Hur blir man av med skadliga stenbockar?

Först och främst är det nödvändigt att känna igen stenbockar, att veta hur de fungerar och att upptäcka deras närvaro. Olika kemiska och biologiska behandlingar finns tillgängliga för att ta bort dem effektivt och snabbt. Andra hindrar deras återkomst. Licensierade proffs är också tillgängliga för privatpersoner att städa upp sina hem.

Att bli av med stenbockar från hus

Känn igen Stenbockar

Kallad Hylotrupes batulus av forskare lägger stenbocken sina larver i barrved som tall (martim tall, österrikisk svart tall, tall ...), gran, gran och lärk. Larverna gräver sedan tunnlar med en hastighet av 8 mm per dag för att föda, växa och bli oberoende. De underjordiska stigarna som de spårar i ramar, parkett, panel, golv och bjälkar kan vidgas och ifrågasätta livsmiljöns soliditet eftersom de kan leva upp till 11 år om virket är av god kvalitet. Larverna är alltså människans verkliga fiender, och inte de vuxna stenbockarna. En hona kan nämligen lägga mellan 30 och 80 ägg per koppling på olika ställen i skogen, ibland till och med upp till 200 om hon är riktigt stor. Det är alltså nödvändigt reagera snabbt vid minsta tecken på förekomst av larver. Lyckligtvis är dessa skalbaggeinsekter lätta att identifiera även om de är inrymda i skogen.

 • De mäter mellan 8 och 25 mm i vuxen ålder.
 • De har långsträckta, något tillplattade kroppar och långa antenner som sticker ut från deras hjärtformade bröstkorg.
 • Livslängden för en vuxen Stenbocken är 7 till 15 dagar, men den kan nå upp till 25 dagar. Denna period ägnas helt åt reproduktion, vilket gör den ofarlig.
 • De är gråaktiga med vitaktiga eller mörkbruna mönster.
 • Deras larver mäter mellan 15 och 30 mm vid mognad, har ett brunaktigt huvud och korta ben, är cylindriska till formen och vitaktiga till färgen.

Upptäck närvaron av stenbockar

Som termiter, denna skogsinsekt är en mästare i kamouflagekonsten, men när total tystnad råder i huset kan ljudet av gnuggande och nafsande upptäckas. Dessutom lämnar den karaktäristiska spår som är lätta att upptäcka:

 • Små ovala hål 8 till 10 mm breda som är synliga på ytan av träramarna (socklar, balkar, ramar, dörrtorn, etc.);
 • Arkitektoniska stigar inne i skogen;
 • Av sågspån och avföring på marken, tecken på att larverna har knaprat i träet.

Vuxna insekter kan ses mellan juni och augusti pga de gillar värmen.

Eliminera stenbockar med biologiska lösningar

Det är Häftigt rummet där stenbockarna sågs. Att veta att dessa insekter älskar värme, kommer kylan att sakta ner deras ämnesomsättning och så småningom döda dem. Annars detta Värmechock kan vara användbart medan du väntar på ingripande av en licensierad yrkesman.

Om stenbockar har upptäckts i små möbler eller i ömtåliga rum ska de placeras i en kylväska och placera dem i en frys under 0 ° C. Denna metod använder anoxi, en process för att avlägsna, inklusive syre, från kärlet eller behållaren. Dessa två lösningar förhindrar dock inte på något sätt återfall i brott.

Använder kemiska behandlingar för att bli av med stenbockar

Det bästa sättet att snabbt och effektivt bli av med husstenbockar är att ta hjälp av en professionell. Den kommer att använda luktfria och miljövänliga insekticider samt säkra behandlingar som uppfyller standarderna för Centre technique du bois eller CTB.

 • Han kan fortsätta genom ansökan Var genom sprutning om träet har en sektion på mindre än 80 cm². Han går :
 1. Applicera insekticidet direkt med en borste på det infekterade området;
 2. Låt verka i 24 timmar;
 3. Upprepa samma gest en andra gång.
 • Den andra metoden sker i flera steg:
 1. Identifiering: proffsen identifierar de attackerade områdena genom att sondera allt träarbete.
 2. Loggning: den bedömer hur allvarlig förstörelsen är och eliminerar de skadade delarna.
 3. Borstning: den borstar och dammar ytor med en borr för att optimera penetrationen av kemikalien som den kommer att applicera på träets yta.
 4. Produktinjektion: injicerar produkten under tryck eller med en spruta, vilket kommer att döda eller förhindra att stenbocken fortsätter att gräva.
 5. Applicering av behandlingen: han applicerar slutligen produkten på hela träytan för att förhindra ytterligare äggläggning.

Vissa företag garanterar en 10 års effektivitet av de använda produkterna och åtar sig att ingripa så snart som möjligt i händelse av att dessa inkräktare återvänder.

 • Det finns även en annan metod som endast är effektiv på grovt trä. Den består av :
 1. Fyll ett handfat eller en kruka medinsekticid;
 2. Placera den vid fötterna på möbeln som attackerats av stenbocken i flera dagar. Denna lösning impregnerar träet och förökar sig internt genom kapillärverkan. Stenbockar som kommer in från ändarna kommer att elimineras.

Vidta förebyggande åtgärder mot stenbocken

För att förhindra förekomsten av stenbockar och förhindra att de återvänder till huset, är det lämpligt att:

 • Kontrollera om träet som används är behandlat:
 • Detta bör normalt vara fallet om huset är nytt (mindre än 10 år gammalt). Konstruktionsvirke behandlas faktiskt systematiskt under en period av 10 år. Kom dock ihåg att förnya behandlingen när denna period har gått och fortsätt att övervaka hålen i träet samt tecken på blåsor och sågspån.
 • Om det är ett gammalt hus (mer än 10 år gammalt), ring en specialist och välj skräddarsydd förebyggande behandling.
 • Applicera en xylopen produkt: Oavsett om den utförs av en specialist eller inte, innebär denna operation att injicera denna insekticid som finns tillgänglig i alla butiker under högt tryck i träet om den initiala behandlingen visar sig vara ineffektiv.

Oavsett om ägare väljer ett botemedel eller förebyggande behandling för stenbocken, kan de:

 • Dra nytta av en skattelättnad eftersom denna åtgärd anses vara en renovering.
 • Få bidrag från Bostadsverket eller ANAH.