Hur underhåller du din cykel på rätt sätt?

En välskött cykel håller över tid. Dess delar utsätts faktiskt för slitage över tid. Det är därför viktigt att underhålla varje komponent för att undvika rost och eventuellt fel. Regelbundet underhåll optimerar också komfort och säkerhet. Här är stegen att följa för att underhålla och rengöra din cykel.

Underhåll din cykel

Hur ofta ska du rengöra och underhålla din cykel?

Damm, vägrester och smuts från dåligt väder kan skada delar av cykeln och påverka dess prestanda. a underhållregelbunden hjälper till att förhindra för tidigt åldrande av vissa komponenter. Det är därför lämpligt att rengör din cykel efter rytmen på sina utflykter och att smörja delarna innan man tar vägen.

För intensiv användning (bergscykling Var racercykel), det ideala är att rengöra cykeln efter varje tur. För tillfällig användning räcker det i allmänhet med en rutinkontroll före varje åktur: däcktryck, bromseffektivitet, åtdragning av skruvar etc. Det rekommenderas dock att respektera en regelbunden rengöringsfrekvens. Vid dagligt bruk bör cykeln tvättas en gång i veckan. Om den används några gånger i veckan ska den rengöras varje månad och så vidare.

Nödvändig utrustning för rengöring

Dessa element är väsentliga för att rengöra korrekt en cykel :

 • hink ;
 • En ren, torr trasa;
 • Svampar;
 • Specifika borstar;
 • Rengöringsprodukter (rengöringsspray, rengöringsservetter, etc.);
 • En avfettningsprodukt;
 • Ett smörjmedel för cykel;
 • Fett ;
 • Cykelkedjeolja.

Uppmärksamma använd inte diskmedel. De kan skada ramen och andra komponenter på cykeln.

Montering av cykeln

Cykeln måste installeras i en platsegen med tillräckligt med utrymme för att lätt kunna röra sig. Användningen av en cykelställ krävs för att säkra den och underlätta rengöringen. Det går även bra att vända den eller ställa den mot en vägg.

Det är då nödvändigt att separera elementen. En sekvens av logik måste följas för att följa alla rengöringsstegen smidigt:

 1. Ta bort hjulen;
 2. Installera kedjestödet på ramens bakre högra ben;
 3. Dra ut hjulen, låt kedjan hänga ner;
 4. Ta bort tillbehören som ska tvättas.

Avfetta komponenter

Rester av lera eller damm måste avlägsnas innan avfettning cykeldelar. Att skölja alla smutsiga delar i förväg ökar avfettningsmedlets effektivitet. När hela cykeln har sköljts, applicera avfettningsmedel med en mjuk borste:

 • På de bakre gavlarna: gnugga varje hörn, låt sedan verka i minst 5 min;
 • På brickorna;
 • På bakväxeln;

För att avfetta kedjan är två metoder möjliga:

 • Rengör kedjan med en borste genom att rotera vevpartiet;
 • Med en rengöringslåda skrubbar du exakt toppen, botten och insidan av kedjan.

Låt sedan stå i 5 minuter för att avfettningsmedlet ska verka. Om komponenterna har samlat på sig svarta fettavlagringar, låt produkten verka lite längre. När fettet har lösts upp, skölj av elementen med trädgårdsslangen eller en svamp.

Rengöring av ram och hjul

Rengöring av ramverk kräver användning av en cykelrengörare. Vattenstrålar rekommenderas inte eftersom de är för kraftfulla och riskerar att skada cykelns ömtåliga komponenter.

 1. Svamp upp varje del av ramen och andra föremål som inte är rädda för vatten. Kontrollera att sadeln inte är gjord av tyg eller något annat poröst material.
 2. Gnugga försiktigt och noggrant fälgarna med en trasa.
 3. Använd en styv borste och polera de bakre kedjehjulen och kedjehjulen.
 4. Rengör naven och otillgängliga platser med en rund borste.
 5. Använd en svamp och skrubba kedjan, ekrarna och hjulen, ramen, bromsok och tillbehör.

Sköljning och torkning

Cykeln ska sköljas noggrant till ta bort spår av tvål och rester av rengöringsprodukter. De kan verkligen ha skadliga effekter på delar. Dessutom är torkning ett viktigt steg. Cykelkomponenter kan rosta och förlora prestanda om de inte torkas ordentligt. För det :

 1. Gnugga de våta delarna med en mjuk trasa;
 2. Torka av kedjan, bromsok, växlar;
 3. Torka av ramen för att undvika synliga märken;
 4. Torka bromsbandet på hjulen och beläggen.

Det rekommenderas att lämna cykeln upp och ner i några minuter för att förhindra att vatten stagnerar i dess ram. Det är också viktigt att se till att ventilationshålen under cykeln är öppna för att tömma vattnet.

Smörj och smörj kedjan

När cykeln är ren är allt som återstår smörja vissa komponenter som kedjan innan du sätter dig tillbaka i sadeln.

För smörj cykelkedjan, rekommenderas användning av en specifik olja. Kedjan bör också vara väl oljad för att glida lätt.

 1. Häll droppar olja på kedjan medan du håller den i rörelse;
 2. Justera inställningarna för drevet och kedjedrevet för att fördela oljan på alla nivåer;
 3. Vrid kedjan fram och tillbaka så att oljan tränger in i länkarna;
 4. Ta bort överflödig olja med en torr trasa.

Smörj övriga komponenter

Det är lämpligt att låna ut en särskild uppmärksamhet på komponenterna i cykeln som fruktar fuktighet: handtag, bromsar ... Ja, bromsarna låter mer och är mindre effektiva när de är blöta. Det rekommenderas därför inte att väta dessa element under rengöring. När det gäller övriga komponenter rekommenderas ett smörjmedel för cyklar i Teflon.

 • Kablar och mantlar

Tillsätt en droppe olja till ingången och utgången av växeln och bromshusen medan du använder mekanismen. Smörjmedlet ger mer flexibilitet och skyddar dessa element mot fukt.

 • Växlarna

Smörj lederna och fjädrarna med några droppar olja.

 • Snabblås

Applicera en droppe olja på sidan där spaken svänger, sedan på sadelstolpen och mitthjulsgångjärnet.

 • Bromsar

Häll en droppe på bromsoken om det är en racercykel. Lufta bromsvätskan regelbundet om cykeln är utrustad med en hydraulisk broms.