Hur rengör och tar man av linne ordentligt utan att skada det?

Skonsam rengöring med bra hushållningsmetoder hjälper till att bibehålla linnets mjuka egenskaper. Detta beror på att de naturliga fibrerna som utgör linnetyger och kläder går sönder lätt när de inte tas om hand på rätt sätt. En envis fläck kan till exempel missfärga och förändra flexibiliteten hos textilen.

19 tips för att rengöra linnekläder ordentligt

Föredrar en skonsam tvätt för linne

Linfibrer kan skadas av frekvent tvättning eller insmutsad smuts. För att förhindra att detta händer är det bäst att ta initiativ till att tvätta det stänkta området så snart fläcken dyker upp. Det bästa sättet att bevara materialet och färgen är att använda söta produkter. Det är dock viktigt att veta att användning av tvättmaskin eller kemtvätt kommer att främja skrynkling av tyget. Det skulle därför vara idealiskt att tvätta för hand. Denna operation bör faktiskt utföras försiktigt, med hänsyn till de olika rekommenderade stegen. Det bör noteras att det finns två tekniker för handrengöring, i synnerhet fläck borttagning och den bad.
 • Fläckborttagning består av att applicera tvättmedel direkt på fläcken, skölj och lufttorka tvätten. Denna teknik bidrar till konservering av linfibrer kända för sin höga känslighet för fukt.
 • Badet består av att sänka ner tvätten i ett handfat, i ett handfat eller i badkaret om det visar en betydande volym. Sedan är det bara att hälla i tvättmedlet och gnugga försiktigt. Sköljningssteget görs i ett kallvattenbad. För torkning kan det göras i torktumlare eller utomhus.
För att fixera färgerna och samtidigt minska risken för blekning från en tvätt till en annan måste de sorteras i förväg. Kombinera aldrig vita kläder med färgade. Vissa försiktighetsåtgärder före användning och före tvätt måste också iakttas för att förbättra tygets motståndskraft mot fläckar. Vari, under den första tvätten rekommenderas det starkt att låta den dra över natten i kallt vatten blandat med vit vinäger. Linfibern kommer att mjukna, vilket optimerar färgfixering. När du snurrar är inget mer praktiskt än att hänga ut tvätten i solen och se till att sträcka ut den ordentligt för att eliminera rynkor. Denna klassiska teknik syftar till att underlätta strykning. Varning! Under inga omständigheter får "speciellt linne"-tvättmedel blandas med en annan produkt som innehåller klor. Detta material är exakt känt för att gula linfibrer.

Ta bort märken från hushållsprodukter från linne

Det händer att linnekläder eller linne oavsiktligt blir fläckiga under rengöring. Beroende på fläckens natur är det fullt möjligt att bli av med den genom att vidta rätt åtgärder
 • För skokrämsfläckar tar du helt enkelt bort den färska produkten med en sked. Använd sedan en trasa indränkt ilättare bensin eller från Vit ande för att rengöra det drabbade området innan du skickar det till tvättmaskinen.
 • För blekmedelsfläckar, gnugga märket med en bomullstuss indränkt i 'syresatt vatten, skicka den sedan direkt till tvättmaskinen.
 • För sköljmedelsfläckar är det bättre att blötlägga plagget i ett bubbelbad innehållande Marseilles tvål späds innan du sköljer den med rent vatten.

Ta bort matfläckar från linne

Det finns många livsmedel som kan lämna otäcka märken på lin.
 • Rött vin: det kan rengöras med Marseilles tvål innan du går till tvättmaskinen.
 • Vitt vin: sprid först absorberande papper över det färgade området. Använd en bomullstuss indränkt i hushållssprit och dutta sedan det riktade området. Passera en svamp fuktad med vinäger innan du avslutar fläckborttagningen i tvättmaskinen.
 • Kaffe: skrapa en hel tvål på den smutsiga delen och avsluta med maskintvätt.
 • Vegetabilisk matolja: häll i salt- på det stänkta området. Vänta en hel dag, medan de kemiska reaktionerna äger rum, innan du försiktigt dubbar allt med en svamp indränkt i en lösning av Marseille-tvål.
 • Smör: använd en bomullstuss indränkt i 'ammoniak utspädd på banan. Låt verka några minuter innan du skickar allt till tvättmaskinen.
 • Tuggummi: du måste först ta bort överflödigt tuggummi som tidigare frysts och stelnat (med några block isbitar). En skärare klarar sig bra. Polera sedan resten med en svamp fördränkt i vit vinäger eller vit vinäger.90° alkohol.
 • Majonnäs: gnugga försiktigt det drabbade området med en bomullstuss indränkt i vinäger, lägg sedan tvätten i maskinen.
 • Gurkmeja: använd en tygbit fuktad med Diskmedel att polera fläcken innan du lägger tvätten i tvättmaskinen.

Ta bort de olika spåren på linne

Andra produkter och olyckor kan fläcka linnekläder eller tyg. För att övervinna det är det lämpligt att tillämpa rätt tips:
 • För ett oljefärgsmärke, ta bort fläcken med Vit ande. Vänta tills tvättmedlet lufttorkat innan du tvättar det i maskinen.
 • För ett märke av vattenbaserad färg, skicka tvätten direkt till maskinen och placera den uppströms på en cykel som är identisk med den som används för bomullstyg.
 • För bränslefläckar (tjära, eldningsolja eller eldningsolja), ta bort fettet som finns på ytan med en slipande svamp. Dutta försiktigt med bomullsull fuktad med klorerat lösningsmedel. Häll lite Sommières-jord på det drabbade området. Låt verka i några minuter innan du behandlar allt med en borste.
 • För spår av mögel, fukta det färgade området med28% ammoniak innan du går till tvättmaskinen.
 • För ett bensinmärke, låt linet dra i en balja fylld med vinägervatten innan du slutför maskintvätten.
 • För en sotfläck, strö det smutsiga området med utspätt skurmedel. Fortsätt behandlingen med lite blekmedel applicerat med en fuktig svamp och avsluta med att skölja med rent vatten.
Om fläcken är av okänt ursprung, rekommenderas att blötlägg tyget i en flytande Marseille-tvållösning i några minuter och lägg det behandlade tyget i tvättmaskinen.