Mått och mått för att inreda ett badrum

Det räcker inte att installera ett vackert handfat, toppmoderna toaletter eller ens en överutrustad duschkabin för att säkerställa bättre komfort i badrummet. Det är viktigt att alla dessa element är proportionella mot det tillgängliga utrymmet. Det är därför tillrådligt att känna till måtten och de idealiska måtten för att ordna ett badrum.

Mått och mått på ett bekvämt badrum

Avstånden som ska respekteras för att ha ett bekvämt badrum

Det är viktigt att respektera minimiavstånden mellan de olika elementen i badrummet för att säkerställa flytande rörelse. Det är därför nödvändigt åtminstone:

  • Ett utrymme på 55 cm framför badkaret eller duschen för enkel in- och utstigning. Dito för diskbänken!
  • 70 cm: framför duschkabinen för att gå in, gå ut och torka av utan att vara i vägen.
  • 60 cm: minsta avstånd framför toaletten och bidén.
  • 20 cm: minsta avstånd på båda sidor om dörren för att kunna öppna och stänga den utan att vara i vägen.
  • 70 cm: avstånd framför en möbel för att enkelt öppna dörrarna.

Vikten av dimensioner i ett badrum

Valet av möbler och sanitetsartiklar beror på den tillgängliga badrumsytan. Vattenrummet är vanligtvis litet och varje kvadrattum räknas. Ett badrum på endast 3 m² rymmer en duschkabin på högst 80 x 120 cm samt ett 80 cm brett handfat.

Å andra sidan, i ett badrum på 6 m² är det möjligt att installera ett badkar på 180 x 80 cm, ett dubbelt handfat på 120 cm brett samt en duschkabin på 80 x 80 cm. En tvättmaskin kan till och med stå där. I det här fallet är den idealiska platsen under bänkskivan. Detta kommer att undvika onödig röran i badrumsutrymmet. Du måste fortfarande tillhandahålla en 60 cm bred toalettplan.

Observera att ett hörnbadkar tar mer plats. Du måste faktiskt ha minst 120 cm för bredden, 120 cm för längden och 80 cm utrymme framför.