10 tips för att minska förpackningen i köket

Köket är ett vardagsrum där det dagligen används mycket plastavfall. Hur kan man minska förpackningen och göra något för planeten? Här är ett urval av enkla lösningar för att uppnå detta.

Minska förpackningen i köket

Hur slutar man använda plast?

Förpackningar, särskilt plast, är både skrymmande och miljöfarliga. Även om icke-återvinningsbara plastpåsar sedan 2016 har varit förbjudna i handeln, använder många fortfarande påsar från massdistribution som engångspåsar. För att stoppa plast och tänka mer miljövänligt måste vi börja fokusera på tygpåsar Var korgar under lopp. Detta är en liten investering, men det hjälper till att bevara miljön.

Massköp

I ekologiska butiker finns nu produkter som spannmål, frukt och tvätt i lösvikt. Alla kan därför köpa den exakta mängd de behöver. Denna metod gör det möjligt att undvika plastöverdragen som vanligtvis finns i stormarknader och samtidigt spara pengar.

Glasburkar

Glasburkar är både estetiska och kan lagra många livsmedel: matrester, pasta, sylt ... Dessutom finns de i många format och kan återanvändas i det oändliga. De är också mer fördelaktiga för hälsan, eftersom till skillnad från plastförpackningar som innehåller bisfenol A, glasburkarna är återvinningsbara och utgör ingen hälsorisk.

De minskar inte bara mängden plastförpackningar i hemmet, utan tack vare sin transparens är det lättare att veta vad de innehåller och i vilken mängd. Samtidigt är det lättare att förbereda sig för framtida köp.

Investera i kalebasser

Vem har aldrig haft flera veckor gamla plastflaskor liggande vårdslöst i skåpen i sitt kök? För att inte ha fler finns det två särskilt effektiva lösningar.

Varje år genererar vatten på flaska 1,5 miljoner ton plastavfall. Men att köpa en kalebass till varje medlem i familjen kan avsevärt minska plastavfallet samtidigt som du sparar pengar. Fyll bara dessa kalebasser med kranvatten. Frankrike har kranvatten av god kvalitet, så det finns ingen anledning att oroa sig. För den mest motvilliga räcker det dock att investera i ett vattenfilter för att få ännu renare vatten.

Ha alltid egna behållare för avhämtningsmåltider

Ett antal personer har för vana att beställa mat när de kommer hem från jobbet så att de inte lagar mat hemma. Det händer också ofta att be om en doggy-bag för resterna av sin måltid på restaurangen. I båda fallen kommer anläggningen ofta att tillhandahålla plastförpackningar.

Men istället för att belamra ditt hus med dessa lådor, varför inte bara ta med dina egna behållare till restaurangen? Detta är ett enkelt knep som drastiskt minskar mängden plast i köket. Dessutom har det här tricket fördelen att det inte kostar ett enda öre. Förvara bara behållaren i din bil eller väska. De flesta restauranger accepterar deras användning utan problem.

Sluta med fryst mat.

Tack vare deras praktiska egenskaper har frysta livsmedel blivit viktiga vardagsprodukter. Därav många människors ovilja att göra denna "uppoffring" för miljön. Vissa tror att för att minska plastavfallet i samband med dessa livsmedel räcker det med att byta till kartongförpackningar. Problemet kvarstår dock, eftersom kartongen ofta är belagd med plastfolie.

Ge upp fryst mat tillåter inte bara att minska sitt avfall, utan också att konsumera mindre bearbetade produkter och att vara mindre exponerad för kemikalierna i plastförpackningar.

Återanvänd dina fruktbrickor

Marknaden är ett bra ställe att hitta färska, säsongsbetonade frukter och grönsaker. Men många handlare säljer sina produkter i plasttråg. Istället för att slänga dem och köpa tillbaka dem varje gång, behåll dem bara och be handlarna att återanvända dem när de handlar. Det är också möjligt att ta dem till snabbköpet och be att få använda dem. Denna lösning kostar ingenting, och bidrar avsevärt till att bevara planeten genom att minska plastavfallet.

Sluta med konserverad fruktjuice

Liksom vatten på flaska är fruktjuicer fortfarande ett verkligt problem. Det är därför lämpligt att minska plastavfallet genom att göra fruktjuicer hemma eller helt enkelt genom att äta vanlig frukt. Detta alternativ är mycket bättre för hälsan och minskar koldioxidavtrycket. Dessutom tillverkas fruktjuicer från stormarknader ofta av koncentrerade produkter. Därför innehåller de mindre antioxidanter och vitaminer än hemmagjorda juicer. Annars måste du köpa och favorisera fruktjuicer i glasflaskor, eftersom de är återvinningsbara och återanvändbara.

Använd återanvändbara lådor

För att ta ditt mellanmål eller lunch till jobbet eller skolan behöver du inte krångla med engångsplastpåsar. Allt du behöver göra är att ta med en återanvändbar låda av Tupperware-typ®eller a kökshandduk för en enkel smörgås. Istället för att köpa en fruktsallad i plastfolie, köp bara färsk frukt som är lätt att bära med sig. För produkter som yoghurt är det lämpligt att föredra större format och att ta din yoghurt i en liten glasbehållare om möjligt.

Föredrar kartong- eller glasförpackningar för rengöringsprodukter

Vissa kanske är motvilliga eller har helt enkelt inte tid att byta till hemgjorda rengöringsprodukter, vilket är fullt förståeligt. Vid köp diskprodukter eller tvätt, är det möjligt att använda kartongförpackningar. Dessa är mycket lättare att återvinna med fler återvinningsmöjligheter än plastförpackningar. Så tveka inte att titta noga när du handlar i butiken.