Hur rengör man en granitbeläggning ordentligt?

Granit är rankat bland de stiligaste beläggningarna och är känt för att vara tufft och slitstarkt. Men även om det är motståndskraftigt mot stötar och fukt, är detta ädla material mycket känsligt för kemikalier. För att bevara dess elegans, här är några rengöringsregler att följa.

Behåll en granitbeläggning

Vad ska man göra vid en fläck på graniten

Innan en intervju är det viktigt att betona att fläckar bör tas bort så snart de dyker upp på granit. Oavsett om det är golvbeläggningen, köksbänken eller badrumsväggen ska granit inte utsättas för matrester eller annan smuts under en längre tid. Ju snabbare fläckarna rengörs, desto lättare är de att ta bort. I det här fallet gör du så här:

 1. Häll en liten mängdVarmt vatten på fläcken för att underlätta dess rengöring;
 2. Torka med en svamp och torka.
Om fläcken kvarstår eller om den inte rensades upp tillräckligt tidigt, finns det alltid några lösningar för att bli av med den:

Den magiska svampen

Detta revolutionerande produkt är gjord med Basotech. Han är mjuk och nötande. Fukta det bara med rent vatten och gnugga fläcken med det för att ta bort det. Som namnet antyder är resultatet magiskt. Denna produkt finns i byggvaruhus och snabbköp.

Lersten

Designad speciellt för problem relaterade till hushållssysslor, lersten är en naturlig lösning väldigt effektiv. Den består huvudsakligen av lera, olja och tvål. För att använda, applicera helt enkelt lersten på en fuktig svamp och gnugga försiktigt fläcken.

Meudon vit

För att njuta av fördelarna med detta rengöringsmedel, blanda Meudon white i en behållare med bakpulver (50 g) och vatten (500 ml). Använd en svamp och applicera denna pasta på fläcken medan du gnuggar försiktigt. Skölj med rent vatten och torka.

Dagligen tvätta och underhålla granit

Granit är en mycket lättskött golvbeläggning. Att göra detta :

 1. Blanda i en hink medljummet vatten med några droppar Diskmedel ;
 2. Skrubba med en kvast eller en mikrofiberduk;
 3. Skölj med rent vatten;
 4. Torka med en torr mikrofiberduk.

Förutom diskmedel kan granit även rengöras med svart tvål eller Marseilles tvål. I det här fallet är tekniken som följer:

 1. Fukta golvet eller ytan som ska rengöras;
 2. Häll det några droppar svart tvål ;
 3. Använda en svamp eller mikrofibermopp, gnugga graniten;
 4. Sänk ner svampen i rent vatten, vrid ur och skölj ytan ;
 5. Torka graniten med en torr mikrofiberduk.

Rengör kraftigt smutsiga granitgolv

När graniten är mycket smutsig, a Special behandling behövs. I detta fall kan vi dra nytta av de rengörande och avfettande egenskaperna hos sodaaska. Denna naturliga lösning rengör verkligen utan att skada materialet. För att göra detta, här är stegen:

 1. Späd 150 g soda i 1 liter vatten;
 2. Gnugga det färgade området med mikrofibermoppen och svampen;
 3. Skölj med rent vatten;
 4. Att torka.

Gör en blank granitbeläggning

Granit är en elegant beläggning som ger rummet en chic kant, speciellt när den är välskött. Med några tips går det att göra det mer lysande. Oavsett om det är en bänk, en bänkskiva eller annan yta är behandlingen identisk.

Vaselin

Detta material är både och fuktgivande och smörj-. Dess egenskaper är användbara för underhåll av granit.

 1. Applicera lite av Vaselin ;
 2. Gnid på graniten genom att utföra en cirkulär rörelse ;
 3. Låt verka i några minuter och torka sedan av med en trasa för att polera graniten.

För detta sista steg, mikrofiberduk rekommenderas.

Glycerin

Detta växtextrakt är känt för sina fuktgivande egenskaper. Det är också möjligt att dra nytta av dess fördelar på granit. För att göra detta, här är stegen:

 1. Ta en mjuk trasa och applicera glycerin på den;
 2. Gnid försiktigt tyget på ytan för att bli blank;
 3. Polera med en flanellduk.

Tack vare de naturliga komponenterna i glycerin kan den appliceras så många gånger som behövs. Förutom daglig städning rekommenderas även attvattentät denna beläggning en gång om året.

Vad ska man undvika under rengöring

Granit är ofta känt för sin envishet. Den är resistent mot stötar, repor och till och med sticksår. Det är dock inte lika tufft när man ställs inför många kemikalier och rengöringsmedel. Vid rengöring är det starkt rekommenderas inte att ansöka strippningsrengöringsmedel såväl som anti-kalk syror. Citron, blekmedel, ammoniak, vit vinäger, salt- och den90° alkohol rekommenderas inte heller.

Alla råd för dagligt underhåll

Underhållet av granit är inte begränsat till dess rengöring, några dagliga vanor kan hjälpa till att bevara kvaliteten på denna beläggning. Om denna beläggning finns på köksbänken, tar det lite tid att vänja sig vid att skydda den.

Användningen av en underlägg kan förhindra att glasögon lämnar märken. Det bör noteras att soda och den Kaffe är de mest skadliga produkterna för granit eftersom de smutsar ner dess yta. På samma sätt, använd a underlägg för att skydda granit från effekterna av en het gryta. Skär kött och grönsaker på en skärbräda och inte direkt på graniten.

För fallet med en arbetsplan är det starkt rekommenderas inte att ansöka rengöringsprodukter, särskilt de med kemisk sammansättning. Dessutom får vi inte sitta eller stå på en granitbänk eller bänkskiva. Ej flexibel, detta material kan gå sönder under trycket från en tung belastning.