Hur återanvänder man grönsaksvattnet?

Matlagningsvattnet är laddat med några av mineralerna och vitaminerna i grönsaker, särskilt i deras skal. Detta vatten innehåller därför många fördelaktiga egenskaper för trädgården, köket, hälsan eller underhållet av huset. Alla våra råd om olika sätt att återanvända kokvatten, speciellt grönsaker.

Återanvänd ditt kokvatten väl för att undvika spill

Varför återanvända kokvattnet till grönsaker?

De matlagning i vatten är den beredningsteknik som traditionellt används för grönsaker. Det undviker att tillsätta för mycket fett och tillåter tillsats av kryddor eller kryddor. Observera att matlagning i vatten är det enda som gör grönsaker smältbara. Den erhållna koksaften kan sedan användas igen för att förbereda en buljong bas för en sås eller soppa.

Kokvattnet för mat är ett riktigt koncentrat av näringsämnen. Den samlar in några av de mineraler och vitaminer som finns i grönsaker, kött eller till och med kokt matrester. De grönsaker frånekologiskt jordbruk är att föredra för återanvändning. Faktum är att näringsämnen mestadels lagras i skalet på grönsaker och det är bättre att undvika GMO och bekämpningsmedel så mycket som möjligt.

kokvatten osaltad och kyls kan användas till Vattna blommorna. Förutom att förse dem med en liten mängd mineralsalter undviker denna gest bortkastat vatten. Å andra sidan är det bättre att undvika vattnet som används för att koka ris, potatis och pasta för att vattna, eftersomstärkelse som finns i dessa livsmedel är skadligt för växter. Boka dessa buljonger på ogräsrensning genom att spraya dem mellan kullerstenar, vid foten av en vägg eller i en uppfart.

Sätt att använda kokvattnet till grönsaker

Vattnet för att koka grönsaker har föga kända fördelar som bör utnyttjas för att undvika slöseri.

För trädgårdsarbete

Matlagningsvattnet av grönsaker är fördelaktigt för växter, eftersom det är rikt på vitaminer ochi mineraler uppskattas av växter. Detta naturliga gödselmedel är effektivt för att återuppliva deras färger, men också för att ge näring till dem. A osaltat vatten beredd med ekologiska grönsaker rekommenderas för vattning av växter. Den kan även hällas över en komposthög i lagom mängd.

För köket

Det grönsakskokvatten är perfekt att förbereda buljongtärning hemlagad. Den kan garneras med kryddnejlika, selleristjälk, vitlök eller ingefära för att förhöja smaken. När den väl svalnat räcker det till Lagra i en flaska och ställ den i kylen. Denna buljong kan förvaras max en vecka och kan återanvändas för tillagning av kött.

Annat kokvatten

Vegetabiliskt kokvatten är inte det enda återanvändbara vattnet.

Kokvattnet till potatisen

Liksom för pasta är kokvattnet i potatis en ogräsmedel effektivt för att ta bort ogräs. Den är rik på mangan, kalcium, järn, zink, vitamin C, kalium, tiamin, lösligt niacin och riboflavin. Det räcker att hälla det på växterna eller att spraya det, när det väl har svalnat. Detta vatten är också effektivt för avfetta köksgolvet och för att återställa glansen till golvplattor. Den kan användas medan den fortfarande är varm för att gnugga ytan, skölj sedan med en mopp efter tio minuters applicering.

Detta vatten tar effektivt bort kalksten på porslin och kranar. På grund av sitt höga stärkelseinnehåll är det också fördelaktigt för håretnär den används som balsam. Det saktar ner håravfall och torrhet. Dessutom är det lösliga niacinet det innehåller en antioxidant som motverkar åkommor. Begagnade två gånger i veckan, hjälper det ljumma kokvattnet till att återställa glansigt och starkt hår.

Kokvattnet till bönorna

Vattnet som användes för att laga mat vita bönor osaltad är användbar som fläckborttagningsmedel, eftersom det effektivt tar bort fläckar från silke, bomull eller yllekläder. För att dra fördel av dess fläckavlägsnande egenskaper måste bönorna blötläggas ett dussin timmar inuti, innan du tillagar dem för klockan ett. Kokvattnet röda bönor kan användas i receptet för chokladmousse för att ersätta äggvita.

Spenatens kokvatten

Vattnet samlas efter tillagning spenat är perfekt för att återuppliva svarta yllekläder vars färg är nedsmutsad på grund av upprepad tvätt. Det är också effektivt för att återställa glansen silverbestick.

Kokvattnet av rabarber, spenat och syra

Vattnet som användes för att koka rabarber, syra och spenat används för att rengöra besticken. Dessa grönsaker innehåller, i stora mängder, en naturligt blekmedel känd som oxalsyra. Sänk bara ner besticken i den eller gnugga den med en trasa indränkt i denna lösning för att behålla den.

Kokvattnet till äggen

Äggskal innehåller näringsämnen som är idealiska för att gödsla jorden, inklusive kalcium. Användningen av deras matlagningsvatten berikar jorden med mineraler. Äggskal innehåller över 95 % mineraler som de förlorar när de sänks ned i kokande vatten. Att dricka detta vatten rekommenderas också i händelse av trött att återfå energi.

Riskokningsvattnet

Riskokningsvatten är känt för att bota tarm irritationer och den diarre. Den används också som en behandling för att få håret att glänsa tack varestärkelse det innehåller. Den används som sköljvatten och bör sättas på fem minuter innan den sköljs med rent vatten.

de vitt ris rekommenderas för konsumtion eftersom det frigör näringsämnen lättare. Denna spannmål är rik på järn, zink, vitamin B, kalium och magnesium som överförs till vattnet under tillagningen.

Svampens kokvatten

Vattnet som används för att koka svampen är särskilt smaksatt. Den är perfekt för smaksätta rätterna, för att förbereda välsmakande såser eller för att ge smak till en sjudrätt.

Benbuljong kokvatten

Ben och slaktkroppar av fågel eller rött kött används för att förbereda en buljong. Detta benbaserade preparat ska puttra i flera timmar med aromater (lök, vitlök, bouquet garni) innan den återanvänds för att stimulera immunförsvar. Faktum är att den remineraliserar kroppen samtidigt som den återfuktar den.