Hur sätter man upp en hemmabio hemma?

Hemmabiosystem har sett sin popularitet öka de senaste åren. Mycket av detta beror på fallande priser på HDTV, vilket har gjort dem mer tillgängliga. För att förvandla ditt hem till en biograf, här är 3 planeringstips att känna till.

Hemmabio: 3 planeringstips

Var installerar man en hemmabio?

Innan man diskuterar planeringstipsen för ett hemmabiorum är det bäst att först klargöra vad ett hemmabiorum är. Det är alltså helt enkelt ett privat biorum. Som ett förbättrat TV-rum består hemmabiorummet av en filmduk, en ljudanläggning och passande möbler.

Hemmabio kan installeras i ett dedikerat rum. Det kan vara källare, garage eller ombyggd vind. I avsaknad av ett dedikerat rum är det också möjligt att installera det i vardagsrummet, sovrummet eller till och med på kontoret. För att spara utrymme finns det till exempel videoprojektorer som enkelt kan gömmas i undertak eller formsättning.

Var installerar man en hemmabio?

Arrangemanget av en hemmabio utförs vanligtvis genom att följa följande steg:

  1. Ställa in TV och stolar

När det gäller tv:n är det idealiska givetvis att installera den på en dedikerad möbel och mot en vägg eller i ett hörn, helst på en plats utan belysning eller reflektion.

Till sittplatserna, oavsett om det är en soffa eller liknande, ska de placeras så att de kan dra full nytta av skärmen. Till exempel, för en skärm av konventionell storlek, dvs 1,80 x 1 m, bör den installeras i genomsnitt på ett avstånd av 2,5 m från åskådare. Observera att placeringen av hemmabiohögtalare beror på var sätena är placerade.

  1. Installation av högtalarna

de ljudsystem en hemmabio är viktigare än själva tv:n. Efter att ha sett en film i ett hemmabiorum utrustat med ett högkvalitativt ljudsystem, kom en del människor och trodde att bilden också var av bättre kvalitet. Idealet är då att inte investera i lågprishögtalare. För installation av dedikerade hemmabiohögtalare är det först nödvändigt att göra en ganska enkel plan över rummet för att se var TV:n och sätena är placerade. Det är också användbart att notera placeringen av möbler, dörrar och fönster så att du har en detaljerad överblick över omgivningen. Tanken är att föra ljudet från högtalarna till där sätena är placerade för en mer realistisk ljudeffekt. Det är också tillrådligt att identifiera högtalarnas placering innan du drar några kablar för att ytterligare förenkla installationen.

Ljudsystemet i en hemmabio har i allmänhet flera högtalare:

  • De två främre högtalarna ska sedan installeras på vardera sidan av TV:n, vända mot sätena och i öronhöjd. Helst bör de vändas mot sätena i en vinkel på 45 °.
  • Centerhögtalaren är placerad under eller ovanför TV:n. Denna högtalare är i allmänhet mindre och används främst för att överföra dialoger direkt till publikens öron. Idealet är då att sätta den framför dem, och väl centrerad, så att den kan avge ett klart ljud i rummet. Vissa hemmabiosystem har dessutom extra centerhögtalare. Dessa är vanligtvis installerade på den övre delen av väggen framför åskådarna, som i biograf. Det ideala är då att installera dem ovanför fronthögtalarna och peka dem nedåt och mot åskådarna.
  • Sidohögtalarna är installerade till vänster och höger om sätena, ovanför åskådarna och vända mot sätena förstås. Dessutom ska de alltid placeras minst 60 cm ovanför sätena och något vända nedåt. Om det inte går att rada upp dem med sätena så går det att ställa tillbaka dem lite.
  • De bakre högtalarna är placerade sida vid sida, längs väggen bakom sätena. Om det inte finns några sidohögtalare går det att separera de bakre högtalarna genom att alltid placera dem bak och rikta dem mot sätena för att få bättre ljudkvalitet. För ljudsystem med endast 5 högtalare är det bäst att föredra sidohögtalare framför bakre högtalare.
  • de subwoofer under tiden placeras framför åskådarna och helst i ett centralt läge. Sänder ut subwooferfrekvenser och låga toner, dess effektivitet optimeras endast när den placeras mot väggen framför åskådare. Det idealiska är att installera den i mitten av väggen. Om TV:ns placering förhindrar ett centralt arrangemang går det även att placera den till vänster eller höger.
  • I närvaro av högtalare som ska sättas in i taket, om det finns 4 av dem, är det idealiskt att placera 2 i åskådarnas synfält och de andra 2 något bakom.

Det är rekommenderatPlacera inget framför högtalarna. Om de inte syns från sätena kommer ljudet inte att nå publikens öron ordentligt. I det här fallet kan det bli nödvändigt att ordna om möblerna i rummet och placeringen av högtalarna för att uppnå optimal ljudkvalitet.

Andra ytterligare tips för att ställa in en hemmabio

Utvecklingen av en hemmabio kräver ocksåvälj väggbeklädnader lämplig. Dessa kan vara akustikpaneler eller skum, draperier eller ljudgardiner. Till golvet är flexibla beläggningar som linoleum, PVC, mattor eller ljudisolerande mattor att föredra. Ett hemmabiorum bör dock inte vara som en bunker. Omvänt måste det vara ganska mysigt. Det är då nödvändigt att hitta balansen mellan ljuddämpning och efterklang.

För att skapa en dämpad atmosfär är det möjligt att sammanfatta belysningen i hemmabiorummet till några accentlampor smart arrangerade i rummet. Vissa människor väljer ibland till och med LED-pannband som ger en ganska fantastisk atmosfär.

Slutligen, för att kunna njuta fullt ut av en hemmabio, rekommenderas det att satsa på bekväma stolar. Det kan vara en stor hörnsoffa med schäslong, fåtöljer med fotstöd, men även omlotta ottomaner mm.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found