Hur bekämpar man vivlar effektivt?

Vivlar är skadeinsekter med mellan 50 000 och 200 000 arter. Dessa små skalbaggar kan lätt invadera skåp och är inte lätta att bli av med. Lyckligtvis finns det naturliga sätt att hindra dem från att invadera köket och bli av med dem en gång för alla.

Eliminera vivlar

Att bli av med vivlar

Väldigt invasiv, vivlar kan storma skåp och livnär sig huvudsakligen på spannmål som ris eller vete. De anses vara skadedjur. För att bli av med det, två möjliga lösningar:

 • Av kylan: om invasionen minskar, lägg bara det angripna paketet i frys vid en temperatur av -10 ° C för tre dagar, låt det sedan tina innan du sätter tillbaka det i skåpet;
 • Genom värme: för krossade eller pulveriserade spannmål, passera dem i ugnen på 60°C i 15 minuter och låt svalna innan du förvarar.

Om invasionen är mer omfattande är det bäst att:

 • Kassera alla angripna förpackningar i en tättsluten soppåse;
 • Ta genast ut väskan ur huset;
 • Vakuum, insisterar väl i skrymslen och vråren.

Om denna lösning inte räcker är det bättre att ringa en exterminator.

Skrämma bort vivlar

Många växter har visat sig vara effektiva i hålla viveln ur skåpen : den rosmarin, den kryddnejlika, lagerblad, vitlöksklyftor och fröna av svartpeppar. För att göra detta, lägg bara några lagerblad i lådorna som innehåller mjöl, vete, ris, spannmål eller andra frön.

Döda vivlar i frön

När de kommer tillbaka från snabbköpet hamnar ibland frön som är förorenade av vivel i skåpen. För att undvika angrepp måste dessa små skadedjur avlivas innan honorna lägger och äggen kläcks.

För fullkorn som ris, så här:

 1. Lägg fröna i ett durkslag och kör dem under rinnande vatten under omrörning med en sked för att tvätta dem noggrant;
 2. Värm ugnen till 60 ° C;
 3. Sätt flingorna i ugnen i cirka 15 minuter för att döda äggen och torka dem;
 4. Låt svalna innan du lägger undan dem.

de kall är effektivare för att döda vivlar i pulveriserat eller krossat spannmål. Helt enkelt frys dem i 3 dagar innan du lägger dem i en behållare med tättslutande lock och sedan lägger dem i skåpen.

Hur kan man förebygga och behandla ett skåpsvivelangrepp?

De vivlar lägga sina ägg i spannmål. Larverna utvecklas och äter sig innan de kommer ut ur boet som vuxna. Äggen läggs i flera bon som är svåra att upptäcka. För att undvika spridning, här är några tips:

 • Låt inte smulor eller matrester ligga kvar i skåpen (mjöl, flingor, ris, quinoa, pasta, havregryn, majs, korn, etc.);
 • Stäng buffédörren;
 • Rengör hyllor;
 • Varannan eller var tredje månad, ta ut innehållet i skåpen och dammsug;
 • Skölj förorenade behållare med varmt vatten och tvål för att ta bort ägg och larver som kan ha klamrat sig fast vid dem;
 • Byt ut papperet som används för att skydda hyllorna, eftersom vivlar kan gömma sig där. Kassera det gamla papperet omedelbart för att ta bort ägg och larver. Slutligen måste du dammsuga innan du lägger i det nya papperet.
 • Eftersom vivlar också kan bosätta sig i andra delar av köket än spannmålsskåp, särskilt under apparater med överblivna smulor, är det viktigt att rengöra dessa områden ordentligt;
 • Prioritera glasburkar, gjord av metall eller tjock plast för förvaring av livsmedel, eftersom skadedjur inte kan äta dem;
 • Förvara socker, kaffe och andra livsmedel som kan hysa vivlar i tätt slutna behållare;
 • Ät mat snabbt för att se till att små skadedjur inte invaderar dem. Du måste också köpa små kvantiteter för att inte låta dem ligga för länge i skåpen;
 • Förvara maten i transparent förpackning att undersöka innehållet och kontrollera förekomsten eller frånvaron av vivlar;
 • Undvik att förvara livsmedel vars förpackning är hål, eftersom små skalbaggar kan klämma in eller överföra dem till glas- eller plastburkar.

Bra att veta

Med en storlek på mellan 2 och 4 mm är vivlar synliga för blotta ögat. Den har mer än 50 000 arter. För bli av med det effektivt, bör de vara tydligt identifierade.

Att kunna flyga, ris vivlar känns igen på sin färg blek rödbrun med fyra delar något lättare än kroppen. De älskar lite varma hörn.

Till skillnad från risvivlar, vetevivel kan inte flyga. Känns igen på deras färg ljusare rödbrun, de förökar sig särskilt på platser med mildare temperaturer.

De xylofhaga vivlar älskar mycket fuktigt, även ruttnande trä. De finns oftast i badrummet.

de röd palmvivel eller rhynchophorus ferrugineus förökar sig vid Medelhavskusten. Detta är den art som mest liknar en skalbagge. Den angriper träd som dör inom 2 till 5 år efter etableringen. Denna skadegörare är särskilt förtjust i palmer i Asien och Melanesien.

Vissa vivellurar attackerar blommor och grönsaker i trädgården. De gräver hål i rötter, stjälkar, löv, frukter eller blommor för att lägga ägg. Larverna utvecklas sedan där och livnär sig på växterna. För att få bort dem, plantera iris i närheten, eftersom deras doft skrämmer bort vivlar. Annars kan du upptäcka dem med blotta ögat, skaka det angripna lövverket för att samla dem och förstöra dem sedan genom att kasta dem i elden.

Om alla metoder för att döda vivlar inte är lämpliga, använd en insekticid är obligatorisk. I det här fallet, glöm inte att ventilera rummet och använd produkten med försiktighet. Om möjligt är det bäst att kontakta en professionell.