Hur renoverar man terrakottaplattor med naturprodukter?

De gamla terrakottagolven tillför en touch av äkthet till ett rum. Dessa plattor blir dock porösa vid rengöring. De är därför mer känsliga för smuts och vattenstänk. För att ge dem ett ungdomligt utseende rekommenderas regelbundet underhåll. Vilka produkter ska man använda? Hur rengör man den här typen av golv? Våra råd.

Återuppliva glansen från terrakottaplattor

Underhålla terrakottagolv

Om plattorna är gamla är det viktigt att använda en fuktig mikrofiberkvast för rengöring. Observera att terrakottagolv är porösa. DEAnvändning av för aggressiva rengöringsprodukter är så rekommenderas inte, speciellt för att återuppliva glansen av terrakottaplattor. Regelbunden rengöring är dock nödvändig, eftersom den här typen av golv lätt blir smutsiga. För detta är det lämpligt att använda naturliga produkter som bakpulver, citron juice, lersten eller svart tvål. Målade eller lackade plattor kräver för sin del användning av en lämplig kemisk stripper.

Skala av terrakottaplattorna

Detta bör göras innan du applicerar den nya finishen. Den tar bort smuts och spår av tidigare behandlingar för att få en ren och rå yta. Att göra detta :

 1. Späd 100 gram svart tvål i en stor hink med vatten;
 2. Pensla plattorna med denna blandning med hjälp av en borsta kvast ;
 3. Skölj med rent vatten;
 4. Låt torka i 24 timmar.

Vid en envis fläck som t.ex spår av vax, är det möjligt att använda en lösning av vatten ochsaltsyra, en blandning av läsk och ljummet vatten, eller en lämplig rengöringsprodukt som finns i järnaffärer.

Skydda terrakottaplattorna

När terrakottaplattorna är rena och torra bör de vattentätas för att förlänga deras livslängd och underlätta underhållet. För dettaLinfröolja krävs. Denna har närande, vattenavvisande och glänsande egenskaper, idealisk för porösa material som keramik och terrakotta. Den ger optimalt skydd mot fläckar och slitage. För att utföra denna operation:

 1. Häll linoljan i en behållare;
 2. Med en stor borste, applicera ett lager över hela ytan;
 3. Låt torka i 12 timmar;
 4. Applicera ett andra lager för att slutföra skyddet;
 5. Låt torka i 12 timmar.

I synnerhet går det att späda ut linolja medterpentin :

 1. I en kastrull, häll 1/3 av linoljan och 2/3 av terpentinen, värm sedan på låg värme;
 2. Applicera ett lager av blandningen över hela ytan med en bred, platt borste;
 3. Låt torka i 24 timmar.

Färglöst vax är också effektivt för att få fram den naturliga färgen på plattorna. Applicera bara två lager med en trasa och låt sedan torka i en dag.