Vad kan man göra med kiselgur?

Egenskaperna hos diatomacéjord är många och föga kända för allmänheten. Den här produkten har dock många funktioner som är mycket användbara i vardagen. Här är de mest praktiska.

Använder kiselgur i trädgården och runt huset

Att välja och använda din kiselgur väl

Kiselgur kommer från tång och säljs i två olika former. Den första är under namnet "inte bränt" Var "amorf". Den har inte genomgått någon behandling och är säker för människor och djur. Den är den vanligaste i handeln. Den finns främst i apotek och ekologiska butiker. Dess pris är runt 25 euro per kilo. Den andra är kalcinerad vid 900 grader. Det senare är farligt för hälsan. Den används främst för filtrering. Det är därför det är viktigt att inte blanda ihop de två.

Dessutom är det viktigt att alltid skydda händerna med handskar och ansiktet med en mask för att inte vara i direkt kontakt med kiselgur och därmed undvika risk för irritation i luftvägarna.

Rengör tallrikar och bestick med kiselgur

Kiselgur är uppskattad för sin nötande egenskaper men som inte repar sig. Detta ekologiska pulver kan användas för att rengöra disk, ugn och bestick, särskilt koppar, rostfritt stål eller till och med silver. För att göra detta behöver du bara förbereda en skurpulver blanda i kiselgur, vatten, Vit vinäger, flytande svart tvål och citron juice. Sedan måste du doppa en svamp i blandningen och skrubba ytorna.

Absorbera vätskor med kiselgur

Har ett glas vin spillts på mattan eller i soffan? En flaska olja som halkade och råkade spilla på golvet? Har motorolja läckt ut i garaget eller på uppfarten? Inga problem längre med kiselgur! Dess absorberande egenskaper är spektakulära. Häll bara en tillräcklig mängd på vätskan och vänta tills det magiska pulvret träder i kraft. När den väl har torkat behöver du bara dammsuga upp kiselgur med en dammsugare.

Att bli av med dålig lukt i huset

Kiselgur är idealisk för eliminera dålig lukt i huset. Om skoskåpet luktar extremt illa är det lämpligt att hälla lite puder i skorna. Var noga med att inte glömma sockorna innan du tar på dig de behandlade skorna.

Det är fullt möjligt att använda kiselgur för att undvika dålig lukt från kattsand. Du måste bara hälla lite i det. Katten riskerar absolut ingenting.

Du kan också ställa en kopp med kiselgur i kylen. Den senare bör bytas ut varje vecka. Tricket fungerar också för papperskorgar inomhus och utomhus. Dofterna försvinner snabbt!

Eliminera de små djuren i huset

Kiselgur är den mest effektiva naturliga insekticiden på marknaden. Det eliminerar snabbt myror, vägglöss, silverfiskar, kackerlackor, nattfjärilar och till och med loppor. För att övervinna dessa illvilliga besökare måste du hälla magiskt vitt pulver i alla husets rum utan att glömma hörnen som golvlister, skåp, fönster eller dörrar. Låt stå i ett till två dagar och dammsug. Upprepa var tredje dag i en månad.

Behandla ditt husdjur mot loppor och fästingar

Loppor och fästingar finner skydd i håret på våra favorithusdjur. För att behandla din hund eller katt mot dessa djur måste du:
  1. Duscha djuret genom att schamponera det ordentligt.
  2. Torka den med en ren handduk.
  3. Strö den med kiselgur och massera in väl. Även om det inte är giftigt är det bäst om kiselgur inte faller i hennes ögon eller på nospartiet. För att undvika detta bör du lägga en våt trasa på hans huvud.
  4. 24 till 48 timmar senare, borsta eller dammsug djuret om det inte är rädd.

Gör en loppspray

Det är absolut nödvändigt att behandla sin miljö för att undvika förökningen: marken, mattorna, dess nisch, sängen om den sover med dig ... För detta finns ett mormors recept och det har bevisats! Blanda bara en matsked kiselgur med en liter vatten. Häll allt i en spruta och blanda väl. Spraya blandningen i alla områden som djuret besöker. Ingen larv kommer att göra motstånd.

Använder kiselgur i trädgården

Perfekt mot bladlöss som attackerar trädgårdsväxter, har kiselgur bevisat sitt värde hos trädgårdsmästare. Det är helt kompatibelt med ekologiskt jordbruk. Hon övervinner också larver. För att utrota skadedjur från grönsaksplatsen, fruktträdgården eller trädgården måste du helt enkelt hälla pulver runt växterna. Det går även bra att använda sprayen vars recept finns nedan för växter. Det är dock att föredra att hälla det på en solig dag eftersom blött det är mindre effektivt.