försöka lossa den är dock ingen bra idé med risk för att skada den. För att lösa detta problem är det bättre att tillgripa knep. Olika tekniker kan implementeras för att låsa upp ett fönster.

Öppna ett fast fönster: 7 tips

Bestäm orsaken till fönsterblockeringen

Innan du hittar någon lösning på detta problem är det nödvändigt att definiera orsaken. Det finns många faktorer som kan hindra ett fönster från att öppnas. Om den har en träram, luftfuktigheten kunde ha förvrängt den. Om renoveringar har utförts i huset, är det måla ramen fönstret kan blockeras. Den kan också fastna om den är felaktigt installerad. Handtagen, gångjärnen, slaget samt alla delar av fönstret måste också kontrolleras. Dessutom förfallet fönster är en annan möjlig orsak. Observera att alltför slitna öppningar, rostig eller dåligt underhållen slutar blockera. Dessutom är det lämpligt att se till att inga skruvar eller spikar blockerar öppningen av fönstret. I vissa fall är öppningsfördömandet avsiktligt av säkerhetsskäl.

Fixa ett fast fönster

När blockeringskällan har definierats är det nu dags att fortsätta med avblockering.

 • Om handtaget är trasigt måste det bytas.
 • Träfönster tenderar att skeva när de utsätts för fukt. Torka träet med en hårtork eller en avfuktare gör att de enkelt kan öppnas.
 • För nyare målningar räcker det med ta bort tätningen som installeras mellan karmen och fönstret för att låsa upp det senare. Denna åtgärd kan göras på olika sätt:
 1. Skär skarven mellan fönstrets kanter och ramen med ett rakblad;
 2. Ta bort den torra färgen mellan karmen och fönstret med en spackel;
 3. Slå försiktigt på kanterna med en hammare och ett träblock som fungerar som stötdämpare;
 4. Tryck med händerna i nivå med dess fyra hörn;
 5. Använd en kofot som spak.
 • Om fönstret är rostigt eller inte kan glida, är den bästa lösningen att smörja.
 • Ta bort fönstren för att låsa upp fönstret. För PVC-öppningar är allt du behöver göra att ta bort glaspärlorna för att dra ut rutorna.
 • Ta bort och byt ut det defekta chassit om blockeringen beror på dess dåliga skick.