Hur lagrar och lagrar du dina teer?

Tröstande och välsmakande te kan avnjutas när som helst. För att njuta av den under lång tid, och helst med dess smakegenskaper, är det viktigt att veta hur den ska förvaras. Från att hitta den perfekta behållaren till att skydda den från värme och fukt, det finns många förvaringsmöjligheter. Granska i detalj.

Förvara och förvara ditt te

Utsätt inte för ljus

Under påverkan av ljus tenderar tebladen att snabbt depigmentera och förlora sin doft och färg. Genomskinliga krukor rekommenderas därför inte till förmån för ogenomskinliga behållare.

Håll den borta från fukt

Teblad torkas vanligtvis, vilket gör dem porösa och mer benägna att absorbera fukt. Detta tillstånd främjar deras jäsning och omvandlar därmed deras arom. Undvik att förvara dem för detta ändamål på fuktiga platser, särskilt nära diskbänken, tvättmaskinen eller ovanför vattenkokaren. Föredrar a torr plats och något lysande.

Undvik värmekällor

Extrema temperaturer tenderar att försämra tebladen, vilket riskerar att torka ut för mycket. Resultat: teet blir smuligt och ger en aromfri infusion. Placering ovanför ugnen eller nära en häll avråds därför starkt.

Skydda den från lukt

Teblad är särskilt känsliga för lukter som absorberar dem lätt. För att förhindra att jasminte har oönskade smaker, föredrar användningen av lufttäta lådor. Förvaring i kylskåp rekommenderas inte för att undvika obehagliga överraskningar. Håll dem dessutom borta från ekologiska eller kemiska parfymer, och faktiskt kökets.

Förvara det inte öppet

En annan fiende till teblad är luft. Utsatta för detta tillstånd fortsätter de att oxidera sina olika element. När teet väl är tillagat blir det intetsägande. Det är bäst att förvara dem i lufttäta lådor eller påsar. De vakuumpåsar luft är också utmärkta alternativ.

Välj en lämplig behållare

Porslin, trä eller metall, teaskar finns i flera material. För optimal bevarande är idealet en metallbehållare, gärna med dubbel tätning. Lufttät och ogenomskinlig, det skyddar teet från fukt, ljus och lukt.

Vad är hållbarheten för te?

Förgänglig produkt över tid, te har en varierande hållbarhet beroende på typ. Ta därför hänsyn till följande indikationer när du bestämmer lagringstiden för te:

  • Te som köps i lösvikt eller i påsar kan förvaras 12 månader maximalt. Förpackade köpta versioner kan lagras upp till 2 år handla om ;
  • Grands crus kan lagras i ca. 10 månadermaximal efter deras plockning.