Kämpa mot matsvinn med din smartphone

Varje år slänger en fransman omkring 20 kg fortfarande ätbar mat, eller ungefär 10 miljoner ton för hela befolkningen. För att bekämpa detta gissel används ett antal tekniska medel, både moderna och lättanvända. Bland de mest lovande lösningarna: nedladdningsbara applikationer på din smartphone och andra högteknologiska prylar för att enkelt korrigera dåliga vanor.

Bekämpa matsvinnet

Osålda varor till låga priser på Too Good To Go

Too Good To Go är född i Danmark och är en av de mest populära apparna i Europa. Tack vare sin lätthet att använda är denna tekniska pärla för närvarande populär i Tyskland, Schweiz, Storbritannien eller Norge. Den har funnits i Frankrike sedan juni 2016 och är i drift i stora städer som Paris, Orléans, Rennes, Toulouse eller Nancy.

Lätt att hantera, Too Good To Go hjälper till att förhindra matsvinn genom att låta shoppare göra det betala för osålda handlareav deras grannskap, presenteras i form av överraskningskorgar, i slutet av dagen. Förutom att begränsa slöseriet gör denna applikation det också möjligt att distribuera måltider till hemlösa, för den blygsamma summan av 2 €. Too Good To Go är gratis att ladda ner från appmarknaderna för iOS och Android.

Håll ett öga på ditt kylskåp med CheekFood

Designad för att bekämpa matsvinn, CheckFood är en mobilapplikation som 5èmeGauche tänkte ut, utvecklade och satte online 2014. Speciellt utformad för konsumenter, det tillåter dramatiskt minska matsvinnet genom varningar på sin smartphone. Faktum är att när matinköpen är klar är allt du behöver göra att skanna streckkoden för varje produkt och spara dess utgångsdatum på telefonen. Mjukvaran tar hand ommeddela konsumenten genom ett meddelande närmar sig detta utgångsdatum.

Genialt, CheckFood har också en kontaktflik som grupperar ett antal föreningar som erbjuder gratis måltider. Så istället för att slänga oäten men fortfarande ätbar mat går det att ge den till behövande. Denna applikation låter användaren när som helst kontrollera utgångsstatusen för maten de har i reserv.

Spara med OptiMiam

Det var 2014 som OptiMiam, programvara mot matsvinn, lanserades. Förutom att hjälpa till att minska denna globala röra, låter den här appen också konsumenter göra betydande besparingar när de fyller sitt kylskåp. OptiMiam är mer än en enkel mobilapplikation mötesplattform mellan handlare och användare. För närvarande samlar denna portal lite mer än 850 handlare, nästan 220 000 köpare och 330 butiker fördelade på 26 franska städer. Det speciella med denna programvara ligger i det faktum att den grupperar alla typer av företag, inklusive:

  • restaurangerna ;
  • stormarknader;
  • bagerier;
  • cateringföretag;

Förutom att göra en ekologisk gest för miljön, erbjuder OptiMiam möjligheten för säljare att likvidera produkter nära deras utgångsdatum till ett lågt pris samtidigt som de genererar höga extraintäkter varje år.

Upptäck kulinariska specialiteter från andra håll tack vare Mummyz

Med sitt ganska speciella koncept är Mummyz en applikation som låter dig agera mot matsvinn genom återförsäljning av överskjutande aktier till andra användare i närheten. För att sälja en maträtt publicerar "köksmummyzern" tillgänglighet, pris och bytesmetod (avhämtning eller leverans) gratis på plattformen. För att beställa en maträtt måste "mummisaren vid bordet" geolokalisera sig själv, välja det autentiska köket han vill smaka och konsultera profilen för "mummieraren i köket" som lockar honom. När måltiden har valts, antalet portioner fastställts och leveransuppgifterna bekräftats, betalar han för sin beställning via ett säkert betalningssystem. De betyg och åsikter som samhället lämnar hjälper konsumenterna att göra sina val.

Noll avfall tack vare Frigo Magic

För att ta farväl av matsvinnet och undvika att slänga förbrukningsartiklar saknas inte dataingenjörer fantasi. Listad bland applikationerna för iOS eller Android tillåter Frigo Magic båda koka ihop enkla recept med innehållet i ditt kylskåp och spara tid i köket. För att göra detta behöver du bara nämna de tillgängliga ingredienserna, välja produkten att laga och välja receptet att göra.

Efter att ha sett dagens ljus tack vare två fransmän är Frigo Magic för närvarande tillgänglig på iOS och Android. Denna app erbjuder drygt 230 enkla, snabba och redigerbara recept beroende på vilken mat som finns till hands.

Identifiera bra erbjudanden tack vare Zéro-Gâchis

På marknaden i oktober 2013 är Zéro-Gâchis en applikation som tillåter användare att hitta varuhus kring vem distribuera produkter nära DLC till rabatterade priser. Det erbjuder också möjligheten att se listan över dagliga kampanjer runt 30 till 70%. Enligt märkets uppskattningar skulle Zero-Waste i samarbete med 70 butiker ha sparat mer än 315 miljoner ton fortfarande ätbar mat, eller nästan 630 000 måltider, ett år efter lanseringen.

Helt gratis, denna applikation sticker ut för sin användarvänlighet. Faktum är att användaren bara behöver nämna den stad han valt för en lista över produkter som finns tillgängliga i butiken för att rulla över skärmen. Uppgifterna drar nytta av regelbundna uppdateringar och är tillförlitliga när det gäller livsmedlets utgångsdatum.

Samla gratis mat med The Food Life

Som en del av kampen mot matsvinn är The Food Life en mobilapplikation för smartphones skapad på initiativ av Marc Simoncini och Arash Derambarsh. Detta innovativa program, som lanserades den 16 oktober 2017 med anledning av Världslivsmedelsdagen, är tillgängligt på applikationsplattformar för iOS och Android. Den listar drygt 7 000 stormarknader med en yta på mellan 400 och 2 500 m2.

Matlivet är den första tjänsten som erbjuder konsumenterna möjlighet till hämta osåld mat gratis från stormarknader. Förutom hushåll är välgörenhetsorganisationer också bland måltavlan för mjukvaruutvecklare. För att starta sökningen uppmanas användaren att geolokalisera på en interaktiv karta. En lista över närliggande stormarknader visas nedan med:

  • deras exakta adress;
  • deras telefonnummer;
  • mängden färskvaror;
  • tiden då maten finns tillgänglig.