Hur planterar man om kaktusar utan att sticka i sig?

Perioden för omplantering av kaktusar varierar beroende på växternas storlek. Små kaktusar kan transplanteras varje år, jämfört med 2-3 år för de med medellängd. När det gäller de större kaktusarna bör deras jord jämnas ut och matas med ett organiskt gödningsmedel. Översikt.

Kaktus i kruka

Innan du planterar om en kaktus

Efter ett tag behöver kaktusar en ompottning, som vilken annan växt som helst. De små terrakottakrukor är att föredra, eftersom kaktusar inte gillar stora utrymmen. För en bollkaktus är det bättre att välja en stor kruka istället för en hög kruka. För en ljuskaktus, välj en mindre modell.

Materialet som behövs för ompottning:

 • Krukor i olika storlekar;
 • Av flodsand (en hink) ;
 • Av trädgårdsjord (en hink) ;
 • Av planteringsjord (en väska) ;
 • Handskar ;
 • En sekatör;
 • a tidning.

Under transplantation, a speciell kaktusblandning kommersiellt tillgänglig. Det går även bra att komponera den själv med en fjärdedel av planteringsjord, hälften av kalkstensfri sand och en fjärdedel av blond torv. Det är också nödvändigt att placera grus i botten av den nya krukan.

Omplantering är viktigt för att rötterna av krukkaktusar ska kunna utvecklas ordentligt, eftersom substratet med tiden blir utarmat. Detta steg är också viktigt om kaktusen är angripen av skadedjur. Transplantationen är gjord i mars och april. Det kan sträcka sig in i maj och sommar. Observera att kaktusens vegetativa period kommer att vara kortare eller obefintlig och att det kommer att vara nödvändigt att vänta till nästa år för att växten ska utvecklas. Undvik i alla fall omplantering före och under vintervilan, från november till februari.

Pottera om en kaktus

Pottering av kaktusar görs av torrt väder, när grytan blir för liten. Minst en vecka innan, bättre undvik att vattna dem.

För att korrekt transplantera en kaktus behöver du:

 1. Ta försiktigt bort krukan genom att knacka på kanterna till ta bort rotklumpen.
 2. Håll kaktusen med tidning för att undvika skada.
 3. Bryt behållaren om det behövs för att enkelt extrahera växten.
 4. Ta bort eventuellt kvarvarande substrat genom att skaka rotklumpen, ta sedan bort eventuell kvarvarande jord med en borste för att undersöka rötterna.
 5. Ta bort torra, mjuka eller sjuka rötter.
 6. Närvaron av vitaktiga fläckar avslöjar en rotlössangrepp som kan behandlas med en lämplig produkt.
 7. Förbered i en hink en tredjedel av krukjord, en tredjedel av grov flodsand, vermikulit eller perlit och en tredjedel av trädgårdsjord.
 8. Klä botten av grytan med en bra dränering för att göra det lättare att tömma vattnet, häll sedan den nya blandningen i den, skapa en kulle att placera kaktusen på.
 9. Sprid ut rötterna på högen, häll jord runt kaktusen, lämna kragen fri.
 10. Stamp med måtta och täck substratet med ett centimeter lager sand.

DE'vattning är förbjuden under de 2 veckorna som följer omplantering med risk för att se växten dö.

Behåll en kaktus

Att underhålla en kaktus på rätt sätt tillåter förebygga flera sjukdomar som visar sig som torka eller röta. De skiljer sig från parasiter. Kaktusar är benägna att drabbas av sjukdomar på grund av skillnaden i klimat och underhållsfel.

 • Ofta odlas kaktusar under förhållanden som skiljer sig från deras naturliga miljö. Dessa växter, inhemska i tropiska, öken- eller subtropiska regioner, kan lida av ett annat klimat än det i deras ursprungsland.
 • Efter felaktigt underhåll, bakterie eller några svamp kan dyka upp på kaktusen och göra den sjuk. Bland de vanligaste misstagen är övervattning, för lång exponering för regn, dålig ventilation eller plötsligt temperaturfall.

Bland de vanligaste sjukdomarna hos kaktusar är:

 • De blöt röta : när kaktusen mjuknar helt. Rötan kan spridas till andra växter.
 • De barnkammare röta som påverkar växter som växer i plantskolor eller frölådor. Det kommer i form av fläckar som gradvis expanderar. För att avhjälpa detta måste de drabbade växterna isoleras och platsen ventileras väl.
 • de botrytis Var grå röta knapp först kaktuskragen innan den sprids över hela plantan. Växten blir missfärgad och täckt med svartaktiga fläckar.
 • De kaktusmjölbug är ett kluster av bruna skal eller bomullsull som invaderar växten. För att behandla det är det nödvändigt att rengöra de infekterade delarna med alkoholen.

Problem med att ta hand om kaktusar inkluderar:

 • De torka : Kaktusar ska vara ordentligt återfuktade på våren och behöver inte vatten på vintern. Om de saknar vatten vissnar de och torkar sedan ut. För att råda bot på detta, skär helt enkelt bort de vissnade områdena och vattna lite.
 • de brist på sol orsakar missfärgning av kaktusar som inte längre blommar och som är onormalt långsträckta.
 • DE'för mycket sol orsakar brännskador som uppträder som bruna fläckar.

För att undvika dessa problem, bättre auskultera regelbundet och uppmärksamt var och en av kaktusarna; isolera och placera i en torr plats en sjuk kaktus; skär de sjuka delarna och blöt dem i svampmedel för att förhindra spridning av bakterier; erbjuda kaktusar de förutsättningar som är nödvändiga för att de ska kunna utvecklas på rätt sätt i enlighet med deras sort och förhindra att de fryser.

Tips för att ta hand om en kaktus på rätt sätt

Korrekt underhåll av en kaktus innebär:

 • Valet av mark : en jord berikad med sand;
 • Valet av krukan : en porös behållare med väldränerad jord för att förhindra vattenstagnation vid rötterna;
 • Vattning : görs endast när jorden är torr, eftersom för hög luftfuktighet kan döda kaktusen. Att vattna för ofta är dåligt, men kaktusar behöver vatten på sommaren.

Även om tillväxten av en kaktus är oansenlig, görs omplantering i en kruka som är något större än den gamla. Var noga med att inte begrava de köttiga delarna. Likaså är det viktigt att täcka jorden med små stenar. Faktum är att grus fångar upp värme och skyddar växten från fukt. Måttlig vattning säkerställer god kaktustillväxt. För att göra detta, häll helt enkelt vatten i en djup tallrik och placera kaktuskrukan på den så att vattnet kan sippra in (cirka femton minuter). Denna operation måste göras om varannan vecka.

Observera att kaktusar måste odlas utomhus, förutom sorter Pilosocereus som gör sig bättre ute i naturen. De måste vara skyddat och torrt så snart temperaturen sjunker under 15 ° C på hösten. Det är också lämpligt att byta underlag då och då.