Hur rengör man allt i huset med stärkelse?

För dem som väljer att dra sig undan industriprodukter som i allmänhet är dyra och hårda är att använda naturliga och miljövänliga produkter ett bra alternativ. En lämplig lösning är att använda stärkelse, som är perfekt för hushållsunderhåll. Från tvätten till disken, inklusive golvet, garanterar denna produkt effektiv rengöring av olika element.

Rengör huset med stärkelse

Förbered hemlagad stärkelse

Lätt att hitta, stärkelse marknadsförs i pulver-, spray- eller flytande form. Enkelt uttryckt kan denna produkt också göras hemma:
 • Majsstärkelse : för att göra detta, tillsätt bara 3 matskedar majsstärkelse till en liter vatten och blanda.
 • Potatisstärkelse : den första metoden består av att lösa 125 g potatisstärkelse i ½ liter vatten, värma upp tills en flytande gelé erhålls. Före användning måste denna gelé spädas i 10 liter vatten. Den andra metoden är att riva en stor mängd potatis. Lägg sedan den rivna potatisen i ett durkslag och låt vätskan rinna av i en skål. För att rinna av preparatet helt kan du pressa purén med baksidan av en sked. Nästa steg är att försiktigt luta skålen för att kasta bort vattnet och samla upp den tjocka avlagringen i botten. Den sistnämnda ska sedan spridas ut på en bricka för att lufttorkas. När pastan är torr är stärkelsen redo att användas som ett vitt pulver.
 • Risstärkelse : För att göra detta måste du värma vattnet för att koka riset för att få en flytande gelé. Som med majsstärkelse bör risstärkelse lösas i vatten innan den hälls upp i en sprayflaska.
Liksom kommersiellt tillgänglig stärkelse är dessa tre recept effektiva för att rengöra och underhålla hemmet.

Rengöring av fönster och spegel

För att ge gnistan och glans till speglar och glasytor i hemmet är användningen av majsstärkelse en effektiv lösning. Denna produkt är även lämplig för rengöring av keramik- och induktionshällar samt ugns- eller mikrovågsluckan. Det är möjligt att endast använda en blandning erhållen med majsstärkelse utspädd i vatten. För optimal effektivitet rekommenderas det dock att blanda stärkelse med varmt vatten, en lösning av tvättsprit och vit vinäger. För detta är det nödvändigt att:
 1. Blanda 2 matskedar vit vinäger, 1 matsked majsstärkelse, 2 matskedar avrengöringssprit och 1 ½ koppar varmt vatten;
 2. Häll det resulterande preparatet i en sprayflaska och rör om;
 3. Spraya på ytorna som ska rengöras och gnugga med tidningspapper eller frotté tills alla vita spår försvinner.

Stärkelse för att ta bort vissa fläckar

Stärkelse har visat sig vara effektiv för att rengöra vissa fläckar, särskilt de av fukt och blod. För lossa blod på kläder måste du:
 1. Gnid det färgade området med en svamp indränkt i vatten med tillsats av potatisstärkelse;
 2. Maskintvätt.
Att rengöra a fuktfläck, särskilt på en madrass, måste följande steg följas:
 1. Förbered en pasta genom att blanda 30 g stärkelse, 30 g riven tvål, citron juice och 15 g fint salt;
 2. Belägg fläcken med denna blandning och låt verka i minst en timme;
 3. Skölj noggrant.

För tvättstädning

Oavsett om det är bomull, linne eller till och med spets hjälper stärkelse till att återställa glansen till tyget (linne, kläder, etc.). Denna naturliga produkt, som används vid tvätt, bildar faktiskt en skyddsfilm på tygets fibrer, förhindrar att smuts fastnar. Det kan du göra genom att blanda pulveriserad stärkelse i sköljvattnet. Användning av stärkelse rekommenderas även vid vård av känsliga material som tyll. I detta fall innebär rengöring att tyllen sänks ned i tvålvatten innan den sköljs. När tvätten har torkat ska den sprayas med en burk stärkelsespray för att återställa den till sin ursprungliga form.

Rengör fingeravtryck från dörrarna

För att enkelt ta bort fingeravtryck och annan smuts från dörrkarmarna rekommenderas förberedelse av en vattenbaserad stärkelsepasta. Sedan är det bara att gnugga de smutsiga delarna med denna blandning och en svamp och skölj sedan. Ett annat effektivt alternativ är att använda skivad potatis.

Ta bort torkad färg från vinylgolv

I händelse av att färg har spillts och torkat på vinylgolv är lösningen att använda stärkelse. För det behöver du:
 1. Gör en pasta med stärkelsepulver och varmt vatten;
 2. Applicera denna pasta på spår av färg;
 3. Låt verka i ungefär en halvtimme;
 4. Skrubba ytan och skölj.

Rengör gipsstatyer med stärkelse

Att rengöra gipsstatyer kan vara svårt utan rätt rengöringsmedel. För att statyerna ska kunna återfå sin ursprungliga vithet är det nödvändigt att förbereda en blandning av lika delar vatten och stärkelse. Detta preparat bör sedan appliceras med en borste. Nästa steg är att låta det torka och sedan skrubba försiktigt med en borste.

Stärkelse för rengöring av väggar

Väggarna, främst kökets och entréns väggar, är särskilt känsliga för smuts (fettfläckar, fingeravtryck etc.). För att enkelt rengöra dem, men också för att skydda dem, rekommenderas användning av stärkelse. För att rengöra, gnugga de smutsiga områdena med en svamp indränkt i vatten blandat med stärkelse och skölj sedan. För att skydda väggarna mot smuts räcker det med att spraya ett tunt lager stärkelse på de mest utsatta delarna.

Eliminera spår på kristallglas

Med tiden kan kristallglas bli smutsiga. För att få tillbaka sin lyster och glans bör de blötläggas i vatten med tillsats av stärkelse eller potatisskal i en halv dag. I slutet av denna tid räcker det att skölja.

Rengör plattorna med stärkelse

För att tvätta plattorna ska du använda stärkt vatten och sedan skrubba golvet med en borste. Den ska sedan lämnas att verka i cirka tio minuter innan den torkas och sköljs noggrant med rent vatten.