Gör dig själv ett kattträd

Kattträdet är det perfekta tillbehöret för katter. Samtidigt en källa till underhållning, det ger dem njutning och välbefinnande. Olika typer av kattträd finns tillgängliga antingen online eller i dedikerade butiker. Men för den som letar efter en unik modell är det bättre att utveckla den själv. Följande tips låter dig göra ett kattträd billigt och, naturligtvis, anpassat till kattdjurens specifika behov.

DIY: bygg ett kattträd själv

Material och tillbehör som behövs för att bygga ett kattträd

Valet av material som används beror på det önskade målet. Om målet är att sätta upp ett kattträd på kort tid är kartong det mest lämpliga. Dessutom är den lätt att använda och det är möjligt att ge den olika former. Återvunnet trä från begagnade möbler eller vinlådor kan också användas för att minimera utgifterna. För att skapa en harmoni mellan inredningen av huset och kattträdet, och för att få en hållbar återgivning, är kattträdet byggt med trä det bästa alternativet. Varaktigheten av konstruktionen kan vara mer eller mindre lång för att få ett snyggt kattträd. Förutom dessa två material kan även stål användas.

Det är nödvändigt att tillhandahålla olika DIY-tillbehör för att göra tillverkningen av kattträdet lättare. Detta jobb kräver dock inte användning av komplicerade gör-det-själv-verktyg. Att låna eller hyra är fullt möjligt. Tillbehören som måste finnas tillgängliga är åtminstone:

 • penna och pappersark;
 • en nivåregel;
 • brädor;
 • matta;
 • skruvar spikar;
 • bitar av rör eller träpelare;
 • häftklamrar och en häftapparat;
 • slipsar ;
 • en skärsåg;
 • a skruvmejsel borr.

Det är viktigt att inte använda giftigt lim. Observera att det är bäst att förbereda leksakerna som ska placeras på kattträdet för att spara tid.

De olika faserna för tillverkning av ett kattträd

Om målet är att ha ett hållbart kattträd ska du aldrig hoppa över byggfaserna. Så snart skissen är gjord och tillbehören finns tillgängliga kan tillverkningen påbörjas.

 • Första fasen: utvecklingen av en resistent bas

Det första du ska göra är att ta måtten på ytan som är avsedd att rymma kattträdet för att uppskatta de adekvata måtten. I själva verket måste trädet motstå kattens många belastningar och angrepp. Arbetet kan börja med att bygga en konstruktion som är cirka 45 cm bred och 1,5 m hög. Denna höjd kan ökas så att kattträdet är stabilt och starkt. Det är lämpligt att placera lämpliga dynor under basen för att bevara strukturen och hålla den borta från golvet. Dessa kuddar kommer också att göra det lättare att flytta kattträdet.

 • Andra fasen: beredning av material

Den andra uppgiften består av att kapa och forma golven. Det är viktigt att tillämpa skissen väl och att inte stressa in i denna process. En linjal av järn som hålls på plats av två klämmor är också användbar för att styra sågbladet. För cirklar kan en handgjord kompass med en bit tråd eller färdigskurna kartongbitar användas.

Det är också lämpligt att i förväg förbereda mattan som ska användas för att täcka golven och trästolparna. Denna beläggning är faktiskt användbar för att skydda kattträdet.

 • Tredje etappen: bygga konstruktionen

Det är nödvändigt att montera stolparna med golven och skruva dem efteråt. Vid det här laget visar kattträdet redan en viss form och slutresultatet märks. Detta steg är en möjlighet att utföra kontroller i händelse av att konsolideringar i nivå med skruvning eller upphängning är nödvändiga. Vid behov kan små rutor användas för att justera vinklarna på kattträdets grenar.

Sedan måste man täcka de olika ytorna med mattan. Ett riktigt kattträd måste ha minst en upphöjd plattform så att katten kan slappna av och även vässa klorna. För att göra detta, linda antingen stolparna med sisalpaneler eller lägg i ytterligare plankor som kommer att hängas diagonalt på trädet. I det här fallet kommer brädorna att lindas med sisal. Det rekommenderas också att tillhandahålla en liten trappa för att hjälpa katten att klättra från en nivå till nästa utan svårighet.

 • Fjärde fasen: arrangemanget av kattträdet

Så snart strukturen har tagit form är de arrangemang som är avsedda att säkerställa kattens komfort och välbefinnande det enda arbete som återstår. Överväg till exempel att installera kuddar på de olika plattformarna för att göra kattträdet mysigare. Olika leksaker kan också fästas med band, inklusive de i form av en mus.

Hängmattor skapade av snöre eller tyg kan också placeras. Och varför inte tunnlar gjorda av papprullar som kattungen kan glida in i? Det viktigaste är att ge en touch av originalitet till konstruktionen.

Typer av kattträd som är lätta att göra hemma

Beroende på tillgängliga material och tillbehör kan olika typer av skrapstolpar tillverkas.

 • Med en trädgren

Denna typ av kattträd är gjord av en trädgren av olika storlekar. Du behöver bara fästa den vertikalt på en ganska motståndskraftig bas och åtfölja den med brickor i olika storlekar för att bilda golv. Dessa kan även täckas med mattor för att bli ännu mer ombonade.

 • Med kartonger

Detta är den enklaste och mest prisvärda tekniken. De verktyg som krävs för att förverkliga det är kartonger som fortfarande är intakta och tillräckligt starka för att kunna bära kattens vikt. Du behöver bara sätta ihop dem ordentligt och kontrollera stabiliteten i helheten. Självklart är en touch av kreativitet alltid välkommen.

 • Ett nattduksbord

För att designa ett unikt kattträd går det även att köpa billiga nattduksbord och sedan skruva ihop dem. Baserna kan lindas in med sisalgarn så att katten kan rengöra klorna på dem.

Det finns många tips för att göra ett kattträd. Alla måste bara leka med de medel som finns till hands och inspireras av idéer av alla slag för att erbjuda katten ett utrymme att ha roligt i. Som en bonus kommer husets möbler och gardiner att vara skonade från repor!