Hur blir man effektivt av med fältmöss?

Märkligt lik musen är åkermusen en skadedjursgnagare som är förtjust i blomlökar, rötter, smådjur osv. För att förhindra att den förstör trädgården eller förstör en hel gröda är det viktigt att bli av med det så fort dess närvaro har upptäckts. Se tips för att skrämma bort dem.

Håll fältmöss borta

Allmän information om fältmöss

Fältmöss är det folkliga namnet på Apodemis, ett litet däggdjur som ofta förväxlas med möss, näbbmussar, mullvadsråttor eller sorkar. Detta hopp- och simdjur mäter ungefär mellan 16 och 19 cm, svans ingår, och väger mellan 15 och 35 gram. Den sticker ut för sin kort nosparti och rundad såväl som av sin lilla svarta, utstående ögon. Med en ganska kort förväntad livslängd, mindre än 1 år, kan fältmushonan kedja upp till 4 kullar med 4 till 7 ungar. Denna omättliga lilla gnagare känns igen på sin rödbrun päls, hans vit mage, hans spetsiga öron och hans stora bakben. Den har en exceptionell morfologi som gör att den kan plattas ut för att glida in i de små hålen. Åkermössen eller randmössen kännetecknas av det tunna svarta bandet som syns på ryggen.

I näringskedjan är åkermöss bland de mest populära måltiderna för köttätare, tillsammans med ugglor, rävar, katter, vesslor och vildsvin. Åkermössen livnär sig på larver, sniglar, insekter, frukter, unga plantor, sallader eller rotfrukter.

Upptäck närvaron av fältmöss i din trädgård

Fältmöss gräva hålor och använder gallerierna skapade av mullvaden samtidigt som han är noga med att ordna sina egna utgångar. De passager som designats av fältmusen är sned medan mullvaden är vertikala. Detta lilla däggdjur är främst aktiv på natten och den sommardagar. De rörelseljud är bland de viktigaste tecknen på dess närvaro. För att bekräfta invasionen av trädgården av en familj av fältmöss finns det några ledtrådar som aldrig ljuger:
 • Såväl grönsaksgrödor som blommor vissnar och vissnar eftersom deras rötter har ätits av åkermusen.
 • Högar, störd jord och hål dyker upp på marken. Sned gallerier syns genom att gräva lite.
 • Förekomsten av avföring och små spillning utspridda i trädgården.
 • Trådarna naggas av gnagaren.
För det mesta väljer åkermöss att bosätta sig i våtmarker nära sjöar eller vattendrag. De gillar också träda, närheten till kärr och gröna ängar. Dessa djur tvekar inte att sätta upp sina bon i ett gräsområde eller nära häckar. Det gäller att regelbundet ta en titt på alla dessa platser.

Bli av med fältmöss med repellenter

För att permanent avskräcka fältmöss samtidigt som man undviker att döda dem, använder man en frånstötande är ett effektivt medel. För att göra detta rekommenderas det att välja en lösning som tar itu med luktkänslighet av dessa gnagare. Åkermusen har ett ganska utvecklat luktsinne och stödjer inte växter med en markant lukt. Så för att skrämma bort honom, plantera ricin, vitlök eller fläder utomhus är intressanta alternativ, lika ekologiska som effektiva. Det är också möjligt att stöta bort dessa gnagare genom att göra en fläder flytande gödsel genom att följa detta mycket enkla recept:
 1. Samla 1 kg fläderblad och hacka dem;
 2. Doppa dem sedan i 10 liter vatten;
 3. Låt jäsa vid en temperatur mellan 15 och 23° i cirka 6 till 8 dagar;
 4. Blanda flytgödseln varje dag;
 5. När jäsningsbubblorna försvinner, filtrera flytgödseln och vattna plantorna med den;
 6. Förvara resten av flytgödseln i metallbehållare skyddade från värme och ljus.
De ricin tårta från utvinning av ricinolja kan också användas som en fältmöss repellerande barriär. Sprid det på plantagerna i en takt av 50 g/m eller strö en bit ricinpulver och placera den vid ingången till gallerierna.

Sätt in 3 eller 4 malpåse i gallerierna av fältmöss uppmuntrar dem att lämna sina bon, eller till och med hela fastigheten. Kom ihåg att täcka avstötningsmedlen med jord.

Håll fältmöss borta med hjälp av ultraljudsapparater

Det går att skrämma bort åkermössen genom att använda deras hörselkänslighet. En mängd olikaultraljudsapparater finns på marknaden, vissa modeller är exklusivt dedikerade till fältmöss. I avsaknad av ultraljudsapparater finns det en teknik för att bli av med fältmöss med vindstyrka. Börja med att ta en pinne och lägg den i en plastflaska. Placera sedan allt i ett av gallerierna. När vinden tränger in i flaskan kommer den att eka i hela galleriet och skrämma bort de åkande. Det är viktigt att bära handskar under detta ingrepp för att inte impregnera enheterna eller beten med dess lukt.

Fånga fältmöss med fällor

Från betesfällor liknande de som används för att fånga möss fungerar också på fältmöss. Det går även att hitta specialmodeller på marknaden. När djuret väl är inlåst räcker det att släppa det tillräckligt långt från huset. Som en påminnelse, här är proceduren för att använda luckorna.
 1. Sätt på handskar innan du hanterar fällan;
 2. Förbered betet (skär äpplena, samla fröna, etc.);
 3. Placera betet i buren;
 4. Vänta på att fältmusen ska utlösa falldörren och låsa in sig i den.
Förutom buren kan även andra typer av fällor fånga åkermöss utan att döda dem. Bland dem :
 • De bögar ;
 • De limbelagda plattor ;
 • Fällor med blypatron och a detonator ;
 • Metalldelar utrustade med tång.

Slå tillbaka fältmöss med rovdjur

För att avskräcka åkermöss som försöker slå sig ner i trädgården, grönsaksplatsen eller huset, är det lämpligt att ringa till rovdjur och jägare. Ja, åkermöss är precis som andra gnagararter ett lätt byte för vissa djur. Så för att bli av med det, tveka inte att sätta upp en holk brungul Uggla utomhus. Om det är möjligt, anta en katt är också en effektiv lösning för att bekämpa invasionen av fältmöss.