Hur tvättar man en groddmaskin för bättre användning?

När de används kan groddarna bli igensatta och bli en gynnsam grund för utveckling av bakterier. Rengör dem ordentligt för att undvika kontaminering av fröna som gror däri är därför nödvändigt. Alla våra tips och råd om hur man bäst använder och rengör en groddmaskin för att eliminera eventuella föroreningar som kan samlas där.

Hur rengör du dina groddar ordentligt?

Användningen av värmebäddar

de grogrund kommer in flera modeller. Det finns burkgrodd med bas, minigrodd, flervåningsgroddar, koppar, groddslådor, groddpåse, groddträd och de automatiska elektriska groddarna. När det gäller materialet är de i allmänhet i lera eller in Jorden, i glas, i keramisk, i plexiglas eller in plast.

Modellerna av groddar som används för groning varierar beroende på typer av frön som vi vill odla. Fröna klassificerade bland umbelliferae och korsblommiga (rädisa, kål, rödbetor, etc.) gror helst i en burkgrodd. a groddbricka är idealisk för groning av spannmål och baljväxter (vete, linser, havre, bönor...). Slutligen, fröna till mucilage (chia, ruccola, senap, basilika, vattenkrasse ...), utvecklar ett gelatin när de gror, de gillar särskilt i en groddkopp.

Lättsmälta, grodda frön är utmärkta för din hälsa. Medan de flesta av fröna äts grodda, vissa är det toxisk som tomatfrön eller frånauberginer.

För att främja fröns groning är det nödvändigt att:

 1. De låt dra i 5 timmar för små frön och under 8 timmar för stora frön. Det ideala är att utföra denna process under natt.
 2. Häll av blötläggningsvattnet, skölj sedan fröna och placera groddmaskinen borta från ljus eller under en kökshandduk.
 3. Skölj fröna två gånger om dagen (morgon och kväll). Om rumstemperaturen är över 25 ° C, skölj 3 gånger om dagen.

Frön är fantastiska i matlagning när de har groddat tillräckligt. Genom att ställa dem i kylen håller de sig några dagar.

Rengöring av groddar: hur går man tillväga?

Bakpulver är den perfekta allierade för att rengöra en groddkälla. Bikarbonat deodoriserar och desinficerar denna enhet, särskilt de i terrakotta, plast, keramik och glas. Att göra detta :

 1. Strö insidan och utsidan av groddmaskinen med bikarbonat ;
 2. Fukta svampen;
 3. Med den fuktiga svampen, gnugga insidan och utsidan av groddmaskinen;
 4. Skölj groningsbrickan med rent vatten.

Rengöring med varmt vatten och diskmedel är också mycket effektivt för att ta bort smuts från groddar. Det är nödvändigt :

 1. Häll en blandning av varmt vatten och diskmedel i groddmaskinen;
 2. Låt stå en timme för att lossa smuts från behållaren;
 3. Gnid med en svamp;
 4. Skölj med rent vatten.