Hur tar man bort vattenfläckar från trä?

Trä är ett estetiskt och varmt material som lätt passar in i alla interiörer. Den är lämplig för alla dekorativa stilar, från klassisk till modern. När den lämnas obehandlad kan underhållet vara svårt och vatten är dess främsta fiende. Lösningar för att ta bort vattenfläckar från trä.

Ta bort en vattenfläck från trä

Lösningar för att ta bort en vattenfläck från trä

Fläckar fastnar i princip inte på vaxade träunderlag och ek, valnöt eller björk har ett bra skydd. Men de märken som lämnas av för varm mat eller av vatten kan penetrera materia och vara svårare att ta bort. Flera tekniker är effektiva för att ta bort en korsad vattenfläck från lackat, vaxat eller rått trä. De finns i naturliga lösningar eller med lösningsmedel och helt enkelt eliminera vita ränder Var mörk.

Tandkräm och bakpulver

de bikarbonat är uppskattad för sina obestridliga egenskaper när det gäller hushållning. Den är också perfekt för att ta bort vattenfläckar från trä. Dess effektivitet ökar tiofaldigt när det är så mixad medtandkräm. Använd bara en fuktig trasa för att torka bort fläcken innan du rengör ytan med svart tvål. Att följa träets naturliga linjer är absolut nödvändigt med risk för att skapa märken.

Vit tandkräm är också bra för att enkelt ta bort vattenfläckar. Applicera bara en liten mängd på märket och låt sitta i några minuter innan du gnuggar försiktigt med en ren trasa. Observera att färg- och/eller gelprodukter inte fungerar för detta trick. Dessutom bättre undvik att gnugga för hårt eller för länge med risk för att utöka varumärket och skada finishen på det översta lagret av trä.

Salt

Vattenfläckar som nått träets yta lämnar ett vitt märke som salt kan ta bort. Använd en pasta som erhålls genom att blanda en tesked salt och några droppar vatten är möjligt att åtgärda det. Sprid det bara över fläcken med en ren trasa eller svamp tills det slits av. Vid behov kan vax appliceras på träytan.

Sandpapper

100 grit sandpapper Tar effektivt bort impregnerade (mörka) vattenfläckar i trä. Det färgade området ska gnuggas i riktning mot venerna för att ta bort finishfilmen. Därefter användes en 150 grit sandpapper att ta bort damm på grund av denna slipning krävs. Att applicera flera lager vax eller lack kommer att återställa möbelns ursprungliga finish.

Bleka

Bleka är en annan lösning för att ta bort mörka vattenfläckar från trä. Denna egenskap är unik för djupa vattenfläckar som har trängt in i träet efter att ha passerat genom materialets finish. Vita fläckar, å andra sidan, är ytmärken som uppstår när träfinishen är den enda som påverkas.

Fallet med mörka fläckar är den enda som motiverar användningen av blekmedel. Detta appliceras, med handskar, med en borste borste. Efter 3 timmars installation kommer fläcken att blekna och träet återgår till sin ursprungliga färg. Vatten och en svamp räcker för att ta bort blekmedlet efter att operationen är klar. Häll lite vit vinäger kommer att förhindra att träet gallras mer än nödvändigt vid fläcken. Applicering av en bets, vax eller lack beroende på träets finish rekommenderas när ytan är vältorkad.

Smör, olja eller vax

de Smör är särskilt effektiv för att rengöra en vattenfläck från en vaxad träyta. Fläcken ska gnuggas med en fuktig trasa tills smöret tränger in väl i träet. Återuppta denna operation när stödet har torkat, följt avAnsökanlinolja och vitt vax är nödvändigt.

Tips för att ta bort en vattenfläck från råvirke

de råvirke är ofta lättare än oljat eller vaxat trä. I händelse av en fläck är det möjligt att kraftigt gnugga det drabbade området med en vetegräsborste och blekmedel. I fallet med ett djupt inneslutet spår, sandning i riktning mot träets ådring med sandpapper rekommenderas. Det är också möjligt attlätta upp träet med oxalsyra (träförtunning). Homogenisering av ytan efter borttagning av fläcken är lättare på grovt trä.

Uppdatering om vattenfläckar på trä

Ett bortglömt eller spillt glas vatten, lite klumpighet, en överfull blomkruka eller slarv kan fläcka ett parkettgolv, möbel eller en trätrappa. Det finns olika metoder för att ta bort vattenmärken från trä, oavsett om det är behandlat, rått, vaxat, oljat eller lackat. Vilken teknik du än väljer är det viktigt att vara försiktig och respektera stegen samt torktiden.

Det är tillrådligt att rådfråga en expert om vattenfläcken sitter på antika möbler. Den senare kan faktiskt förlora i värde på grund av detta spår. Det gäller i alla fall att agera snabbt för att öka chanserna att rädda honom.

För att ta bort a kondensfläck på vaxat trä:

  1. Gnid in fläcken med mineralolja och låt verka i 12 timmar;
  2. Om fläcken kvarstår efter denna operation, Vit ande kan användas för att ta bort fläcken i vaxskiktet;
  3. När märket är borta kan hela träets yta behandlas med lacknafta och ett lager vax för att undvika synliga skamfilade områden.

Tips för att skydda trä från vattenfläckar

Mellan spår av glas eller stänk av olja i matsalen, köket eller vardagsrummet sätts träytor på prov varje dag. Hållbara lösningar för att skydda dem från vattenfläckar finns kommersiellt tillgängliga. Trä är ett poröst material som absorberar fläckar. De senare blir inbäddade i den om de inte bearbetas vid tidpunkten T, och mörka streck kan uppstå. Förebyggande åtgärder är fortfarande den bästa lösningen för att minimera skador.

Produkter avsedda för träskydd skapa en skyddande film mot fett- och vätskefläckar. De förhindrar penetration av den senare genom att skapa en pärleffekt. Dessutom låter denna skyddande barriär träet andas samtidigt som det ger en vattentätande effekt. Innan du applicerar produkten rekommenderas det att noggrant rengöra stödet för att ge god vidhäftning. Träet måste vara helt torrt och rent (slipat, sedan dammat).