Hur underhåller du din plancha ordentligt?

En plancha är väldigt populär så fort de soliga dagarna kommer. Lätt att använda, det låter dig laga grönsaker och kött. Men om den inte rengörs ordentligt efter användning kan den överföra bakterier. Alla våra tips för att veta de rätta åtgärderna att vidta och veta hur du rengör din plancha.

Rengör en plancha

Varför är det nödvändigt att rengöra en plancha?

De planchas kan bygga upp smuts och bakterier mycket snabbt om den inte rengörs dagligen. Det är därför nödvändigt att rengör efter varje användning. Här är några tecken på att plancha behöver rengöras:

 • Mat fastnar på värmeplattan;
 • Tillagning av mat är ojämn;
 • Smakerna smälter samman;
 • Fett samlas på värmeplattans yta;
 • Spår av bränd olja finns på maten.

Tips för att underhålla en plancha

 • Rätt redskap

Det är inte nödvändigt att använda specifika material för att rengöra en plancha. Oavsett om det är en gas- eller elektrisk apparat med en plåt av stål, rostfritt stål eller emaljerad gjutjärn, är den nödvändiga utrustningen densamma. Underhållsspateln som medföljer plattan samt en svamp och en pappershandduk räcker. Det är också nödvändigt att använda rengöringsmedel, diskmedel,vegetabilisk olja och vit vinäger.

 • Underhåll

Regelbundet underhåll av plancha är viktigt för att förlänga dess livslängd och få optimal tillagning. Det hjälper också till att bevara matens smaker. Rengör fettet som sitter fast i de svåråtkomliga delarna med en flytande avfettningsmedel. Det är också nödvändigt att skydda den mot rost genom att applicera några droppar vegetabilisk olja efter varje rengöring.

 • Skydd

Det är nödvändigt att skydda plancha mot damm och den yttre aggressioner. För att göra detta är det lämpligt att täcka med ett skyddshölje. Vid nästa användning, påbörja en torrkokning, utan mat, genom att hälla på lite vit vinäger för att eliminera lukterna.

För emaljerade gjutjärnsplanchas, städning med en ekologisk produkt lämplig är tillräckligt. Det är lämpligt att förvara dem under tak med ett skyddshölje.

Vid rost på en oemaljerad stålplancha, gnugga med en mässingsborste sedan med en oval tagelborste till ta bort alla spår av oxidation.

Nödvändig utrustning för att rengöra en plancha

De tekniker för rengöring och underhåll av en plancha beror på deras ämne. Det är nödvändigt att ha vegetabilisk olja, en rengöringsprodukt, en borste, en trasa och ljummet vatten (kallt vatten ska undvikas, eftersom planchorna kan deformeras eller till och med spricka under termisk chockeffekt) inom räckhåll.

​​​

Rengör en stekpanna i rostfritt stål

 1. Medan planchan fortfarande är varm, skrubba ytan för att ta bort matrester och ackumulerat fett.
 2. Häll ljummet vatten på plancha för att avfetta den.
 3. Lägg en skursvamp på planchorna och lägg dem på en het platta.
 4. Använd påfyllningsstödet och tryck ner på fyllningen och grillen.
 5. Skrubba hela plattans yta.
 6. Skölj och torka.

Rengör en kromplancha

 1. Medan planchan fortfarande är varm, skrapa ytan för att ta bort matrester och torrt fett.
 2. Häll i ljummet vatten och skrubba med en borste.
 3. Använd inte slipmedel, såsom skursvampar.
 4. Upprepa om det behövs.
 5. Låt ytan svalna och torka.
 6. Täck toppen med en icke-slipande livsmedelssäker lack.
 7. Torka av med en torr trasa.
 8. Använd en ren, fuktig trasa för att ta bort polermassan.

Tips för att förhindra att plancha fastnar

För att förhindra att en plancha blir klibbig efter flera användningar, a krydda krävs. Denna naturliga och hälsosamma process skyddar tallriken och gör den non-stick. Den är dock endast tillämpbar på en häll i stål eller rostfritt stål. Emaljerade stålplanchor och de med beläggning behöver inte sådan behandling. Krydda bör göras även på en ny tallrik. Innan du använder en ny plancha, rekommenderas det faktiskt att tvätta den i varmt tvålvatten och använda en plastborste för att ta bort alla spår av fett eller smuts.

Det finns några steg att följa för att krydda en plancha:

 1. Torka plattan väl och sedan generöst och torka jämnt på båda sidorna med en svamp indränkt ivegetabilisk olja.
 2. Värm planchaen på en grill för indirekt tillagning eller baka den i ugnen vid 300 ° C i 30 till 60 minuter tills oljan absorberas av metallens porer.
 3. Torka igen med absorberande papper.
 4. Häll en kopp vatten på plancha och skrubba med en stekborste när vattnet avdunstar. Upprepa vid behov tills plancha är ren.
 5. Häll 1 till 2 matskedar vegetabilisk olja på den varma planchan och torka av metallen med en pappershandduk vikt med tång.
 6. Förvara slutligen plancha på en torr plats mellan två användningar.

Upprepa denna operation varje gång plancha behöver kryddas.

Rengör en plancha med bakpulver

de bikarbonat har använts i över ett sekel för att deodorisera, desinficera och rengöra vissa köksredskap. Den kan användas för att rengöra en plancha. För att göra detta, späd helt enkelt en tesked bakpulver i 1 glas kallt vatten och gnugga försiktigt ytan som ska avfettas med en trasa indränkt i denna lösning.

Rengör en plancha med vit vinäger

de vit vinäger är en mångsidig produkt som kan användas i hela hemmet för att ta bort fläckar, fett, smuts, lukt och mögel. Det kan ha en något stickande lukt, men det försvinner snabbt eller kan täckas med lite eterisk olja. För att använda, häll några droppar vinäger på området som ska rengöras och gnugga lätt med en ren, torr trasa.

Rensa en plancha med citronsaft

de citron juice är en kraftfull syra som hjälper till att bekämpa bakterier, ta bort fläckar och hålla en plancha ren.