Hur rengör och underhåller man en braskamin?

Som all hushållsutrustning kräver braskaminen regelbundet underhåll för att behålla sin prestanda. Men till skillnad från en vanlig spis är rengöringen lite speciell. Rengöring av stålplåtar eller ytor, upptäck alla tips för korrekt underhåll av en braskamin.

Underhåll en braskamin

Rengöring av vedspis: vilka produkter ska man använda?

För bästa livslängd och prestanda bör en braskamin rengöras regelbundet. Här är produkterna att använda efter behov:

  • Ta bort oxidationen med en smärgelduk (korn 80)

Tillverkade av stål eller gjutjärn är plattorna i en braskamin i allmänhet fria från oxidation. Däremot kan rostfläckar uppstå när de används. Det är möjligt att återställa deras glans med effektiva produkter. Vid oxidation är alltså smärgelduk (korn 80) det mest rekommenderade. Denna finns även i korn på 120 beroende på plåtens korrosionsgrad. För att rengöra den, gnugga den parallellt med ledstången.

  • Avfetta en braskamin med sodaaska

Sodakristaller är bra alternativ för att effektivt rengöra en braskamin. Även kallad soda, denna produkt gör att denna enhet kan avfettas på rekordtid, för att inte tala om dess praktiska och ekonomiska sida.

  • Rengör tallriken med olivolja

Rost är utan tvekan den största fienden till en vedeldad spis, både gjutjärn och stål. För att fortsätta njuta av den i många år framöver, torka bara av den med absorberande papper impregnerat med olivolja.

Hur rengör man spisarna?

För att bli av med fläckar på gjutjärnshällar:

  1. Börja med att fukta dem med en våt svamp;
  2. Sprid bakpulver på den och låt den verka i cirka femton minuter;
  3. Gnugga kraftigt med en fuktig svamp eller rostfri kula vid envisa fläckar.

För emaljerat gjutjärn görs rengöring med tvåligt vatten och en mikrofiberduk. För envisa fläckar, använd kulan av rostfritt stål.

Som en förebyggande åtgärd, ansök krämer och underhållsoljorspecialtallrikar, vilket ger dem optimalt skydd. Dessa är allmänt tillgängliga kommersiellt. Droppar olja eller vaselin är också bra alternativ.

Hur rengör man ytor i rostfritt stål?

En braskamin i rostfritt stål kräver särskilt underhåll. Dess rengöring sker kallt.

  • Om det finns repor på den rostfria ytan, polera den med Sandpapper;
  • För djupa repor, använd Smärgelduk med korn 120, 180 och 600.