Coronavirus: rätt saker att göra när du handlar

Coronavirusepidemin i Frankrike förändrar allas vanor. På grund av inneslutningen måste varje utgång vara exceptionell. Det är till exempel tillåtet att gå ut och handla eftersom det är en första nödvändighetsresa. Men det är viktigt att följa några riktlinjer för att minimera risken för kontaminering.

Handla säkert under coronaepidemin

Barriärgester för att skydda dig mot Covid-19

Under'Covid-19 epidemi, ålades alla fransmän i hemvist. Endast ett fåtal exceptionella skäl kan motivera att du lämnar ditt hem. Bland dem finns matinköp. Som med alla resor under dessa tider av coronavirusepidemin måste du respektera några regler och de berömda barriärgester:
 • Tvätta händerna mycket regelbundet
 • Nysa eller hosta in i hans armbåge
 • Använd engångsservetter
 • Hälsa på långt håll och undvik kontakt och kramar
Du måste vara noga med att ta med dig ett exceptionellt resetillstånd.

Utöver dessa viktiga barriärgester för att undvika kontaminering, gör några tips och regler baserade på sunt förnuft det möjligt att minimera riskerna.

Var och hur många människor kan vi gå för att handla?

I tider av epidemier och instängdhet är det viktigt att begränsa rese- och restider. Att shoppa trots risken för Covid-19:
 • Shopping ensam för att begränsa interaktioner
 • Om du måste ta bilen, högst två personer inuti
 • Shopping i hemmets omedelbara närhet

Tvätta händerna före och efter att du går ut

Innan du går och handlar är det viktigt att tvätta händerna. En gest att göra igen när du kommer hem. Om snabbköpet erbjuder hydroalkoholisk gel, använd den, men kör pumpen med armbågen i stället för med handen.

Covid-19: bär handskar och mask för att shoppa

Många bärare av viruset har inga symtom. Om frågan om masker är lite förvirrad i Frankrike är det viktigt att vidta alla möjliga försiktighetsåtgärder, oavsett om du tror att du bär på viruset eller inte. Det är därför lämpligt att bära en mask för att undvika att förorena andra personer med stänkta droppar. I avsaknad av en Kirurgisk mask, tygmasken kan göra susen så länge den bara bärs i några timmar och används på rätt sätt. I alla fall är masker värdelösa om alla barriärgester tillämpas inte.

Att bära handskar däremot verkar inte vara särskilt användbart eftersom de blir kontaminerade väldigt snabbt och kan även överföra viruset på de ytor som man rör. Till en nypa, engångshandskar, om vissa stormarknader erbjuder dem, under förutsättning att du inte rör din mobiltelefon, om ditt ansikte.

Covid-19: handla med respekt för säkerhetsavstånd

Under loppen måste en mycket viktig regel följas: respektera minsta avstånd på 1 meter mellan personer. Således, om en avdelning koncentrerar många människor, är det bättre att göra en omväg.

Det är också viktigt att undvika högtrafik och shoppa antingen väldigt tidigt på morgonen eller vid lunchtid.

Coronavirus: använda dina egna väskor för shopping

För att minska risken för kontaminering, coronavirus har förmågan att överleva på många ytor inklusive plast, undvik att använda stormarknadspåsar och förpackningar. Bättre att ta med egen. Detsamma gäller små matbutiker, favör plastlådor eller glas från huset för att begränsa kontakten, en praxis som noll-avfall-entusiaster är bekanta med.

Rör inte och vila inte produkterna

Även om det ännu inte är klart hur länge coronaviruset överlever på ytor, är en grundläggande försiktighetsåtgärd att undvika att röra och vila många föremål och produkter när du handlar i snabbköpet.

Även om stormarknader desinficerar hyllor och ytor regelbundet, undvik om möjligt hantering skåpshandtag kallt. Om det behövs, tvätta händerna väl när du kommer hem.

Coronavirus: gynnar kortbetalning

de risk för kontaminering med sedlar eller mynt är enligt WHO begränsad. Men för att begränsa riskerna så mycket som möjligt och skydda kassapersonalen så mycket som möjligt kortbetalning och kontaktlös är att föredra.

Coronavirus: ska vi slänga shoppingförpackningar?

Eftersom viruset kan överleva i flera timmar på olika ytor är en av försiktighetsåtgärderna att släng förpackningen mat och förpackningar av kartong och plast. Kassera förpackningen enligt sorteringsreglerna, tvätta händerna efter hanteringen och förvara produkterna i skåpet och i kylen som vanligt.

Infekterar coronaviruset frukt och grönsaker?

EnligtEuropeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, inga bevis hittills på möjlig kontaminering genom intag av mat. Men med tanke på att en stormarknad är frekventerad är det mycket troligt att ett stort antal människor hanterade frukterna och grönsakerna i stånden. I tiden förepidemi, att noggrant följa hygienreglerna är avgörande. Det är därför lämpligt att låta frukterna och grönsakerna gå under vatten, eller till och med ta bort skalet.

Var försiktig, att skicka dem i blekmedel eller rengöra dem med ett desinfektionsmedel är en mycket dålig idé och kan vara mycket farlig.

Tvätta outfit och bärbar efter shopping

Mitt i coronavirusepidemin är det lämpligt att efter shopping:
 • Ta av skorna i entrén till bostaden
 • Ta av kappan eller jackan
 • Tvätta kläder som bärs under lopp i minst 60 grader, en temperatur som kan döda SARS-Cov-2.
 • Tvätta skärmen och konturerna på din mobiltelefon

Förutse din shopping

För att begränsa dina rörelser så mycket som möjligt måste du använda sunt förnuft:
 • Försöker göra ärenden i en vecka
 • Gå inte och handla varje dag
 • Köp bara basförnödenheter
 • Undvik matavfall