Hur rengör du och dammar din TV ordentligt?

Det är nödvändigt att rengöra din TV för att ta bort damm och smuts som ackumuleras med tiden. Det hjälper också till att upprätthålla en bra bildkvalitet på skärmen, vilket är den känsligaste delen av TV:n och kräver särskild omsorg. Nya tv-apparater med plasma-, LCD- eller LED-skärmar är faktiskt ömtåligare än gamla tv-apparater och det är viktigt att respektera vissa gester för att undvika att skada dem.

Rengör din TV ordentligt

Försiktighetsåtgärder som ska vidtas innan TV:n rengörs

Innan du rengör TV:n måste den stängas av eller helst dra ur av olika anledningar :

 • Om skärmen är på finns det risk förstöra pixlar ;
 • Om enheten är inkopplad finns det risk för kortslutning ;
 • En svart och mörk yta ger bättre syn på damm, smuts och fläckar.
 • När det är släckt är det bättre att vänta tills skärmen har svalnat. Detta ger tid tillstatisk elektricitet att skingras så att damm inte längre fastnar på skärmen. Dessutom, till skillnad från en varm skärm, är en kall skärm lättare att rengöra.

Det finns vissa gester och reflexer som måste antas och respekteras för att inte riskera att skada ytorna:

 • Var inte abrupt eller utöva för mycket tryck på skärmen, eftersom vissa tv-apparater har en mycket tunn skärm som kan försämras.
 • Använd inte slipande material att rengöra din TV. Hushållspapper, svamp, toalettpapper, servetter, gamla kökshanddukar och fluffiga sådana bör undvikas. Du riskerar inte bara att orsaka permanent skada på din elektroniska enhet genom att repa den, utan du riskerar också att ta bort specialbehandlingarna (antireflex och antireflex i synnerhet) som tillverkaren placerat på skärmen för att förbättra dess kvalitet.
 • Använd aldrig rengöringskemikalier, speciellt inte de som innehåller etanol och ammoniak. Det enda undantaget: specialiserade rengöringsprodukter för plasma-, LED- och LCD-skärmar.

Damma och rengör en plasma-, LCD- eller LED-skärm

Skärmrengöringsprodukter och våtservetter

De mest rekommenderade produkterna är de som designats av tillverkare eller säljs med ett omnämnande som anger att de är gjorda för skärmar. Det gäller både våtservetter och rengöringsmedel, till exempel geler. Dessa produkter kan hittas i stormarknader eller specialbutiker.

I det här fallet är de enda försiktighetsåtgärderna som ska vidtas följande:

 1. Använd en mikrofiberduk. I likhet med trasan som används för att rengöra glasögonlinser, fungerar denna typ av trasa bäst eftersom den inte luddar och inte repar skärmen. Dessutom tillåter dess fibrer hålla kvar dammpartiklar och smuts istället för att bara flytta dem. Det tillhandahålls ibland vid köp av en tv.
 2. Gör inte cirkulära gester medan du rengör skärmen, utan ha rörelser som sträcker sig från uppifrån och ner och från höger till vänster för att undvika att göra spår.
 3. Låt skärmen torka helt innan du ansluter TV:n igen.

Använd en blandning av vit vinäger och vatten

Om fläckarna kvarstår kan en blandning av vit vinäger och vatten användas. Vinäger är ett naturligt rengöringsmedel, vilket gör det till en ekologisk, praktisk och billig produkt.

 1. Kombinera vinäger med vatten (50% vardera för proportioner).
 2. Doppa en mikrofiberduk i den resulterande blandningen. Varning: häll eller spraya inte vätskan direkt på skärmen. Detta kan läcka och sippra in i TV:n och skada den.
 3. Torka av skärmen med en ren, torr trasa istället för att låta skärmen lufttorka för att undvika ränder.

En trasa och vatten för tillfällig rengöring

I allmänhet är det lämpligt att städa inte för ofta hans tv-skärm. Om den inte har några fläckar och du bara vill damma av den är det bättre att välja en torr mikrofiberduk eller lätt fuktig, som försiktigt kommer att passera över TV:ns yta.

Bekämpa smutsen på din TV

Det är inte bara skärmen som blir smutsig: det finns också tv ram samt fjärrkontrollen som inte får glömmas bort att rengöra om du vill göra din städning ordentligt och förhindra att damm kommer tillbaka för snabbt.

 • De ventilationshål, som ofta finns på baksidan av TV:n, är känsliga för dammansamling eftersom detta kan förhindra att enheten fungerar korrekt. För att rengöra dem kan man i synnerhet använda en dammsugare, var försiktig så att den inte är på full effekt. Det är bäst att stänga av strömmen så att du kan suga upp smuts utan att flytta komponenterna inuti en tv.
 • För att radera fingeravtryck på enhetens ram är det lämpligt att använda samma produkter som de som rekommenderas för rengöring av skärmen: en mikrofiberduk med lite vatten, vinäger eller en rengöringsprodukt som är specialiserad på tv-apparater.
 • Ett annat väsentligt element som ska städas upp, och som vi sällan tänker på, är fjärrkontroll. Det är något som alla berör, familjemedlemmar och gäster. Av denna anledning, det är ett av de föremål i huset som innehåller mest smuts och bakterier. Dess rengöring är också viktigt så snart en person är sjuk och använder den. Dessutom kan ansamling av smuts på fjärrkontrollen hindra knapparna från att fungera korrekt. För att rengöra den är det mest effektiva att använda en våtservett eller bomullstuss, indränkt i vit vinäger eller 70 % alkohol°, som vi kommer att passera över och runt nycklarna.