Hur gör man en kokedama?

Kokedama är den idealiska växtdekorationen för att ge en touch av originalitet till vardagsrummet, på balkongen eller på terrassen. Denna japanska blomkonst går ut på att linda in en växt i mossa för att bilda en perfekt sfär. Detta eliminerar behovet av att använda klassiska blomkrukor! Kokedama är lätt att göra och kräver lite underhåll.

Allt du behöver veta om kokédama

Vilken växt för en kokedama?

Kokedama är en växtskapelse som har sitt ursprung i Japan, särskilt under 1990-talet. I teorin anpassar sig denna teknik till alla växter, från tropiska växter till bambu, inklusive orkidéer och hostor. Ändå, den små arter ska gynnas. Dessutom är jordklotet täckt med mossa, det är idealiskt att välja en eller flera växter njuter av fukten.

De sorter som säljs i trädgårdscenter kommer att göra susen. Natur- och vandringsentusiaster har dock också möjlighet att hämta inspiration från japansk tradition genom att forma sin kokedama från växter som finns i bergen eller i skogen. Observera att detta ursprungliga blomsterarrangemang kan hängas eller placeras på ett stöd. I båda fallen rekommenderas inte kaktusar eftersom de kräver särskilt underhåll.

Vilka växter att gynna för en hängande kokedama?

De som planerar att sätta upp sin kokedama inomhus kommer att satsa på en chlorophytum comosum eller spindelväxt. Denna stam är ganska lätt att ta hand om. Den är faktiskt inte särskilt girig i vatten och stöder torkan. Förvandla chlorophytum comosum i suspenderad kokedama gör det möjligt att framhäva dess stjärnklara vita blommor samt dess välvda bladverk, brokiga med grädde och med en hängande port.

En annan art som kräver lite underhåll, den coleus. Denna tropiska växt charmar med sitt färgglada och brokiga lövverk. För att behålla sina gröna och lila nyanser bör den placeras på en solig plats, men borta från fönster. Dessutom är det nödvändigt att hålla sitt substrat fuktigt.

Kallas även pärlhalsbandsväxt, den rowley's groundsel är särskilt dekorativ i kokedama. Dess långa hängande stjälkar är avbrutna med runda löv som bildar en vacker pärlgardin. I slutet av vintern ger denna suckulenta växt en vacker doftande blomning om den har mycket ljus (till exempel under en veranda).

Vilken art ska man välja för en kokedama att ha på sig?

De boston ormbunke är en av de idealiska växterna för att göra en kokedama att sätta på ett stöd. Denna regelbundna undervegetation behöver fukt och starkt ljus för att trivas. Däremot fruktar hon direkt sol. Dess hängande, vågiga och skurna blad kommer att bilda en fin kontrast med bollen av krukjord täckt med mossa.

Lätt att underhålla, denarecaeller Arec palm kräver måttlig vattning och lite ljus. När den väl har förvandlats till en kokedama kommer dess långa blad, mycket uppskurna och arrangerade i buketter, att ge en exotisk touch till kontoret, vardagsrummet eller badrummet.

De som föredrar klätterväxter kommer definitivt att välja detHedera helix. Denna sort utmärker sig för sitt dekorativa bladverk som ofta är brokigt eller räfflat i lila. Det kräver minimal luftfuktighet och bör hållas borta från värmekällor på vintern.

Vilken lera ska man använda?

För att få ett balanserat substrat anpassat till den valda växten är det nödvändigt att blanda följande ingredienser:

 • de ketoh(svart lera från Japan);
 • DE'akadama (kornig röd lera);
 • De vermikulit för att lufta substratet.

För att få akadama och ketoh, gå bara till butiker som specialiserar sig på bonsai. Vissa florister och trädgårdscenter säljer också påsar med färdigt substrat. Dessutom beror det ideala substratet på växtens behov: retention, luftigt eller snarare torrt.

Observera att mossor hjälper till att upprätthålla jordens ekosystem. Det är alltså förbjudet att ta den i skogen eller på vägarna utan tillstånd. Det är dock möjligt att hitta fläckar av torkad grönsaksmossa i trädgårdscenter och specialiserade bonsaibutiker.

Hur skapar man en kokedama steg för steg?

Det första steget är att förbereda underlaget. För att göra detta är det nödvändigt att:

 1. Blanda akadama med ketoh och vermikulit;
 2. Tillsätt gradvis vatten för att få en formbar deg;
 3. Forma en boll anpassad till storleken på kokedama som ska skapas.

Då måste du förbereda den valda växten genom att utföra följande operationer:

 1. Gräv upp den eller ta bort den, se till att dess rötter förblir intakta;
 2. Ta bort jorden runt dess rotsystem;
 3. Skär vid behov en tredjedel eller hälften av rötterna.

Nästa steg, bryt substratkulan i två lika delar och placera sedan rötterna i mitten. Du måste limma ihop de två halvorna och packa dem väl för att få en kompakt boll. Kokedamen är nästan klar. Allt som återstår är att:

 1. Rengör mossan genom att eliminera skadedjur och ogräs;
 2. Placera den på substratkulan;
 3. Linda svart eller genomskinligt snöre runt för att säkra skummet.

På efterbehandlingssidan är två lösningar möjliga:

 1. Knyt ett snöre för att hänga kokedama;
 2. Visa den på ett sten-, trä- eller skifferstöd.

Hur bevarar man grön mossa?

Att hålla mossan grön är en av kokedamas många utmaningar, speciellt om den installeras i vardagsrummet, kontoret eller vilket annat rum som helst. Detta beror på att den omgivande luftfuktigheten i ett hus är för låg för skummets behov. Om det är en hängande kokedama är det ideal spraya vatten regelbundet på skummet. Några sprayningar per dag räcker. För att bibehålla fuktigheten på ytan av en kokedama att sätta på, är det lämpligt att använda en odlingsbricka. Tekniken är enkel:

 1. Fyll den valda behållaren med bollar av lera, grus eller sand;
 2. Häll vatten i det utan att helt översvämma det;
 3. Lägg kokedama på fatet.

När det gäller utomhuskokedama måste man vara mer vaksam. Skummet är faktiskt mer utsatt för vind, direkt sol och värme. Således är kokedama ömtåligare på sommaren och våren. För att åtgärda detta är det bättre att flytta det till en skuggig plats som är skyddad från vinden.

När och hur vattnar man en kokedama?

När kokedama är redo att hänga eller hänga, är det nödvändigt attvatten omedelbart. Faktum är att hantering av rötterna och substratet för hand har effekten att de torkar ut dem. Dessutom tillåter inte fukten som skapas på ytan att substratet fuktas ordentligt. Därefter måste kokedama vattnas regelbundet. För att veta när du ska fortsätta, se bara till skummets skick. Om den är våt vid beröring behöver du inte vattna den. Om det är torrt rekommenderas att vattna det. En snabb daglig kontroll är idealisk för att se till att kokedama är väl återfuktad. För att vattna den rätt går det att välja mellan flera tekniker. Att återfukta en kokedama skonsamt, inget slårvattenkanna. Detta verktyg hjälper till att främja vattenabsorption av substratet. Använda en tratt är också ett alternativ. Gör bara en vattenbrunn för att sätta in en liten tratt. I alla fall bättre gynnar regnvatten, eftersom kranvatten kan vara skadligt för växten och/eller mossan.

Hur underhåller man en kokedama?

Med tiden blir kokedamas land utarmat. För att förhindra att det dör, är det lämpligt att berika det regelbundet. Den idealiska tiden är mellan 5 och 6 månader efter att den skapats. För gödsla underlaget Du behöver bara vattna den varannan vecka med en blandning av vatten och en dos orkidégödsel. När det gäller det dekorativa skummet rekommenderas det att jämna till det med en sax för att få en ren finish.

Som krukväxter eller jordväxter, kokedama kräver en storlek. För att undvika onödig utmattning är det bäst att skära bort döda stjälkar och vissna löv. Tänk också på att en kokedama inte varar för evigt. Växten kan kännas trång efter ett tag (vanligtvis 6 till 12 månader). Utöver det är det lämpligt att ompotta det eller skapa en ny kokedama.