Hur rengör man sin sovsäck ordentligt efter camping?

Sovsäcken är det väsentliga tillbehöret för resenärer och campingentusiaster. Väskor med dunstoppning är de mest populära när man hanterar mycket låga temperaturer. Bekvämt och isolerande, ett dun är lätt att transportera. För att njuta av dess fördelar längre, rekommenderas att rengöra den efter varje användning. Hur man fortsätter ?

Underhåll och tvätta en sovsäck av dun och fjäder

Handrengör din sovsäck

de dun sovsäck är varmare och kräver mer underhåll än modeller med en syntetisk stoppning, eftersom den är sammansatt av fjädrar och dun. För att ta hand om det kan du välja en handtvätt Var maskin. I avsaknad av tvättmaskin kan rengöring av dunet för hand göras mycket bra. Tekniken är ganska enkel, men den sköljning tar tid. Här är stegen att följa:

 1. Fyll badkaret med ljummet vatten.
 2. Tillsätt lämpligt tvättmedel. Denna produkt erbjuds vanligtvis i campingbutiker. Men en tvättmedel för ömtåliga textilier kan också göra susen.
 3. För korrekt mängd tvättmedel, se anvisningarna på produktens förpackning. Faktum är att om användaren använder för mycket av det, kommer påsen att vara svår att skölja.
 4. Vid vattentäta överdrag rekommenderas att vända dem under tvätt.
 5. Krama och palpera försiktigt så att vattnet och diskmedlet arbetar på djupet.
 6. Skölj med rent vatten.

För detta sista steg är det viktigt att ta dig tid, eftersom tvättmedel måste avlägsnas helt innan du torkar tillbehöret. För att vrida ut den, rulla påsen samtidigt som du drar åt istället för att vrida den.

Rengör dunet i dess skyddsväska kan också vara en bra idé. Faktum är att vissa delar av dunballongen under inverkan av vatten och flyter på ytan. För att åtgärda detta, här är stegen att följa:

 1. Förbered ljummet vatten och diskmedel i badkaret;
 2. Sänk i badkaret på dun förvaras i sin packpåse ;
 3. Dunet kommer snabbt att sänkas ner, eftersom luften redan har avlägsnats under dess lindning;
 4. När sovsäcken är helt blöt, packa upp ;
 5. Knåda för ett bättre resultat.

Denna teknik möjliggör snabb rengöring, vilket ger tid att skölja kvar.

Tvättar i tvättmaskin

Brist på tid eller energi kan leda till att man väljer denna andra teknik. I vilket fall som helst, innan du börjar, rekommenderas du starkt att läsa rekommendationer från tillverkaren på instruktionerna. Följande tips är till stor hjälp:

 1. I allmänhet temperatur rekommenderas är mindre än eller lika med 35 °C ;
 2. Välj en speciell dunrengöring eller naturlig tvål som inte innehåller rengöringsmedel;
 3. Insistera på att skölja för att helt ta bort tvålen.

Dunet kan passeras igenom torktumlare för att minska torktiden. Att göra detta :

 1. Ställ torktumlaren påkall luft ;
 2. Lägg till 3 tennisbollar med dun;
 3. Klappa sovsäcken torr med händerna för att räta ut fack fyllda med fjädrar eller dun.

Torka din sovsäck

För optimera livslängden sovsäck, detta sista steg bör inte tas lätt på. Om dunet inte är torrt under förvaring kommer dunet att bilda klumpar och förbli knöligt och sovsäcken blir inte längre så mjuk. Dessutom kommer dess isolering inte att fungera lika bra och mögel kan växa inuti.

Helst kan du torka din sovsäck i en tvättstugautrustad med torktumlare.

 • De hög temperatur främjar en snabbtorkande. Man måste dock vara försiktig, eftersom vissa material inte tål hög värme och kan smälta. För att vara säker, se tillverkarens rekommendationer.
 • Om du tvekar, välj den lägsta temperaturen.
 • När utsidan av dunet är torr, gå ner till medeltemperatur. Detta steg låter fyllningen av påsen torka.
 • Lägg till 2 tennisbollar att lösa upp blocken av dun.

För den som inte har en torktumlare kan de lufttorka sin sovsäck. Att göra detta :

 1. Hitta en plan yta väl utsatt för solen utanför huset ;
 2. Öppna och sprid dunet;
 3. Återvänd regelbundet samtidigt som du bryter ner kulorna.

Det är viktigt att uppmärksamma detta steg. Efter ett tag känns dunet torrt, men det är det inte. För att verifiera kan användaren känna på väskan. Om han luktar hög med dun, det betyder att sovsäcken inte är helt torr. I det här fallet, bryt upp dessa klumpar och upprepa torkningsprocessen.

Rätt saker att göra för att ta väl hand om ditt dun

De tvättfrekvens väskan beror på dess dagliga underhåll. Om ägaren tar väl hand om den behöver han inte göra det helt ren den dären gång vart 10:e år, om han använder det 2 eller 3 gånger om året. För att göra detta, här är tipsen:

 • För att sova i ett täcke rekommenderas att använda ett lakan som skjuts in för att minska risken för fläckar. I brist på lakan är det så rekommenderas inte att sova naken i detta tillbehör.
 • Om en fläck från mat, eller något annat, har hamnat på påsen är det viktigt att rensa upp den direkt innan den torkar ut. Bara att gnida med en svamp indränkt i tvålvatten.
 • Efter varje användning är det idealiska attlufta ner för nästan 2 timmar. Du kan också placera den i en torktumlare i 10 till 15 minuter för att bli av med fukten.
 • Det rekommenderas inte att vik ihop din sovsäck innan du lägger undan den i förvaringspåsen. Denna teknik tunnar ut delarna där vecken finns. Med tiden kommer användaren att börja känna sig kall på dessa platser. Å andra sidan är det snarare att rekommendera att packa sovsäcken direkt, utan att förvara den. Därför kommer vecken inte att vara på samma ställen varje gång.

Efter rengöring ska dunet förvaras i en naturfiberpåse som bomull eller jute. Dessutom är det rekommenderas inte lägg tillbaka den i originalförpackningen eller i en plastpåse.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found