Tips för att dofta huset med växter

Förutom att ge huset en naturlig dekorativ touch, kan vissa växter också användas för att parfymera det. Idealisk för att få en luktatmosfär som är lika behaglig som den är ekologisk. Det finns faktiskt perfekta sorter att odla som ett alternativ till de olika deodorantprodukter som säljs på marknaden. Här är några idealiska och effektiva växter för att parfymera en interiör.

Växter för att parfymera huset

Jasmine för att parfymera huset

Jasmin är en växt som doftar fantastiskt gott. Det finns i olika arter som vit jasmin, rosa jasmin, nattjasmin, arabisk jasmin eller stjärnjasmin och många fler. Vit eller officiell jasmin levererar främst sin arom på sommaren och är mycket populär för sin berusande doft som påminner om tropiska och subtropiska länder. När det gäller nattjasminen avslöjas dess blommor under våren och sommaren. Dess egenhet är att den bara avger sin arom på natten, därav dess namn. När det gäller arabisk jasmin, även kallad sambac jasmin, har den fördelen att den blommar hela året. För stjärnjasmin är det en klätterväxt som avslöjar sin doft på sommaren. Jasmin är en växt som behöver mycket solljus och regelbunden vattning.

Lavendel

Lavendel är en populär växt som har använts sedan urminnes tider för sin aromatiska egenskaper. Dess blommor finns i olika färger som blå, lila, lila, lila eller vit. Dessutom är denna växt lätt att odla inomhus så länge den har tillräckligt med värme och ljus. Den kräver inte heller mycket underhåll eftersom du bara behöver vattna den när jorden är väldigt torr och inte behöver gödsel. Det idealiska är att installera den på till exempel en fönsterbräda.

Pelargoner

Pelargon är utan tvekan den växt som presenterar mest brett utbud av dofter. Doftar av mynta, choklad, ingefära eller lime, det finns till och med en variant med citrongrässmak som kan stöta bort myggor också. Den rosa pelargonen har till exempel blad som avger en väldigt stark rosdoft. Vad gäller äppelpelargon så luktar det faktiskt äpple. För en riktigt cool atmosfär är pepparmynta eller citronpelargon perfekt. Denna växt kan också användas i matlagning.

Pelargon bör hållas borta från drag.

Mynta för att parfymera huset

Mynta är en aromatisk växt som växer lätt inomhus. Förutom att den kan användas i köket kan den även användas för att parfymera en inredning. Förutom att utfärda en mycket uppfriskande doft, mynta är lätt att odla och kräver inte ytterligare gödningsmedel. Hon ber bara om en mycket solig plats och en mycket fuktig jord.

Rosor

Även om det finns ett brett utbud av rosor, är vad de har gemensamt attde luktar alla väldigt gott, särskilt orange och gula rosor. Ju mer blommorna på en ros blomstrar, desto mer accentueras doften. Vissa rosor kan planteras i krukor och det är möjligt att boosta dem med rosengödsel för bättre utveckling av dess blad. För att överleva behöver en ros tillräckligt med ljus, god luftcirkulation och generös bevattning. Rosenblad kan också samlas in för att göra potpurri.

Passiflores

Passionsblommor, även känd som passionsblommor, är krukväxter som ger fräschör. Det existerar doftande sorter såsom Passiflora alatocaerulea eller Elizabeth. De behöver bara skyddas från drag.

Orkidéer

Även om orkidéer är mycket välkända är det få som vet att vissa sorter kan planteras inomhus eftersom de är väldigt doftande. Deras blommor skiljer sig beroende på art, liksom deras färger och doft. I allmänhet gillar orkidéer fukt och solljus. Den lila orkidén till exempel, även kallad Miltonia, luktar förutom att vara vacker också särskilt gott. Var dock medveten om att det kräver uppmärksamhet och tid. Som alla orkidéer gillar hon fukt och värme, ett lite soligt läge och regelbunden vattning med en sprayflaska. Denna växt behöver också lite gödning och dess rötter bör blötläggas i vatten varje vecka.

Gardenia

Gardenia finns nästan överallt på planeten och är underbara krukväxter. Deras doft är tillräckligt stark, det ideala är att installera dem i ett ganska stort utrymme. Även om denna växt älskar solljus, är det också möjligt att placera den i ett lätt skuggat område. Gardenia kräver också en skonsam rumstemperatur, varken för kall eller för varm. För att få vackra blommor är det nödvändigt att vattna det ofta på soliga dagar.

Den rosa begonian

Inte alla begonia är doftande. Den rosa begonian är ett undantag med sina vackra fina blommor som ger ifrån sig en lätt doft. Denna växt passar perfekt i en hängande kruka. För att trivas behöver rosa begonia fukt. Han är dock inte rädd för utkast.

Citrusfrukter

Citrusfrukter kan faktiskt planteras inomhus. Om de visar sig svåra att underhålla, kommer 8 timmars sol per dag och regelbunden vattning att göra det möjligt för dem att överleva. Citrusfrukter är främst avsedda för personer som letar efter fruktiga dofter som grapefrukt eller apelsin.

Laurel

Förutom att kunna användas i matlagning, kan lagerblad också användas för att parfymera en inredning, eftersom det ger ifrån sig en läcker växtdoft. Dess doft är faktiskt mindre blommig. Den är också lättskött och behöver bara lite ljus och mycket fukt.

Rosmarin

Används ofta som smaksättning, rosmarin är också en växt som sprider en behaglig lukt. Dess doft påminner om sommaren, solnedgången och skapar en exotisk doftatmosfär. Dessutom har doften av rosmarin också medicinska egenskaper. Det har faktiskt en positiv effekt på minnet eftersom det blockerar dåliga enzymer som hindrar hjärnan från att fungera korrekt. Rosmarin kräver väldränerad jord och god luftcirkulation, så den kan placeras bredvid ett fönster eller en dörr.

Eukalyptus för att parfymera huset

Även om eukalyptus är ett träd kan det fortfarande användas som krukväxt. Den har magnifika bladverk som blir blått. Dessutom är denna växt lätt att underhålla. Det idealiska är att installera den på en ljus plats borta från höga temperaturer. För att frigöra sin arom räcker det med att gnugga försiktigt bladen.