Hur rengör och underhåller man en gräsklippare?

Det finns olika typer av trädgårdsklippare och deras underhåll och rengöring skiljer sig åt beroende på deras karaktär. Oavsett om det är en manuell, elektrisk eller bensin gräsklippare, kan gräs och jord påverka dem genom att bilda envisa avlagringar med tiden, vilket kommer att göra dessa enheter mindre effektiva. Här är några tips för att rengöra och underhålla dem.

Rengör en gräsklippare

Rengöring och underhåll av en manuell trädgårdsklippare med propeller

Att rengöra en manuell gräsklippare är ganska enkelt. Rengöring med en liten kvast, följt av passage till vattenstrålen och torkning i solen räcker.

Angående underhållet av denna typ av gräsklippare så består det helt enkelt av att kontrollera knivarnas skick och smörj axlarna av spiralen och hjulen. Om knivarna är i dåligt skick, filslipning plåt eller kvarn kommer att krävas.

Rengöring och underhåll av en elektrisk trädgårdsklippare

Rengöring av en elektrisk trädgårdsgräsklippare är inte heller komplicerat och görs vanligtvis i nivå med den klippdäck. Att göra detta :

 1. Koppla ur maskinen;
 2. Rengör klippdäcket med en spatel och en skrapa, sedan med en stålborste för att ta bort de lager av gräs som samlats under klippningen;
 3. Placera en plastpåse över apparatens motor;
 4. Luta gräsklipparen och för endast en vattenstråle under huset, var försiktig så att du inte når motorn;
 5. Torka klippaggregatet i solen.

För att underhålla en elektrisk gräsklippare måste du kontrollera bladets skick och slipa det vid behov, och sedan hälla några droppar olja i dess kopplingshus.

Rengöring och underhåll av en bensin trädgårdsklippare

Den termiska trädgårdsklipparen är den mest populära modellen. Innan du rengör den, se till att göra det koppla loss kabeln från tändstiftet för att förhindra oavsiktlig omstart under manuell rotation av dess blad. För rengöring behöver du:

 1. Luta gräsklipparen och se till att dess luftfilter är placerat tillräckligt högt för att undvika att motorn översvämmas;
 2. Ta isär bladet och ta bort grässkikten som har samlats där, rengör sedan huset med en högtryckstvätt eller med en vattenstråle;
 3. Ta bort allt gräs som har samlats runt motorn med en liten borste eller borste;
 4. Skrubba hjulen med en stålborste;
 5. Spraya uppsamlingskorgen med en vattenstråle innan den torkas i solen och borsta gälarna.

För underhåll av en termisk trädgårdsklippare behöver du:

 1. Under kollektorhuset: ta bort och skärpa bladet vid behov, och kontrollera skicket på bältesskyddet som är placerat i huset samt remmens spänning och skick. Det är då nödvändigt att smörja remskivornas axlar samt transmissionen för en bogserad gräsklippare.
 2. På kollektorhuset: Ta bort hjulen för att smörja deras axlar och häll några droppar smörjolja inuti gasvajern och kopplingshusen. Det är då tillrådligt att kontrollera korrekt funktion och skick på höjdjusteringsrattarna.
 3. På motornivå: töm bränsletanken, ta bort tändstiftet och kontrollera sedan gapet mellan elektroderna på den senare. Ta sedan isär luftfiltret och rengör det eller byt ut det vid behov och kontrollera oljenivån. Töm vid behov.

Det rekommenderas att rengöra en gräsklippare efter varje användning. När det gäller dess underhåll kan det göras då och då, men speciellt före varje vinterförvaring.