Vad är historien om betongblocket

Om saken är gammal är ordet nyligen. Det är förfadern till grekisk betong, kallad amplecton, och romersk betong som består av caementa eller trasiga stenar. Ordet betong dök upp från poeten Benoît de Sainte-Maures penna omkring 1165-1170. År 1729 talade ingenjören Belidor, som förespråkade dess användning som en grund, bara om stenbruk, men arkitekten d'Avaler gav denna definition 1755: "betong, ett slags murbruk som kastas i grunden och som härdar extremt”. Som kan ses har det förekommit och finns fortfarande en frekvent förväxling mellan orden "betong" och "bruk". Som en påminnelse är betong sammansatt av grus, sand, cement och vatten och murbruk, av sand, cement och/eller kalk och vatten.

Betongblockets historia

Tillverkning av betongblocket

Tillverkning av betongblocket. De tillverkning tar upp i princip själva gammal systemet handgjorda avgjutningar av landa mer eller mindre lerig avsedda att skaffa ett vanligt byggmaterial.

soltorkad, dessa casts har byggt många hem i Afrika och på andra håll.

För betongblock, lera är inte material används men a betong- rigoröst kalibrerad för att få fram olika modeller, former och storlekar för att möta riktade användningar. Med tiden har tillverkningen av denna typ av material gynnats framsteg av industrialiseringen.

Från manuell produktion till maskin

Den unika N ° 1 arm maskinen Det första fotografiska beviset visar en manuell tillverkning av block, av betong dunkar i en metallform, som vi kan lokalisera mot slutet av 1800-talet.

Vi håller redan på att tillverka block, förmodligen uteslutande full, genom att omedelbart frigöras från formen utomhus. Förvaring kräver därför betydande utrymme.

Den första handmaskiner visas runt första världskriget. De är original italienska och amerikansk.

De tillverkning kan försäkras i vissa länder, direktarbetar byggarbetsplats (i England till exempel), vilket inte borde förenkla problemen speciellt på vintern!

De första fabrikerna visas för att lösa lagringsproblemet. I Frankrike, handmaskinen "Den enda N ° 1" (foto) är prisbelönt till Lyon International Fair 1919. de produktionshastighet meddelat är av storleksordningen 250 block per åtta timmars skift.

Ny generation maskiner

En automatisk press De 40-talet se en ny generation maskiner mobiler, säg lager, vems princip är av unmold på marken blocket (s), gå sedan vidare på några meter för att avforma följande. Detta läge av tillverkning genom vibration och kompression har av väsentligt intresse att så mycket som möjligt begränsa hanteringen av de färska blocken och därmed riskerna för skador.

De automatiska pressar förekommer i industriländer i 60-tal. De maskin är nu fast, och den nyligen urformade block på plankor (trä eller stål). transporteras i härdande celler där de vistas ungefär 24 timmar före palletering. Fabriker använder för närvarande denna tillverkningsprincip i förbättrade och optimerade versioner.

Automation idag

Automatisering av produktionenDe senaste trettio åren har alltså settfull automatisering av produktionen, sedan slaveriet av betongverket upppalletering, genom maskinen och dess utrustning, hantering av skivor och härdade produkter. Säkerhet och underhåll har förbättrats avsevärt.

Som jämförelse var det nödvändigt mellan de två krigen, 2 minuter att göra ett block, medan mindre än 2 sekunder är tillräckligt i dag.