Hur rengör och underhåller man tenn?

Tennföremål har fördelen av att vara dekorativa, men de tenderar att mörkna och oxidera med tiden. Polerat, satinerat eller oxiderat, tenn ger alltid dekorativa föremål, fat eller till och med smycken ett originellt utseende. Eftersom denna metall oxiderar långsamt, försummas dess rengöring ibland. Här är några tips och tricks för rengöring och underhåll av plåt.

Rengör och underhåll plåt

Vad är skillnaden mellan glänsande tenn och matt tenn?

Tenn är en naturligt glänsande metall som ersattes med tiden av porslin, den kristall- och silvermetall. Inte längre på modet, och därför lite använt under lång tid, förvarades de flesta tennföremål på vindar och bak i skåpen. Det var runt 60- och 70-talen som tenn återkom med en trend mot en mer rustik stil. Tack vare detta förnyade intresse har alla föremål som brukade samla damm på vinden kommit tillbaka till modet, även de av tenn som genom åren har oxiderat.

För att ge nya tennbitar sitt gamla utseende, för att göra dem trendiga, "mattade" tillverkarna sedan de senare, därav utseendet påmatt tenn.

Eftersom tennbitarna inte längre användes till bordet, på grund av deras smutsiga utseende, har det "dekorativa" tennet i kombination med leda, för att minska kostnaderna, har dykt upp. Rent tenn innehåller inte bly.

Rengöring av burken

Denna rengöringsteknik är lämplig för alla typer avooxiderat tenn.

 • Tvätta med tvål och vatten

Att göra detta :

 1. Börja med att damma av tennmynten

Användningen av en fjäderdamm eller en mjuk mikrofiberduk är nödvändig för att ta bort damm som har fastnat på delarna. När det gäller dekorativa föremål, ju mer damm de är, desto mindre behöver de tvättas och poleras.

 1. Fyll en hink med varmt vatten

Ljummet vatten kan också göra susen, men varmt vatten blir mycket mer effektivt.

 1. Blanda varmt vatten med tvål

Tvål eller mild diskmedel rekommenderas. Å andra sidan bör du undvika att använda slipprodukter, eftersom det kan repa plåten och slita på dess finish. Babyschampo kan också göra susen.

 1. Tvätta delarna med lösningen

För att göra detta, blöt bara delarna i lösningen och gnugga dem med en mjuk trasa, särskilt vid fläckarna.

 1. Skölj av med ljummet vatten

Det ljumna vattnet kommer att användas för att ta bort smutsrester samt spår av tvål.

 1. Torka försiktigt

Torkning av en tennbit ska göras med en mjuk, ren trasa eller i det fria. Inga spår av vatten eller tvål ska finnas kvar. Därför är en avtorkning av trasan alltid nödvändig.

 • För djuprengöring

För att ge ett bättre utseende till en tennmynt, detta steg rekommenderas. Att göra detta :

 1. Blanda mjöl och vinäger

I en behållare, kombinera en dos vit vinäger med en halv dos vitt mjöl tills en deg bildas.

 1. Tillsätt salt till blandningen

Att tillsätta salt för denna rengöring är endast för satängtenn. Den senare har ett kornigt utseende jämfört med polerat tenn. Således kommer det inte att kräva användning av salt för denna operation. En matsked salt i den föregående blandningen kommer att göra degen något slipande. Blanda allt väl.

 1. Applicera pastan

För att göra detta, fukta en trasa med denna blandning och använd den för att gnugga delen som ska rengöras i cirkulära rörelser. Denna polering måste göras varsamt, eftersom tenn kommer aldrig att bli så glänsande och reflekterande som silver till exempel. Efteråt är det nödvändigt att låta pastan verka i cirka 30 minuter.

Denna pasta och vissa vaxer bör inte appliceras pågammalt oxiderat tenn. Denna polering kan förändra den senares mörka utseende, vilket skulle få den att förlora sitt värde.

 1. Borsta delen med en järnull

Järnull ska endast appliceras påsatängtenn. En försiktig borstning i fibrernas riktning rekommenderas för att inte orsaka repor. Detta steg kommer att ge pjäsen ett nytt liv, men bör endast göras en gång om året.

 1. Skölj av med ljummet vatten

Sköljning med ljummet vatten används främst för att ta bort degrester. Använd en fuktig, mjuk trasa för att ta bort alla spår av pasta som kan fräta plåten.

 1. Torka försiktigt

Lufttorkning är möjlig. Användning av en mjuk, ren trasa rekommenderas dock alltid för att ta bort alla spår av vatten eller pasta på delen.

 • Polerande plåt

Poleringsfasen kommer att perfekt slutföra rengöringen av burken. Att göra detta :

 1. Koka lite olja utvunnen ur linfrön

Det här handlar om att hällaLinfröolja i en kastrull och värm den över värmen tills den ser ut som en pasta.

 1. Lägg till tripoli

de Tripoli är faktiskt pulveriserad kalksten. Det är möjligt att få det på nätet. Målet är att lägga till denna produkt till den tidigare pastan för att få en tjockare substans, men som ändå kan spridas. Denna pasta rekommenderas inte för oxiderat tenn. Å andra sidan, på tenndelar med matt eller blek yta är det effektivt.

 1. Låt degen svalna

Om denna pasta är för varm när den appliceras, kan den förstöra burken. Det är därför nödvändigt att låta det svalna.

 1. Applicera pastan

När den har svalnat kan pastan appliceras med en mjuk trasa på alla ytor i rummet som ska rengöras. Från cirkulära rörelser rekommenderas.

 1. Skölj tennbiten

Så snart appliceringen av pastan är klar är det nödvändigt att skölja den utan att låta den torka. Sköljning kan även ske med en trasa fuktad med ljummet vatten. Alla spår av pasta måste tas bort för att förhindra att den äter bort på burken.

 1. Torka försiktigt

Även om lufttorkning kan göra susen, är det alltid lämpligt att torka med en mjuk, ren trasa. Den här åtgärden tar bort alla kvarvarande pastarester.

Sköter plåt

I allmänhet, för att korrekt underhålla tenn, är det nödvändigt undvik att rengöra den ofta. Plåt gillar inte heller fuktiga platser. En lätt borstning, då och då, med tvålvatten, hjälper till att bevara dess glänsande utseende.

För att skydda plåten går det att täcka den med ett tunt lager av Vaselin, färglöst vax eller cellulosalack.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found