Våra råd om vilken videoprojektor du ska välja

Att köpa en videoprojektor kan vara överväldigande. Med de olika modellerna som erbjuds på marknaden är det faktiskt ofta svårt att navigera. Typ av användning, teknik som används eller bildkvalitet, flera parametrar måste beaktas när du väljer en videoprojektor som passar dina behov.

Vad du ska välja som videoprojektor

En videoprojektor till vilken användning?

Valet av videoprojektor beror på hur den ska användas. Faktum är att varje videoprojektor har sin egen funktion, efter behov.

 • De kontorsprojektorer väger inte tungt och är lätta att transportera. För professionellt bruk är det att föredra att välja en modell som kan läsa de datorfiler som mest används inom kontorsautomation;
 • De Hemmabioprojektorer är avsedda för personligt bruk. Vare sig i Full HD, i Ultra HD eller in 4K, dessa modeller designades för att göra filmer trevliga att titta på, till exempel på biografer;
 • Vid frekventa resor, picoprojektorer ska gynnas. Transportabel, dessa typer av projektorer har ofta tillräckligt med lagringsutrymme för videor, en USB-port och ett uppladdningsbart batteri;
 • För videospelsentusiaster finns dedikerade videoprojektorer kommersiellt tillgängliga. Det är särskilt lämpligt att välja efter vilken typ av konsol som ska användas: en Full HD- eller Ultra HD-enhet med en konsol nästa generation och 720p-utrustning för en Xbox360 eller a PS3. I alla fall rekommenderas projektorer med ett spelläge eller ett snabbt läge. Som ett resultat kommer spelet inte att uppleva visningsfördröjning.

I vilket rum ska du placera videoprojektorn?

När du köper en videoprojektor måste du tänka på var den ska installeras. För detta spelar storleken på rummet såväl som ljusstyrkan betydelse. Observera att ljusstyrkan uttrycks i lumen och motsvarar ljuset som sänds ut av enheten.

 • För ett rum med begränsat utrymme, välj en videoprojektor som består av en kort brännvidd eller ultrakort. Denna typ av enhet kan installeras nära skärmen utan att kvaliteten och storleken på bilden försämras. Som ett resultat kommer skuggeffekten och ljusstyrkan att minska. Videoprojektorer som används på kontor eller skolor måste vara utrustade med denna typ av brännvidd;
 • För ett rymligt och särskilt ljust rum krävs en videoprojektor med hög ljusstyrka. För att göra detta, välj en modell med ett värde på minst 1500 lumen. När det gäller särskilt ljusa lokaler som ett klassrum eller konferensrum är det obligatoriskt att välja en videoprojektor från 2000 lumen;
 • I ett mörkt rum spelar ljusstyrkan ingen roll. Bildkvaliteten kommer att vara tillfredsställande från 1000 lumen, även om projektorn är relativt långt från duken;
 • För att få tillfredsställande bilder är det nödvändigt att veta hur man leker med kontrasten. Det bör noteras att ju mer Kontrastförhållande är högre, desto bättre bildkvalitet. Från 800:1 är svart tolerabelt. För en hemmabioprojektor är det att föredra att välja ett minsta kontrastförhållande på 2000:1.

Vilken teknik att gynna för en videoprojektor?

Liksom alla enheter är kommersiellt tillgängliga videoprojektorer olika. Alla har sitt displayteknik, dess positiva och negativa punkter. I det här fallet är det obligatoriskt att testa maskinen innan du köper den. Flera tekniker erbjuds av tillverkare, men de mest använda är DLP, LCD och laser.

 • Skapad av Texas instrument, DLP-tekniken är den mest erbjudna på marknaden. En DLP-projektor har ett DLP-chip kopplat till en ljuskälla och en lins som reflekterar bilden. Denna teknik är uppskattad för sin bildkvalitet. Den svarta färgen verkar mer uttalad och de andra nyanserna behåller sin intensitet. Den största nackdelen med en DLP-projektor ärregnbågseffekt. Faktum är att utseendet av flerfärgade blixtar på skärmen kan orsaka huvudvärk för känsliga människor;
 • LCD-tekniken å sin sida drivs av ett ljusflöde från lampan. Ett system av prismor och speglar ansvarar för att fördela och färga det spridda ljuset. En LCD-projektor sprider mer naturliga färger jämfört med en DLP-projektor. Dessutom erbjuder denna typ av enhet bättre grå rendering ;
 • De laserteknik, samtidigt, är bland de mest effektiva. Med en kolorimetri stabil och homogen, den kan öka ljusstyrkan till spektakulära nivåer. Hastigheten kan till och med nå 4000 lumen för vissa modeller. Laserprojektorer är dock dyra jämfört med andra modeller.

Vilken bilddefinition ska man välja?

Bildkvaliteten är också avgörande vid valet av en videoprojektor, speciellt om den ska användas som en Hemmabio. Ju större spridd bild, desto lättare är det att upptäcka defekter. I det här fallet är det viktigt att välja en videoprojektor med en obestridlig display.

 • Dålig bildkvalitet kommer att störa biobesökarnas ögon. Välj åtminstone en 720p (1280 x 720) enhet för en enkel sändning och välj Full HD för en bra upplösning.
 • I samband med professionell användning, satsa på en XGA eller WXGA definition. Texterna och bilderna blir mer läsbara.

Ljudet från ventilationssystemet

Innan du köper en videoprojektor måste du först konsultera produktbladet. Det är nödvändigt att kontrollera om enheten har en Kylsystem och se till att det inte är bullrigt. Över 30 dB anses diffust brus vara skadligt, särskilt när man visar en film. Välj därför en videoprojektor som ligger under denna tröskel. Det finns modeller som avger mindre än 26 dB, till och med 22 dB.

En vit vägg eller en skärm för en videoprojektor?

Förutom att köpa en videoprojektor måste du också tänka på att köpa ett projektionsstöd. Att måla väggen matt vit är den populäraste lösningen. Å andra sidan kan installation av ett sträckt ark orsaka rynkor och avslöja föremål i ryggen.

Bland alla dessa tips är det idealiska att välja en duk som är avsedd att bevara ljusstyrka och färger. Från roll-up skärmar, fasta skärmar på ramar, skärmar på stativ eller utdragbara skärmar finns också kommersiellt tillgängliga. Duken kan under tiden genomborras för att tillåta ljud från högtalarna som är installerade bakom. Videoprojektormodeller med en utgång " utlösare Finns även på marknaden. Skärmen rullar automatiskt efter att enheten slås på.

När det gäller skärmstorleken beror det på projektorns projiceringsförhållande och projektionsavståndet. För perfekt visning bör backavståndet vara 3 gånger skärmens höjd. När du visar en film, välj formatet 16/9 och formatet 4/3 eller 4/4 för professionellt bruk.

Vilka är de andra alternativen att överväga?

Andra funktioner bör kontrolleras innan du köper en videoprojektor:

 • anslutning Blåtand ;
 • ventilationssystemet;
 • tunern TNT ;
 • reservlampor;
 • de inbyggda högtalarna.