4 tips för att välja hälsosamma material för matlagning

Som vi vet utgör köksredskap risker för människors hälsa. Visserligen är vissa material mycket cancerframkallande och avger skadliga partiklar som fastnar i maten. Det är därför viktigt att välja noggrant från den breda kategorin av redskap som finns på marknaden. Vad är dem ? Vilka är de rätta tillbehören för hälsosam matlagning?

Välj hälsosamma material för matlagning

Byt ut plast mot trä

Plast är känt för att vara mycket skadligt för hälsan. När de utsätts för höga temperaturer avger vissa produkter gas som blir inbäddad i maten och främjar cancer. Därför rekommenderas det att förbjuda spatlar såväl som plast- eller till och med silikonformar från köket. För att inte tala om att vissa skärbrädor av plast innehåller mycket skadliga formalinbaserade beläggningsprodukter. Det bör noteras att redskapen i silikon peroxid är de mest skadliga. Utöver 160° vandrar partiklar på maten och detta fenomen är farligt.

För plastredskap som spatlar och lådor för förvaring av matrester innehåller vissa ftalat och bisfenol. Dessa ämnen anses vara farliga hormonstörande ämnen. Därför rekommenderas det att ersätta alla plast- eller silikonredskap med trätillbehör. Spatlar och träplankor utgör ingen hälsorisk. Vissa är dessutom certifierade och har god motståndskraft mot fukt. Dessa miljövänliga redskap har ingen inverkan på matlagning eller matlagning.

De olika materialen av köksredskap som ska förbjudas

För att laga hälsosamt bör olika typer av redskap förbjudas i kök. De flesta av dem avger faktiskt skadliga ämnen som kallas cancerframkallande ämnen och som påverkar hälsan. Tyvärr medför vissa tillbehör som blivit vanliga inom den kulinariska sektorn stora risker. Detta är fallet för:

  • Teflonbaserade redskap : detta material är tillverkat av syra perfluoroktansyra och släpper ut skadliga partiklar när tillagningen är över 230°. Dessa inkluderar de olika stekpannorna, kastrullerna, kastrullerna och stekpannorna som har den speciella egenskapen att de är non-stick. Dessa varor bör därför förbjudas från kök för ökad livsmedelssäkerhet. Det finns dock teflonredskap som inte innehåller perfluoroktansyra. Debatterna är fortfarande långa och komplexa om deras skadlighet eller inte. Uppenbarligen, för mer säkerhet är det bättre att undvika dem.
  • Aluminiumredskap : Aluminium är ett material som vanligtvis används vid tillverkning av kökstillbehör. Det innebär dock risker för växter, djur, men även människor. Detta beror på att aluminium avger små mängder giftiga partiklar som kommer in i människokroppen. Under lång tid kan det vara farligt att laga mat med aluminiumredskap. Men de flesta köksartiklar innehåller det, såsom sautépannor, stekpannor, slevar, servering och matskedar. De farligaste aluminiumredskapen är de som inte har anodiserats. De kan avge metallpartiklar i lagad mat och främja spridningen av olika sjukdomar.

De tre rekommenderade materialen för köksredskap

För att laga hälsosamt måste du använda hälsosamma redskap som inte påverkar människors hälsa eller miljön. För att göra detta, här är ett urval av tre material som är mycket närvarande i kök, men vars dygder många ignorerar:

  • 18/10 redskap i rostfritt stål : för finsmakare är detta rostfritt stål med 18 % krom och 10 % nickel, den idealiska legeringen för en utmärkt produkt. Denna typ av kokkärl rekommenderas för dem som bryr sig om partikelutsläpp när de lagar mat. I själva verket innehåller dessa tillbehör i sin beläggning inte ämnen som avdunstar vid hög temperatur. Med andra ord är de säkra för människor och säkerställer hälsosam tillagning av mat.
  • Gjutjärnsredskap : detta material håller över tid förutom att det är certifierat ekologiskt och säkert för människor. Gjutjärnsgrytor, kastruller och kastruller är till och med avsedda att gå i arv från generation till generation eftersom de är robusta, tunga och fria från partikelutsläpp. Men med tanke på de många fördelarna med gjutjärnsredskap är deras pris viktigare än annan köksutrustning.
  • Redskap av järn eller stålplåt : De är kända för att vara bra värmeledare och har ingen beläggning eller kemikalier. Järnpannor och sautépannor är med andra ord lämpliga för traditionell matlagning som kräver viss uppföljning under förberedelserna. Det rekommenderas dock att du inte låter vatten marinera i redskap, eftersom järnet kan rosta och sedan försämras.

Husgeråd i terrakotta och granit

Om man tittar på de olika analyser som gjorts av forskare så innebär en stor del av dagens köksredskap hälsorisker. Det blir därför viktigt att göra en inventering av tillbehören och olika redskap som används dagligen för att ersätta dem med naturliga och mindre farliga alternativ. Granit- och terrakottaredskap faller in i denna kategori och går gradvis in i moderna kök:

  • Granitgrytor : Ekologiska och designtillbehör, granitredskap är mer och mer populära. Faktum är att ett växande antal varumärken specialiserar sig på design av granitbaserade stekpannor och sautépannor och försöker erövra den konkurrensutsatta köksmarknaden. Även om dessa redskap är certifierade som kemikaliefria, bör aluminiumlegeringen av vissa redskap som kan avge partiklar kontrolleras.
  • Terrakottaformar : bakverksentusiaster överger gradvis silikon- eller aluminiumprodukter till förmån för terrakottaredskap. Detta material ger inte bara en mer korrekt återgivning på preparaten, utan utgör också mindre risk för hälsan. Terrakotta avger med andra ord inte skadliga partiklar, inte ens vid matlagning vid höga temperaturer.

I allmänhet, för att välja rätt köksredskap, rekommenderas det att välja referenser gjorda av naturliga material och utan beläggning. Detta kriterium är viktigt för att undvika risken för utsläpp av skadliga partiklar som påverkar kvaliteten på livsmedel, men också på människors hälsa. För att undvika eventuella problem är det alltid användbart att kontrollera sammansättningen av köksredskap när du köper dem.