Så väljer du rätt kylskåp: 6 praktiska tips

Kylskåpet har blivit en viktig hushållsapparat i köket. Med de många modeller av kylskåp som finns på marknaden är det svårt att göra ett val. Förutom priset och varumärket, här är några kriterier att ta hänsyn till när du väljer rätt kylskåp för dina behov.

Hur väljer man ett kylskåp?

De olika typerna av kylskåp

När det gäller kylskåp finns ett brett utbud kommersiellt tillgängligt. För att välja rätt kyl är det viktigt att definiera behoven som den måste tillfredsställa. Här är de olika typerna av kylskåp att välja mellan:

 • Standard kylen : Detta är den mest grundläggande modellen av kylskåpet. Han haren dörr och kan innehålla antingen a frys, antingen en frys. Med maximal lagring används den för att lagra färskvaror som frukt och grönsaker, kött eller mejeriprodukter. Dessutom har standard kylen fördelen att vara ekonomisk i form av energiförbrukning. Det är dock lämpligt att kombinera den med en frys för livsmedel som kräver längre förvaring.
 • Kylskåpet på bordet : Litet i storleken, detta kylskåp är mer avsett för ensamstående eller par utan barn som bor i en studio eller med ett litet kök. Den kan också användas i barer eller spelrum för att hålla drycker kalla eller i en husbil.
 • Kyl och frys : även kallad kombinerat kylskåp, denna typ av apparat har ett speciellt frysfack. En av fördelarna med denna modell är att den är effektivare när det gäller konservering av livsmedel. Det skulle också vara mycket praktiskt för stora familjer eftersom det finns i bred bredd med en kapacitet på 300 liter. När det kommer till valet finns det två typer av kombinationskylskåp: de med bottenfrys och de med övre frys. För den första modellen är frysen rymligare. Denna apparat är idealisk för förvaring av ett stort antal frysta livsmedel. Vad gäller bottenfrysen är den snarare reserverad för hushåll som konsumerar mer färskvaror.
 • Kylskåpet med flera dörrar : detta är modellen som passar bäst för dem som vill ha en stor lagringsvolym. Den här typen av kylskåp har faktiskt två stora dörrar för kylskåpet placerade på den övre delen och minst två låddörrar för frysen i botten. Vissa modeller av kylskåp med flera dörrar har också en dispenser för vatten och/eller isbitar. Denna typ av kylskåp är även lämplig för stora familjer.
 • Amerikanskt kylskåp : även kallad sida vid sida kylskåp, den amerikanska kylen är utrustad med två stora dörrar. Som namnet antyder är det dedikerade kylfacket och frysfacket sida vid sida. Den har också en färskvatten och isbitsdispenser. Med sin eleganta design och större dimensioner är den det idealisk för rymliga kök.

De olika alternativen som erbjuds

Mer och mer sofistikerade, erbjuder "sista gråt" kylskåpen mer avancerade funktioner. Inom detta område saknas inte fantasin hos de olika märkena. Dessa ytterligare funktioner spelar en stor roll när du väljer ett bra kylskåp.

 • Den digitala utomhustermostaten : det här alternativet låter dig justera temperaturen i kylen mer exakt. Denna enhet är placerad på framsidan och undviker att öppna kylskåpsdörren varje gång användaren vill ändra temperaturen. Tack vare hans LCD skärm, det är bekvämare än den mekaniska termostaten som finns inuti kylskåpet.
 • Dörrlarmet : om kylskåpsdörren inte är ordentligt stängd avger modeller med larm ett ljudsignal för att varna sin ägare. Detta alternativ kan också åtföljas av en visuellt larm som signalerar eventuella temperaturförändringar inne i kylen.
 • Superfrysalternativet : tack vare denna funktion är det möjligt att frysa in stora mängder mat. Men hon förbrukar mycket energi.
 • Den supercoola funktionen : den här funktionen låter dig kyla ner snabbt mat eller dryck före måltid.
 • Semesteralternativet : Som namnet antyder aktiveras det här alternativet när ägaren åker på semester eller planerar att vara borta i flera dagar. I synnerhet gör det det möjligt att starta endast frysen, medan kylen är avaktiverad. Denna funktion är idealisk för förvara endast fryst mat.
 • Alternativet friskhetstank med fuktkontroll : mycket praktiskt, detta alternativ gör att frukt och grönsaker eller kött kan lagras längre tack vare fuktkontrollen inuti behållarna. Resultatet är fantastiskt!
 • Antibakteriell behandling (ABT) eller joniseringsfunktion : finns på vissa kylskåpsmodeller, detta alternativ förhindrar spridning av bakterier och dålig lukt.
 • Det anslutna kylskåpet : Tack vare tekniska framsteg följer även kylskåpet den uppkopplade trenden. Denna funktion gör det bland annat möjligt att fjärrstyra ditt kylskåp och larmas om det är brist på produkter. Med smarttelefonen är det också möjligt att hantera hållbarheten på mat. Därmed kan det anslutna kylskåpet bli en riktig personlig assistent.

Kylskåpskapacitet

Det är viktigt att veta kapaciteten, vars användare har behöver när du väljer kylskåp. Denna inställning tillåter optimal användning av enheten. I allmänhet varierar den erforderliga kapaciteten beroende på antal personer i ett hushåll. För en ensamboende räcker det med ett kylskåp på 100-150 liter. För stora familjer rekommenderas en kapacitet på mer än 300 liter.

De olika typerna av kylinstallation

Beroende på kökets layout kan kylskåpet vara fristående eller inbyggd. Det inbyggda kylskåpet har fördelen att smälta in i landskapet, installerat på en plats som är specialdesignad för att rymma det. När det gäller den fristående kan den placeras var som helst i köket så länge som en plugghål finns i närheten. Vissa regler måste dock följas vid installation av kylen. Så a minsta utrymme på 5 centimeter bör lämnas på vardera sidan av kylskåpet för att underlätta kylning av motorn. Det är också nödvändigt att se till att öppningen av varje fack i kylskåpet görs utan hinder.

Kylskåpets energiklassificering

Ett av de viktigaste kriterierna för att välja rätt kylskåp är dess energiförbrukning. För att ta reda på om den valda modellen är energikrävande, hänvisa helt enkelt till energietiketten som sitter på framsidan eller till enhetens användarmanual. De mindre energikrävande befinner sig i klassrummet A +++ medan de som förbrukar mest energi klassificeras i kategori D. Det bör dock noteras att energiförbrukningen skiljer sig beroende på kylens kapacitet även om energiklassen är densamma.

Typen av ventilation

Tekniskt sett är en viktig punkt att tänka på när du väljer kylskåp. Det handlar om luftventilation inne i kylskåpet. Detta kriterium är grundläggande för att hålla maten svalt. God ventilation har inte bara fördelen att förhindra spridning av bakterier, utan minskar också energiförbrukningen genom att förhindra frostbildning. Här är de tre typerna av luftventilation som finns:

 • Statiska modeller med kall luft : Detta är minst fördelaktigt när det gäller luftventilation. Denna typ av kyla finns oftast på små modeller. Den kalla luften är i botten. Eftersom interiören inte är ventilerad är det nödvändigt att avfrosta apparaten manuellt.
 • Modeller med kall luftcirkulation : detta system tillåterhomogenisera temperaturen i kylen tack vare närvaron av en fläkt. Det fungerar bara när kylskåpet är på.
 • Modellerna med ventilerad kall luft : denna typ av förkylning, även kallad ingen frost, är mycket effektiv. Det fördelar inte bara kylan jämnt i kylen, utan förhindrar också uppkomsten av frost och spridning av bakterier. I allmänhet finns det på avancerade kylskåp.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found