Hur underhåller man tvätten med Marseille-tvål?

För att underhålla tvätten ordentligt måste fläckborttagningsmedel väljas med omsorg. För de svårare att ta bort fläckar är det mer praktiskt att välja Marseille-tvål istället för att slösa tid på att gnugga kläder med vanlig tvål, alkohol och andra kemiska lösningar.

Mormors tips för att ta av kläderna med Marseille-tvål

Ta bort kaffe- och chokladfläckar med Marseille-tvål

Förutom dess kända fördelar och egenheter inom området hälsa, välbefinnande och skönhet, har Marseille tvål också en oöverträffad effektivitet inom tygvård. Helt gjord av vegetabilisk olja, denna hushållsprodukt används som fläckborttagningsmedel för att bli av med diverse smuts på kläderna. För att snabbt få bort fläckarna från koffein eller choklad, börja med att fukta fläcken med kallt vatten och gnugga den sedan med Marseille-tvål. För att optimera återgivningen, vänta 2 till 3 timmar för att tvålen ska verka innan du sköljer tvätten i fråga. För att slutföra jobbet och få ett oklanderligt resultat är det lämpligt att lägga tvätten i tvättmaskinen.

Ta bort olje- och smörfläckar med Marseille-tvål

De flesta sängkläder och kläder som vanligtvis bärs i köket är stänkta med fett som olja och smör. För att återställa dessa tyger till sin ursprungliga renhet är det viktigt att behandla smuts så snabbt som möjligt. För rengöring behövs några verktyg och produkter: Marseille-tvål, kallt vatten, ett strykjärn och mycket fint velängpapper eller ett anteckningsblock. Här är stegen att följa:
 1. Lägg tvätten på en strykbräda.
 2. Täck fläcken med folien.
 3. Stryk långsamt ytan som täcker fläcken. Upprepa denna åtgärd cirka 4 till 5 gånger i rad.
 4. Ta bort papperet.
 5. Blöt den del som fortfarande visar fläcken.
 6. Applicera riven Marseille-tvål genom att lätt gnugga plagget med fingrarna tills ett tjockt lager tvål erhålls.
 7. Skölj det smutsiga området med varmt vatten vid en temperatur på 40 ° C.
 8. Tvätta för hand genom att gnugga tvätten kraftigt med kallt vatten.
 9. Låt tvätten torka i direkt solljus.

Ta bort fläckar från kosmetiska produkter med Marseille-tvål

Kläderna är inte immuna mot spår av smink, mascara och läppstift. Eftersom kosmetiska produkter ofta innehåller fixeringsmedel för att förbättra deras fäste, är de kvarlämnade märkena svåra att ta bort. Vanligtvis tar det flera timmar att rengöra vävnad som är nedsmutsad med kosmetika. Till att börja med, häll lite vanligt vatten på den berörda ytan och gnid sedan med Marseille-tvål i cirkulära rörelser. Fortsätt tills ett ganska tjockt lager tvål har bildats. Innan du rengör tvätten helt, låt tvålen verka i minst tre timmar, eller till och med en halv dag. För att säkerställa framgången för denna typ av operation är det bättre att välja en grön Marseille-tvål som innehåller mer än 70 % olivolja. Denna komponent kommer att mjuka upp tyget och sedan hjälpa till att ta bort de minsta fläckarna som avsatts av brilliantinen.

Ta bort vinfläckar med Marseille-tvål

Under en vacker romantisk kväll eller ett familjeevenemang är det möjligt för vitt, rosé eller rött vin att spilla på duken, klänningen eller skjortan. För att bli av med denna typ av fläckar rekommenderas naturliga metoder. Observera först och främst att applicering av salt eller direkt passage av tvätten i tvättmaskinen kan sätta spår av vin och äventyra tygets kvalitet. För att bli av med fläckarna, ta helt enkelt ett handfat som innehåller kallt vatten, blötlägg den drabbade tvätten i den och gnugga den sedan intensivt med Marseille-tvål. För att denna rengöringsteknik ska bevisa sitt värde, tillåt en exponeringstid på några minuter. Om smutsen är gammal är det bättre att hälla vit vinäger på den del som är indränkt i tvålvatten.

Rengör blodfläckar

Läkare, sjuksköterskor, ambulanspersonal och allmänvårdspersonal har tidigare varit tvungna att ta itu med en blodfläck på en vit rock. För att undvika behovet av kemiska tvättmedel är Marseille-tvål ett effektivt alternativ för att ta bort blod från kläder på rekordtid. För att genomföra en städsession hemma, rekommenderas att gnugga fläcken med lätt våt Marseille-tvål tills en deposition bildas. Fuktning av det smutsiga området kan göras med kallt vatten eller citronsaft. Det ideala är att använda en vit Marseille-tvål, eftersom den innehåller jordnötsolja. För blodfläckar som har torkat länge är det lämpligt att använda en nagelborste för att lätt skrubba tvätten och sedan hälla några droppar diskmedel på det redan tvålade området. Efter en exponeringstid på 30 minuter till 2 timmar, tvätta plagget med mycket vatten i tvättmaskinen.

Ta bort fläckar från frukt och grönsaker med Marseille-tvål

När du försöker rensa upp fläckar, kom ihåg att användningen av varmt vatten saktar ner processen. För att snabbt ta bort märken efter frukt och grönsaker, börja med att använda en ren trasa för att lossa de små matbitarna som fastnat på plagget. Häll sedan vanligt vatten över det drabbade området. När detta steg är över kan Marseille-tvål användas för att bilda en tjock kräm på tvätten. Om fläcken kvarstår efter några timmars paus är det nödvändigt att dutta den smutsiga ytan med bomullsull indränkt i blekmedel eller väteperoxid. Upprepa sedan rengöringen med Marseille-tvål. Praktiska tips för tvättvård med Marseille-tvål:
 1. Boka en Marseille-tvål varje vecka för att tvätta vita kläder som är mycket känsliga för föroreningar.
 2. Bada kraftigt smutsade rum i en lösning av kallt vatten och Marseille-tvål innan du lägger dem i tvättmaskinen.
 3. Applicera Marseille-tvål på de olika fläckarna som mat eller kemikalier lämnar.
En av de anmärkningsvärda fördelarna med Marseille-tvål är att du till och med kan använda spånen för att rengöra smutsig tvätt. Dess effektivitet förblir oförändrad och det erhållna resultatet förblir tillfredsställande. Det är fullt möjligt att klara sig utan tvättmaskinen när denna rengöringsprodukt står i skåpet. Med denna milda tvål är det lätt att få bort de mest envisa fläckarna på tyg.