Hur rengör du ditt piano ordentligt?

Att underhålla pianot är viktigt för att undvika försämring av dess mekanik och estetik. Det är också viktigt att skydda detta instrument från smuts som damm. Oavsett hur ofta den används är rengöring två gånger om året ett måste för att hålla den i gott skick. Tips för rengöring av piano.

Rengör ditt piano

Rengör pianotangenterna

Denna operation måste utföras med försiktighet för att undvika skador:

 1. Lyft upp nycklarna något i grupper om 5.
 2. Sätt in en remsa av tjock kartong under kanten för att hålla dem i detta läge.
 3. Rengör plastnycklarna med en mjuk trasa, vrid ur den väl så att ingen droppe rinner mellan nycklarna och kommer i kontakt med träet.
 4. Om tangentbordstangenterna är elfenben, gnugga ytan med en bomullsrondell impregnerad med denaturerad alkohol.
 5. Om nycklarna är riktigt smutsiga, använd en speciell elfenbensrengöringsprodukt.
 6. För att bleka gulnade nycklar, torka av ytan med en fuktig mjuk trasa och en liten mängd tandkräm. Skölj sedan med en trasa fuktad med mjölk och polera sedan med en torr trasa.

För att undvika mikrorepor rekommenderas det inte att använda kemikalier och slipmedel.

Underhåll pianoskåpet

Vaxad, stämplad eller lackad, varje finish av den pianoskåp kräver särskild vård. Silikonbaserade möbelrengöringsmedel och dammar är dock förbjudna. Deras slipande komponenter kan skada ytan. Det är bäst att använda ett sämskskinn eller en mjuk torr trasa.

För att bibehålla en lackerad yta rekommenderas att använda en antistatisk spray. Att polera instrumentets hölje regelbundet hjälper dessutom till att ta bort mikrorepor. För att göra detta krävs ingripande av en professionell. Det är också lämpligt att placera en filt under föremålen som placeras på instrumentskåpet för att inte repa lacken. Dessutom är det bättre att anförtro den fullständiga damningen av formen till en pianotuner.

Den idealiska platsen för ett piano

Att behålla en piano i fint skick och förlänga dess livslängd, valet av dess webbplats är viktigt:

 • Det rekommenderas inte att placera detta instrument nära en värmekälla. Den måste installeras på avstånd från skorstenar och på ett avstånd av minst 1 till 2 meter från radiatorer.
 • a luftfuktare eller några gröna växter krävs om den omgivande luften i rummet är torr.
 • Likaså bör en fuktabsorbent placeras nära pianot för att lindra överskottsfuktighet i luften.
 • Skydda instrumentet mot variationer i värme och luftfuktighet genom att installera en enhet för att kontrollera och automatiskt reglera den inre fuktigheten inuti.
 • Lämna ett utrymme på 15 centimeter mellan pianot och väggen.
 • Välj ett piano som passar rummets mått.